• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koronavirus"

Tarkista työsopimuksesi ja vältä ongelmat työttömyysturvan kanssa – OAJ:n vinkit tuntiopettajille

Taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön tuntiopettajien työsopimuksissa on ollut epätarkkuuksia, joista on aiheutunut ongelmia työttömyysturvan kanssa. Näissä oppilaitoksissa työskentelevien opettajien kannattaa katsoa sopimuksensa kuntoon luottamusmiehen kanssa, jotta heidän oikeutensa työttömyysturvaan ei vaarannu. Artikkelissa mukana OAJ:n lakimiehen ohjeet.

20.05.2020 Uutinen
Koulut tarvitsevat elokuuksi selkeämpiä ohjeita – myös päiväkodit täyttyvät tällä viikolla

Ristiriitaisia ajatuksia on, mutta eiköhän tämäkin selviytymistesti ratkaista, Antti Ikonen, Suomen rehtoreiden puheenjohtaja sanoo ja tarkoittaa torstaina alkavaa paluuta lähiopetukseen. Myös päiväkodeissa poikkeuskuukaudet ovat olleet henkisesti rankkaa aikaa, suunnitelmien muutostarpeet ovat päivittäisiä, kertoo päiväkodin johtaja Markus Ropponen.

13.05.2020 Uutinen
OAJ:ltä ja työnantajilta yhteiset toimintaohjeet – tavoitteena turvallinen paluu lähiopetukseen

OAJ on yhteistyössä KT Kuntatyönantajien, Kuntaliiton, Sivistystyönantajien, Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Työterveyslaitoksen kanssa laatinut työturvallisuutta koskevat toimintaohjeet. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toivoo, että ohjeet auttavat kentän toimijoita ja luovat turvaa jäsenille.

11.05.2020 Uutinen
Eipä tiedetty koronasta, kun työturvallisuuslaki säädettiin

Osa suomalaisista tekee koronan aikaan töitä kotoa käsin, osa työpaikalla entiseen tapaan. Vaikka tilanteet ovat erilaisia, työturvallisuuslaki on yhteinen – siinä säädetään työntekijöiden turvallisuudesta ja siihen liittyvistä vastuista. Lakia säädettäessä ei koronasta tiedetty, mutta nyt korostuu lain noudattamisen tärkeys, kirjoittaa OAJ:ssä toukokuussa aloittanut erityisasiantuntija Teija Golnick.

11.05.2020 Blogi
Nämä 9 asiaa työnantajan pitää varmistaa ennen lähiopetukseen paluuta

Koulujen ja päiväkotien pitää olla turvallisia paikkoja lapsille ja henkilöstölle. Viranomaisten valtakunnalliset ohjeet jättävät valitettavasti turvallisuuden näkökulmasta paljon toivomisen varaa. Vastuu turvallisuudesta on varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjällä. Työsuojeluvaltuutetut ovat avainroolissa varmistamassa, että työnantajat kantavat vastuunsa turvallisuuden takaamisesta. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtinen ja johtava lakimies Erkki Mustonen listaavat 9 asiaa, jotka jokaisen työnantajan pitää varmistaa.

08.05.2020 Näkemys
Opettajat lasten pelastajina

Koko maailmaa runteleva korona-pandemia on mullistanut meidän kaikkien elämän. Huoli terveydestä ja tulevaisuuden näkymien epäselvyys luovat epävarmuutta ja myös pelkoa. Toisaalta syntyy myös tuttua henkeä, että tästä selvitään ja tämä hoidetaan.

08.05.2020 Blogi
Isoja ihmeitä on tehty, uusi ihme edessä – opettajat ansaitsevat nyt kaikkien arvostuksen

Maaliskuussa alkoi todellinen opetuksen superkevät, kun opettajat muuttivat parissa päivässä työn tekemisen tapansa. Nyt sama vaatimus toistuu. Me käärimme hihat ja valmistaudumme uuteen ihmeeseen. Yhdessä kyllä selviämme, mutta tarve satsata hyvinvointiin vain korostuu päivä päivältä, kirjoittaa OAJ:n työhyvinvointityöryhmän puheenjohtaja Marja Hänninen-Helin.

07.05.2020 Blogi
Kouluun palataan 14.5. –  OAJ vaatii selviä ohjeita turvallisuuden takaamiseksi 

Maan hallitus päätti, että lähiopetukseen palataan kaikissa Suomen peruskouluissa 14. toukokuuta. OAJ vaatii, että nyt keskitytään varmistamaan, että turvallisuuden takaamiseksi tehdään kaikki mahdollinen ja etenkin riskiryhmistä huolehditaan. 

29.04.2020 Uutinen
OAJ:ltä ehdotus perusopetukseen: Näin oppilaat voitaisiin tavoittaa avaamatta kouluja

OAJ:n mielestä peruskouluja ei pidä avata enää keväällä 2020 koulutyölle. Jatkamalla etäopiskelua saadaan lukuvuoden viimeisetkin kouluviikot käytettyä aktiiviseen opiskeluun. OAJ ehdottaa täsmätoimia, joilla jokainen oppilas voidaan tavoittaa turvallisesti.

27.04.2020 Näkemys
Katse eteenpäin poikkeustilasta – Näistä syistä on varauduttava varhaiskasvatuksen tarpeen kasvuun

Koronarajoitusten purkaminen saattaa heijastua varhaiskasvatukseen lapsimäärän nopeanakin kasvuna. Myös kesän lomajärjestelyt todennäköisesti poikkeavat aiemmista vuosista, ja elokuussa varhaiskasvatukseen vaikuttavat säännösmuutokset. Lomautukset eivät sovi tähän tilanteeseen missään nimessä, kirjoittaa erityisasiantuntija Auli Setälä.

27.04.2020 Blogi