• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Luottamusmies – työpaikan luottohenkilö

Luottamusmies edustaa työpaikoilla OAJ:tä ja siihen kuuluvia työntekijöitä. OAJ:n jäsenet saavat apua oman työpaikkansa luottamusmieheltä, joka valvoo edustamiensa työntekijöiden etuja sekä virka- ja työehtosopimusten ja lakien noudattamista työpaikoilla.

Lähtisitkö luottamusmieheksi?

Opetus- ja varhaiskasvatusalan luottamusmiesvalinnat tehdään seuraavan kerran keväällä 2023. Luottamusmies on nimensä mukaisesti työyhteisön luotettu henkilö.

Jos haluat tehdä työtä, jolla on merkitystä, asetu ehdolle luottamusmieheksi. Tarjolla on tärkeitä luottamustehtäviä sekä kunnallisella että yksityisellä sektorilla. Nykyiset luottamusmiehet kertovat tehtävistään tämän sivun juttusarjassa – luottamusmiehen tehtävä antaa paljon!

Uudet luottamusmiehet valitaan kolmivuotiskaudelleen seuraavan kerran kevään 2023 aikana, pääsääntöisesti huhtikuuhun mennessä järjestettävissä vaaleissa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä yhdistykseesi!

Vaikuta äänestämällä

Jäsen, muistathan antaa äänesi luottamusmiesvaaleissa. Vain äänestämällä voit vaikuttaa, että sinun työyhteisössäsi on OAJ-taustainen luottamusmies. Äänioikeutettuja ovat kaikki kyseisen työnantajan palveluksessa olevat OAJ:n jäsenet.

Luottamusmiesjärjestelmä on työnantaja- ja pääsopijajärjestökohtainen. Keväällä 2019 valitaan noin 1 600 Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn luottamusmiestä kuntiin ja kuntayhtymiin ja yli 250 OAJ:n luottamusmiestä yksityisiin oppilaitoksiin ja päiväkoteihin.

Käytä siis ääntäsi, jotta saat OAJ:läiseltä luottamusmieheltä apua, kun tarvitset tukea edunvalvonnallisissa asioissa.

Mikä luottamusmies?

Luottamusmiehen tehtävänä on toimia OAJ:hin kuuluvien työntekijöiden edustajana virka- ja työehtosopimusten sekä työlainsäädännön soveltamista koskevissa asioissa.

Luottamusmiehen tehtävät

Luottamusmiehet valitaan vaaleissa

Nykyisten luottamusmiesten toimikausi on 1.8.2019–31.7.2023. Luottamusmiesvaalit järjestetään kevään 2023 aikana.

Luottamusmiesten valinta

Ajankäyttö ja korvaukset

Luottamusmiehen ajankäyttöä koskevat määräykset löytyvät virka- ja työehtosopimuksista. Luottamusmiehelle maksetaan varsinaiseen palkkaan kuuluvaa luottamusmieskorvausta.

Luottamusmiehen ajankäyttö ja korvaukset