• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Nenapaiva-kärkikuva-1170x536.jpg

OAJ mukana Nenäpäivässä 11.11.2022

Meille on tärkeää tehdä hyvää. SIksi OAJ on jo viidettä kertaa peräkkäin Nenäpäivän yhteistyökumppanina. Koronapandemian seurauksista kärsii maailmalla liian moni lapsi ja nuori. Moni on jäänyt ilman opetusta, ja lapsityö, äärimmäinen köyhyys ja tyttöjen ulkoisten sukupuolielinten silpominen ovat lisääntyneet. Lisäksi Ukrainan sodan aiheuttama ruokakriisi iskee kaikkein heikoimpiin. Autetaan maailman lapsia yhdessä!

nena_kirja.jpg-WEB1.jpg

Tavoitteena kerätä paljon hyvää!

Opetusalan Ammattijärjestö osallistuu Nenäpäivä-keräykseen nyt viidettä kertaa peräkkäin yhdessä lähes 700 yhdistyksensä ja 116 000 jäsenensä kanssa. Olemme keränneet neljänä edellisenä vuotena lähes 280 000 euroa Nenäpäivän kautta yhdeksälle hyvämaineiselle järjestölle. Tänä vuonna tavoittelemme maltillista 20 000 euron lahjoitussummaa. Toivottavasti myös sinä olet mukana.

Tehdään Nenäpäivässä hyvää!

Osallistu Nenäpäivä-keräykseen sinulle sopivan kokoisella lahjoituksella. Maailman lapset tarvitsevat apuamme nyt erityisen paljon. Jo viidellä eurolla voit lahjoittaa lapselle kokonaisen kouluvuoden.

Lahjoita nyt! 

OAJ tekee solidaarisuustyötä yli rajojen

Nenäpäivässä mukana oleminen on yksi tapa, jolla me OAJ:ssä toteutamme kansainvälistä strategiaamme. Kehitystyössä olemme olleet mukana jo 1980-luvulta lähtien. 

Tutustu solidaarisuustyöhömme

Opettaja, tule mukaan Nenäpäivään!

Nenäpäivää voi viettää päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa monella eri tavalla. Tutustu Nenäpäivän opettajille suunnattuihin materiaaleihin!

Opettajien materiaalipankki

Meillä on velvollisuus tehdä hyvää

Opettajilla on hyvä sydän. Opettajat tekevät sitoutuneina arvokasta työtä suomalaisten lasten parissa. Tämän lisäksi tahdomme kantaa oman vastuumme maailman lasten kasvatuksen ja koulutuksen parantamisesta. OAJ:lle solidaarisuustyö onkin osa järjestön valtuuston linjaamaa työtä, jolla toteutetaan OAJ:n kansainvälistä strategiaa.

Nenäpäivä-keräyksellä tuemme kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia

Vuoden 2022 Nenäpäivä-kampanjan kärki tulee olemaan lasten auttamisessa koronapandemian jälkeen ja Ukrainan sodan muuttamassa maailmassa. Äärimmäisessä köyhyydessä elävät lapset ovat olleet kaikkein haavoittuvimmassa asemassa pahenevan ruokakriisin ja koronapandemian aiheuttamien koulusulkujen jälkeen.

Maailmalla koulua ei olla koronan aikana voitu käydä etänä Suomen tapaan. Lapsityö, äärimmäinen köyhyys ja tyttöjen ulkoisten sukupuolielinten silpominen ovat lisääntyneet. OAJ on mukana auttamassa heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja tekemässä valoisempia tulevaisuuksia niin kotimaassa kuin maailmalla.

Kysymyksiä ja vastauksia Nenäpäivästä

Nenäpäivän pääyhteistyökumppanina toimiminen on osa OAJ:n solidaarisuustyötä. Olemme koonneet päivittyvään listaan kaksitoista kysymystä ja vastausta Nenäpäivästä. 

Nenäpäivän pääyhteistyökumppanina toimiminen on osa OAJ:n solidaarisuustyötä. Kaksitoista kysymystä ja vastausta Nenäpäivästä. 

1. Miksi OAJ on mukana Nenäpäivässä?

Tämä on osa OAJ:n valtuuston linjaaman kansainvälisen strategian mukaista solidaarisuustyötä. Opettajilla on hyvä sydän. Opettajat tekevät arvokasta työtä suomalaisten lasten parissa. Tämän lisäksi tahdomme kantaa oman vastuumme maailman lasten kasvatuksen ja koulutuksen parantamisesta. Nenäpäivä-säätiö on siihen hyvä yhteistyökumppani.

Kampanjan kärki tulee olemaan lasten auttamisessa koronapandemian jälkeen ja Ukrainan sodan muuttamassa maailmassa. Äärimmäisessä köyhyydessä elävät lapset ovat olleet kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Maailmalla koulua ei ole voitu käydä etänä Suomen tapaan. Lapsityö, äärimmäinen köyhyys ja tyttöjen ulkoisten sukupuolielinten silpominen ovat lisääntyneet. Ukrainan sodan aiheuttama ruokakriisi iskee rajuiten samoille alueille. OAJ on mukana auttamassa heikoimmassa asemassa olevia lapsia.

2. Mikä on Nenäpäivä-keräys?

Nenäpäivä-keräys kerää varoja kehitysyhteistyöhön maailman lapsille. Nenäpäivä järjestetään joka vuosi loka-marraskuussa. Tänä vuonna Nenäpäivää vietetään 11.11.2022.

Nenäpäivä-kampanjassa kerätyt varat lahjoitetaan yhdeksän kansalaisjärjestön pitkäkestoisiin kehitysyhteistyöhankkeisiin Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Kampanjan järjestää Nenäpäivä-säätiö, joka toimii kampanjaorganisaationa yhdeksälle järjestölle. Nenäpäivä-säätiön ovat vuonna 2004 perustaneet Suomen UNICEF, Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu yhdessä Ylen kanssa. Nenäpäivä-säätiön toiminnassa ovat mukana myös Fida International, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura. Yle tukee Nenäpäivää ohjelmatoiminnallaan. OAJ on Kirkon ulkomaanavun Opettajat ilman rajoja -verkoston ja SASKin jäsen.

3. Mihin kerätyt rahat menevät ja päätyvätkö ne varmasti perille?

Nenäpäivä-säätiö toimii kampanjaorganisaationa yhdeksälle kansalaisjärjestölle. Nenäpäivä-keräyksellä hankitut varat ohjataan näiden järjestöjen hyvin suunniteltuun hanketyöhön.

Valtaosa järjestöjen toiminnasta tapahtuu Ulkoasiainministeriön ja Suomen valtion ohjauksessa, tiukasti kaikkia toiminnasta annettuja lakeja ja asetuksia noudattaen. Järjestöt raportoivat Nenäpäivä-säätiölle varojen käytöstä ja siitä, mitä ne ovat saaneet varoilla aikaan.

OAJ saa vuosittain Nenäpäivältä raportin, jossa kerrotaan, kuinka OAJ:n keräämät rahat jaetaan  eri järjestöjen käyttöön osana koko keräyssumaa. Lue lisää Nenäpäivän tukemista hankkeista.

4. Mitä tapahtuu Nenäpäivänä?

Valtakunnallinen Nenäpäivä-kampanja järjestetään kerran vuodessa loka-marraskuun aikana. Tänä vuonna Nenäpäivää vietetään perjantaina 11.11.2022. Nenäpäivä-kampanja huipentuu Suomen suurimpaan hyväntekeväisyyslähetykseen, Nenäpäivä-show'hun, Ylen kanavilla. Myös OAJ on näyttävästi mukana menossa.

5. Mitä tarkoittaa, että OAJ on Nenäpäivän pääyhteistyökumppani?

Olemme tänä vuonna Nenäpäivän pääyhteistyökumppani. Koronapandemian myötä avuntarve on maailmalla kasvanut entisestään. Siksi vuonna 2021 on entistä tärkeämpää tehdä hyvää. Tavoitteenamme on vuonna 2022 kerätä yli 20 000 euroa Nenäpäivä-lippaaseen!

Vuonna 2018 OAJ ja Turva saivat kokoon yhteyskeräyksellään 58 287 euroa. Vuonna 2019 OAJ keräsi Nenäpäivän toimintaan 58 691 euroa. Vuonna 2021 keräsimme 59 646 euroa. Vuonna 2022 yli 101 675 euroa.

Esimerkiksi viime vuonna keräämällämme kokonaissummalla yli 20 000 köyhyydessä elävää maailman lasta saa koulutarvikkeet tai yli 40 000 lasta pääsee vuodeksi kouluun.

6. Miksi kannattaa lahjoittaa Nenäpäivä-keräykseen?

Pienelläkin keräyssummalla on vaikutusta. Nenäpäivä-keräyksessä kerätään rahoja mun muassa lasten koulunkäyntiin. Pientenkin kerättyjen summien vaikutusta lasten hyvinvointiin voidaan konkretisoida seuraavilla esimerkeillä:

  • 5 €:n lahjoituksella saa hankittua koulutarvikkeet yhdelle äärimmäisessä köyhyydessä elävälle lapselle.
  • 5 €:n lahjoituksella saa kustannettua kouluvuoden kahdelle maailman lapselle
  • 20 €:n lahjoituksella saa hankittua koulupuvun ja koulutarvikkeita yhdelle äärimmäisessä köyhyydessä elävälle lapselle 
7. Miksi OAJ ei tue suomalaisia lapsia Nenäpäivä-keräyksen sijaan?

Opettajat tekevät arvokasta työtä suomalaisten lasten ja nuorten hyväksi aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Jokapäiväisessä työssään opettajat ohjaavat syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria avun pariin.

Suomen yhteiskunnassa lapsilla on paremmat lähtökohdat hyvään elämään kuin monessa muussa maassa. Nenäpäivä auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia tavoitteenaan jokaisen lapsen oikeus ravintoon, koulutukseen, turvaan ja terveyteen. Nenäpäivä kiinnittää huomion globaalissa etelässä asuvien lasten heikkoon asemaan ja kokoaa varoja heidän hyväkseen yhtenä päivänä vuodessa.

8. Onko tämänkaltainen hyväntekeväisyys uusi juttu?

Ammattiyhdistysliike on aina kantanut globaalia vastuuta ja huolehtinut heikossa asemassa olevista ihmisistä ensin kotimaassa ja myöhemmin myös maailmalla.

OAJ on tehnyt kehitysyhteistyötä jo 1980-luvulta lähtien. OAJ on ollut perustamassa mm. Opettajat ilman rajoja -yhteisöä. Opettajayhdistykset ovat kautta aikain olleet mukana tekemässä hyvää. OAJ:n eri tasojen yhdistyksillä on ollut omia hyväntekeväisyyskampanjoita, kummilapsia jne.

Vuonna 2020 OAJ käynnisti kehitysyhteistyöhankkeen Eswatinin opettajien ammattijärjestön SNAT:n toiminnan vahvistamiseksi. Lisäksi autamme vuosittain erilaisten kriisien keskellä olevia opettajajärjestöjä kansainvälisen opettajajärjestön Education Internationalin kautta.

Lue lisää OAJ:n solidaarisuustyöstä osoitteessa oaj.fi/teemmehyvaa.

9. Mikä ihmeen Teemme hyvää?

Teemme hyvää on OAJ:n solidaarisuustyön yhteinen kattoteema. Sen alle kokoamme kaiken solidaarisuustyön kuten toimintamme Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKissa.

Löydät lisätietoja ja uutisia käynnissä olevista kehitysyhteistyöhankkeistamme osoitteesta www.oaj.fi/teemmehyvaa.

10. Minulla on kysymys Nenäpäivästä, kuka vastaa?

Yleisissä Nenäpäivään liittyvissä kysymyksissä kannattaa tutustua Nenäpäivän verkkosivuihin ja ottaa tarvittaessa suoraan yhteyttä Nenäpäivän väkeen.

OAJ:n Nenäpäivä-osallistumiseen liittyvät kysymykset voit puolestaan kohdistaa suoraan nenäpäiväerityisasiantuntijallemme Kaj Raiskiolle: kaj.raiskio@oaj.fi

11. Mutta tahdon tietää vielä lisää!

Katso Nenäpäivä-säätiön sivulta useimmin kysytyt kysymykset  osoitteessa nenapaiva.fi/UKK

Kysymys- ja vastauslistaa päivitetty viimeksi 14.10.2022.