En stor del av OAJ:s e-tjänster för medlemmarna är stängda mellan 1 - 15 juni. Läs mera. 
Kontaktformulären fungerar normalt.

OAJ kräver att kiky-timmarna slopas i utbildningssektorns avtal

09.10.2019 - 16:12 Nyheter
Illustration

Ett av OAJ:s mål i vårens avtalsförhandlingar är att den oavlönade arbetstidsförlängningen som konkurrenskraftsavtalet medförde slopas i utbildningssektorns tjänste- och arbetskollektivavtal.  

Konkurrenskraftsavtalet med arbetstidsförlängning och nedskärning av semesterpenningen drabbade särskilt hårt de kvinnodominerade branscherna i den offentliga sektorn. Inom utbildningssektorn matchar lönerna och kraven annars heller inte varandra och OAJ ser ingen grund för de så kallade kiky-timmarna, det vill säga arbetstidsförlängningen.

I förra avtalsrundan ville man förbättra Finlands ekonomi med olika åtgärder. Bland annat ingicks konkurrenskraftsavtalet som gav en arbetstidsförlängning på 24 timmar i året utan ersättning.

Ur OAJ:s synvinkel är det svårt att se hur merarbetet för en lärare som motsvarar ett dygn per år förbättrar Finlands konkurrenskraft.

Till förhandlingsbordet i början av året

Avtalen för OAJ-medlemmarna går ut i slutet av mars och OAJ inleder förhandlingarna efter årsskiftet. Alla förhandlingsmål preciseras i december då OAJ:s styrelse godkänner dem. Alla mål kan inte berättas offentligt med tanke på förhandlingstaktiken.

Många nya kollektivavtal ska förhandlas fram under hösten och våren. Först ute är teknologi-, kemi- och skogsindustrin som nu förhandlar om sina avtal. OAJ följer noggrant med alla förhandlingar som pågår innan utbildningssektorns avtal löper ut.

Slutårets förhandlingar i de andra branscherna kan vara riktgivande för utbildningssektorn. Det är dock klart att andra branschers lösningar inte påverkar OAJ:s mål att få bort kiky-timmarna.

Om arbetstidsförlängningen inte kan slopas vill OAJ att timmarna används på annat sätt eller att timmarna kompenseras rejält.

Diskutera ämnet och följ förhandlingarna med hashtaggarna #oajneuvottelee # oajförhandlar.

Text: Laura Klefbohm
Bild: Leena Koskela

 

Dela