Då man har fler än 500 att handleda i en yrkesläroanstalt blir kvaliteten lidande

04.03.2020 - 11:04 Nyheter
Illustration

Virpi Salminen har över 500 yrkeskolstuderande att handleda. Med färre skulle studerandenas behov snabbare kunna tillgodoses.

Det mest givande på jobbet är att möta studerandena. Att följa med hur de utvecklas från studiernas början till färdiga yrkesmänniskor. Att hjälpa dem hitta den egna studie- och karriärstigen.

Det här säger Virpi Salminen som har jobbat som studiehandledare i 15 år. Hon understöder starkt OAJ:s förslag att begränsa antalet studerande till 200 per studiehandledare.

– Med max 200 studerande skulle kvaliteten på handledningen genast höjas. Jag skulle snabbare kunna svara på studerandenas behov, spendera mer tid med var och en och i högre grad handleda utgående från deras egna mål, säger Salminen.

Köa till handledning

Regeringen förbereder nu en förlängning av läroplikten. Ett syfte med reformen är att garantera alla minst en examen från andra stadiet.

Salminen påminner om att fel branschval är det vanligaste skälet till att man hoppar av en utbildning. Genom att stärka studiehandledningen skulle man bättre kunna förhindra att studerandena hamnar i en återvändsgränd.

– Ju tidigare studerandena får hjälp och handledning, desto effektivare blir också handledningen. Nu får studerandena i praktiken individuell handledning endast genom att boka tid. Och väntetiden kan vara lång.

Ju tidigare en studerande får hjälp och vägledning, desto bättre effekter ger handledningen.

Tid för att lyssna och uppmuntra

Enligt Salminen handlar högklassig studiehandledning främst om att lyssna, förstå och uppmuntra. Det är vad hon vill erbjuda varje studerande. Och det kan bara uppnås genom mera tid att möta studerandena.

För högklassig studiehandledning behövs mera tid för varje studerande.

Med över 500 som studerar för en grundexamen måste man kompromissa med såväl individuellt stöd som med kvaliteten på handledningen. Dessutom handleder Salminen årligen hundratals sökande och tiotals utexaminerade.

– Varje studerande bör veta varifrån man får aktuell utbildningsinformation och hur man ska göra om informationen ändras. Dessutom skulle stöd i olika livssituationer vara viktigt som till exempel när den första kärleken tar slut, vid problem hemma eller svår ekonomisk situationen.

Handledning ger resultat

Virpi Salminen vet hur viktigt studiehandledarens stöd är för många ungdomar och hon önskar att antalet studerande per handledare begränsas till tvåhundra. Salminen har i gott minne en studerande som hon lyckades locka tillbaka till studierna och som sedan utexamineras med utmärkt betyg.

- Hen tackade mig och sa att utan min enträgna hjälp skulle examen ha blivit ogjord.

OAJ: Så här kan dimensioneringen genomföras
  • För max 200 studerande per studiehandledare, behövs 190 fler studiehandledare till den grundläggande utbildningen och gymnasiet och 500 fler till yrkesutbildningen på andra stadiet.
  • OAJ föreslår att ökningen prövas redan den här regeringsperioden genom att rikta de i regeringsprogrammet utlovade projektmedlen till detta och genom att öka antalet studiehandledare under en flera års period.
  • Följande regering borde enligt OAJ få in dimensioneringen i lag och ändra finansieringen till bestående. Dimensioneringen kan genomföras med 13 miljoner euro för den grundläggande utbildningen och gymnasiet och med 33 miljoner euro till basfinansieringen för yrkesutbildningen.
OAJ:s läropliktsmodell

 oaj.fi/oppivelvollisuus

Text: Heikki Pölönen

Bild: Konsta Leppänen

Dela