• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Tulevaisuudenkestävä Suomi"

Johtajuusosaaminen on oleellinen osa opettajuutta

Kasvatus-, opetus- ja koulutusalan johtajuus on johtajien johtamista. Johtajien ja rehtoreiden kelpoisuusasetukseen on lisättävä vaatimus erillisten korkeakouluissa tarjottavien alan johtajuusopintojen suorituksesta.

21.02.2023 Blogi
Näyttelijä Elina Knihtilä: Koulutuksen arvo yhteiskunnassa mitataan nyt

Näyttelijä Elina Knihtilän mukaan nyt pitää puhua siitä, miten myös tulevaisuudessa säilytetään suomalainen menestystarina, eli laadukas ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä. Yhteiskunnan monimutkaisten ongelmien ratkaisuun tarvitaan luovuutta, vuorovaikutustaitoja ja empatiaa. Siksi hän penää satsauksia myös taito- ja taideaineisiin.

15.02.2023 Uutinen
OKM:stä tukea opettajarekisterille – kokosimme yhteen virkamiesten ehdotuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tänään näkemyksensä siitä, millaista koulutuspolitiikkaa tulevan hallituksen kannattaa tehdä. Tukea saa moni OAJ:n ajama uudistus opettajarekisteristä lähtien. Kokosimme yhteen muutamia OKM:n ehdotuksista.

15.02.2023 Uutinen
Maksuton koulutus on hyvinvointimme kivijalka

Tutkintokoulutuksen maksuttomuus on ennen kaikkea periaatteellinen kysymys. Korkeakoulutuksen maksuttomuuden on oltava linjassa koko koulutusjärjestelmän maksuttomuuden kanssa.

14.02.2023 Näkemys
8 keinoa – näin varhaiskasvatuksen opettajapula voidaan ratkaista

Varhaiskasvatuksen opettajapula on suuri ongelma, jonka ratkaisemiseen ei ole oikoreittejä. Viisailla päätöksillä voidaan kuitenkin varmistaa, että lopulta päästään perille. OAJ:n erityisasiantuntija Auli Setälä kertoo tilanteen taustoista ja listaa kahdeksan ratkaisua.

07.02.2023 Blogi
Työelämäprofessori Martti Hetemäki: Koulutus on hyvinvoinnin ja talouskasvun tae

Suomen osaajapulan ratkomiseen tarvitaan sekä lisää korkeakoulutettuja suomalaisia että kansainvälisiä osaajia, sanoo suomalaisen talouspolitiikan grand old man Martti Hetemäki. Hänestä satsaukset tutkimusrahoitukseen olisivat välttämättömiä sekä talouskasvun että Suomen houkuttelevuuden turvaamiseksi.

01.02.2023 Uutinen
Sivistys, koulutus ja osaaminen ovat avaintekijöitä Suomen menestyksen kannalta nyt ja tulevaisuudessa

Valtioneuvosto antaa tulevaisuusselonteon eduskunnalle vaalikausittain. Tulevaisuusselonteon tehtävä on tunnistaa päätöksenteon kannalta tärkeitä, tulevaisuudessa erityistä huomiota vaativia asioita. Selonteko toimii keskustelunavauksena seuraaville vuosille. Selonteko on annettu vuodesta 1993 alkaen.

30.01.2023 Lausunto
OAJ tyrmää ministeriön aikeet leikata ammatillisen koulutuksen rahoitusta

Opetus- ja kulttuuriministeriössä harkitaan rahoituksen siirtämistä ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen. OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja pitää suunnitelmaa tyrmistyttävänä, sillä Suomi tarvitsee sekä ammatillisia osaajia että korkeasti koulutettuja.

27.01.2023 Uutinen
Puolueiden koulutuskeskustelu lauantaina 28.1. Educassa

Millaisella osaamisella Suomi pärjää nyt ja tulevaisuudessa? Miten koulutuksella saadaan maamme uuteen nousuun? OAJ kysyy, puoluejohtajat vastaavat lauantaina Educan Visio-lavalla. Tenttiä voi seurata suorana OAJ:n sivuilla.

25.01.2023 Uutinen
Jokaisella on oikeus koulutukseen

Suomalaisten osaamis- ja koulutustaso on laskenut dramaattisesti 2000-luvulla. Ilman julkista rahoitusta ja riittäviä resursseja osaamis- ja koulutustasoa ei saada käännettyä nousuun, muistuttaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto YK:n kansainvälisen koulutuspäivän blogikirjoituksessaan.

24.01.2023 Blogi