• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Maahanmuuttajat"

OAJ ja AMKE: Hallituksen siirrettävä kotoutumiskoulutus opetus- ja kulttuuriministeriöön

Maahanmuuttajien tehoton alkuvaiheen ohjaus ja sirpaleinen koulutuspolku hidastavat työllistymistä. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ vaativat, että aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus siirretään kokonaisuudessaan opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoitavaksi. Lisäksi alkuvaiheen ohjaukseen, kotoutumissuunnitelmien laadintaan sekä aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen on otettava mukaan ammatillisen ja vapaan sivistystyön opettajat.

25.04.2019 Uutinen
Suomi on epäonnistunut maahanmuuttajien kotouttamisessa – OAJ vaatii lisää kielenopetusta ja kilpailutuksista luopumista

Maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistulokset ovat kaksi vuotta kantaväestön tuloksia jäljessä. OAJ vaatii tänään julkaistavassa Kotoutumiskompassi 2019:ssä, että maahanmuuttajien kielenopetusta pitää lisätä kaikilla koulutusasteilla.

07.03.2019 Tiedote
Kotoutumiskompassi 2019

Koulutuksella pystymme vastaamaan siihen, että sivistys koskee kaikkia Suomessa asuvia ja tänne saapuvia. Meidän on tarjottava koulutusta kaikenikäiselle väestölle. Osaavat opettajat varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen haluavat tehdä töitä edistääkseen jokaisen maassa olevan opiskelua ja työntekoa. OAJ näkee kansainvälisyyden, kulttuurien ja ihmisten moninaisuuden mahdollisuudeksi. Vaikka kotoutumisen edistämiseksi on jo tehty paljon, tehtävää on yhä jäljellä. OAJ painottaa, että koulutus on parasta kotoutumista.

07.03.2019 Julkaisu
Kuinka koulutuksella edistettäisiin kotoutumista? Työryhmältä 40 uutta ehdotusta

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä esittää kymmeniä uusia toimenpiteitä maahanmuuttajien koulutuksen ja työllistymisen parantamiseksi. Työryhmä haluaa parannuksia maahanmuuttajalasten varhaiskasvatuksen laatuun ja määrään sekä esimerkiksi perusopetuksen valmistavan opetuksen kirjaamista kuntien lakisääteiseksi tehtäväksi.

16.01.2019 Uutinen
Koulutus edistää kotoutumistavoitteiden saavuttamista

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen laiksi kotoutumisen edistämisestä. Lain tavoitteena on edistää maahanmuuttajien työllisyyttä, osallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä. OAJ:n mielestä tavoitteet saavutetaan parhaiten koulutuksella.

23.11.2018 Lausunto
Maahanmuuttajien koulutus

Kansainvälisyys ja eri kieli- ja kulttuuritaustat rikastavat suomalaista yhteiskuntaa ja suomalaisten elämää. Siksi OAJ on jo vuosia korostanut, että koulutus on parasta kotoutumista.

22.10.2018 Sisältösivu
OECD: Suomen kotoutumiskoulutus ontuu – maahanmuuttajanaisia jää syrjään

OECD:n mukaan Suomen kotoutumiskoulutuksessa on ongelmia erityisesti kielikoulutuksen osalta. OAJ:n asiantuntijan Päivi Lyhykäisen mukaan koulutuksen laatu olisi kotoutumisen paras tae.

06.09.2018 Uutinen
Vapaan sivistystyön maahanmuuttajakoulutuksen ehdotukset tyydyttävät

OAJ pitää vapaan sivistystyön maahanmuuttajakoulutuksen järjestämistä ja rahoitusta valmistelleen työryhmän ehdotuksia kokonaisuutena hyvinä.

16.08.2017 Lausunto
Kotoutumiskompassi

OAJ:n Kotoutumiskompassi tarjoaa keinoja maahanmuuttajataustaisten lasten, nuorten ja aikuisten parempaan kotoutumiseen. Kaikessa koulutuksessa korostuu kielen oppimisen merkitys. Jokaiselle tulee tarjota riittävä pedagoginen tuki oppimiseen. Myös opettajien monikulttuurisuusosaamista pitää vahvistaa.

26.10.2015 Julkaisu