• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Oppimisen tuki"

Aikaa ei kannata haaskata väittelyyn  – perusopetuksen tuen lainsäädäntö saatava selkeämmäksi

Kolmiportainen tuki ei toimi, ja siksi sen lainsäädäntöä ollaan kehittämässä. Lainsäädäntöön täytyy saada lisää selkeyttä. On kaikkien etu – niin oppilaiden, opettajien kuin virkamiestenkin – että emme joudu käyttämään aikaamme ja energiaamme väitelläksemme siitä, kuka saa opettaa ketäkin ja milloin opetus kuuluu tehostettuun tukeen ja milloin erityiseen tukeen. 

15.09.2021 Blogi
Opiskeluhuolto siirtymässä hyvinvointialueille – OAJ vaatii täsmennyksiä

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan esityksen. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisvastuu siirretään kunnilta uudelle hallintotasolle eli hyvinvointialueille. Myös opiskeluhuoltopalvelut siirtyvät hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

25.08.2021 Lausunto
OAJ: Varhaiskasvatuslakiin esitetään kopiota perusopetuslain virheistä

Perusopetuksesta tuttua lapsen saaman tuen epämääräisyyttä esitetään nyt kopioitavaksi varhaiskasvatuslakiin. Parhaillaan lausunnolla olevassa lakiluonnoksessa varhaiskasvatukseen esitetään kolmiportaista tukea, mikä on hyvä asia. Kolmiportaisen tuen määrittely on sen sijaan pettymys.

11.06.2021 Tiedote
OAJ jätti kantelun Opetushallituksen toimista – tukea tarvitsevia oppilaita jää heitteille    

OAJ jätti tänään eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Opetushallituksen (OPH) toimista. Kantelu koskee oppilaan erityisen tuen epäselviä ja virheellisiä ohjeistuksia. Koronan aiheuttama oppimisvaje on nostanut vielä aiempaakin selvemmin esille ongelman, joka on OAJ:n mielestä täysin kohtuuton. Oppivelvollisuuden pidennys tekee asiasta erittäin ajankohtaisen. 

31.05.2021 Tiedote
OAJ kantelee Opetushallituksesta oikeusasiamiehelle – lapsen tuki ei toteudu

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kertoi Opetushallituksesta tehtävästä kantelusta Tuki kuntoon -webinaarin avauspuheenvuorossaan keskiviikkona. Katso tallenne jälkikäteen linkistä.

12.05.2021 Uutinen
Onko kunnassasi ideoita oppimisen tuen kehittämiseen? Nyt kannattaa hakea avustusta!

Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen oppimisen tukeen ja inkluusion kehittämiseen on haettavissa lähes 22 miljoonaa euroa. Avustusta kannattaa hakea, jos kunnassa on hyviä inklusiivisen opetuksen toimintatapoja, joiden levittäminen parantaisi tuen vaikuttavuutta muuallakin.

25.03.2021 Uutinen
Kuntien ja hyvinvointialueiden vastuunjakoa täsmennettävä ehkäisevässä päihdetyössä ja lastensuojelussa

Valmisteilla oleva sote-uudistus vaikuttaa monen eri hallinnonalan lainsäädäntöön. Lausunnolla olleessa Sote100-lakipaketin luonnoksessa täsmennetään muun muassa sitä, miten ehkäisevän päihdetyön ja ehkäisevän lastensuojelun tehtävät ja vastuut jakautuvat kunnan ja maakunnan kesken.

08.03.2021 Lausunto
OAJ haluaa koulukotien opettajamitoituksen kuntoon

Lastensuojelun vaativaa sijaishuoltoa koskevaa lainsäädäntöä valmistellaan parhaillaan. OAJ vaatii antamassaan lausunnossa muun muassa, että koulukotien opettajamitoituksesta pitää saada lakiin säädös, joka turvaa niihin erityisopettajia riittävän määrän.

22.02.2021 Lausunto
Oppimisen tuen korjaaminen on maan hallituksen käsissä – OAJ:n malli takaisi todelliset tukitoimet

Oppimisen tuen lainsäädäntö on ollut voimassa jo kymmenen vuotta, mutta vieläkään tukea ei kaikkialla anneta lain mukaisesti. Ministerit ovat viime päivinä nostaneet esiin tuen ongelmia ja muun muassa inkluusion ja erityisluokkien vähentämisen käyttämisen säästökeinona. OAJ on tuonut samaa huolta esiin kohta kymmenen vuotta, ja muistuttaa, että ratkaisun avaimet ovat täysin maan hallituksen käsissä.

10.02.2021 Uutinen
Väkivallan ja kiusaamisen ehkäisy koulussa edellyttää esimiesten ja opettajien osaamisen varmistamista

OAJ muistuttaa, että jos kouluissa halutaan onnistua väkivallan ja kiusaamisen ehkäisemisessä, on tärkeää kouluttaa esimiehiä ja opettajia peruskoulutuksesta lähtien. Osaamista on tarvittaessa vahvistettava täydennyskoulutuksen avulla.

21.10.2020 Lausunto