• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Oppivelvollisuus"

OAJ:n kysely: Oppivelvollisuusuudistuksesta tarvitaan yhä lisätietoa

Oppivelvollisuusuudistuksessa on vielä monta asiaa vakiintumatta. Lisätietoa uudistuksesta tarvitaan paikallisesti edelleen, kertoo OAJ:n tuore kysely. Koronan vaikutus näkyy selkeästi tuen tarpeena ja levottomuutena syksyllä opintonsa aloittaneiden joukossa.

23.11.2021 Uutinen
OAJ:n kysely: Luottamusmiehillä huoli oppivelvollisuusuudistukseen tarkoitettujen rahojen paikallisesta käytöstä 

Oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpano on vasta alkuvaiheessa, ja sen toteuttamisessa on suuria paikallisia eroja, kertoo OAJ:n jäseniä edustaville luottamusmiehille tehty kysely.  

15.04.2021 Uutinen
Oppivelvollisuus 100 vuotta – aihetta juhlaan!

Oppivelvollisuuslaki vahvistettiin 100 vuotta sitten 15.4. Päätös osoittautui Suomen hyvinvoinnin ja tulevan menestyksen näkökulmasta ratkaisevaksi. Kun eduskunta päätti kaikille yhteisestä oppivelvollisuudesta, se loi samalla pohjan suomalaisen koulutuksen tasa-arvolle ja demokratialle, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen blogissaan.

15.04.2021 Blogi
OAJ esitti täsmennyksiä uuden tutkintoon valmentavan koulutuksen opetussuunnitelman perusteisiin

Osana oppivelvollisuuden laajentamista säädettiin uudesta tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (TUVA). Sen opetussuunnitelman perusteita laaditaan parhaillaan.

04.03.2021 Lausunto
Oppivelvollisuuden kysymykset puhuttivat OAJ:n livelähetyksissä

OAJ järjesti tammikuussa kolme oppivelvollisuuden laajentamista käsittelevää keskustelu- ja infotilaisuutta, joissa katsojat saivat esittää kysymyksiä OAJ:n asiantuntijoille. Paljon keskustelua herättivät esimerkiksi kysymykset toisen asteen maksuttomuudesta, uudistuksen rahoituksesta sekä opinto-ohjauksesta.

20.01.2021 Uutinen
Oppivelvollisuus laajenee – millaisia kokemuksia on saatu?

Oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpano etenee. Ensimmäinen oppivelvollisten ikäluokka aloitti elokuussa 2021 opiskelun toisella asteella. 1.1.2021 tuli voimaan perusopetuksen valvonta- ja ohjausvastuu ja toiselle asteelle laajennettu oppivelvollisuus 1.8.2021. Laajennus koski kattavasti vuonna 2005 syntyneiden ikäluokkaa.

19.01.2021 Sisältösivu
Oppivelvollisuuden laajentaminen hyväksytty eduskunnassa – uudistuksen toimeenpano alkaa

Oppivelvollisuuden laajentamista koskeva lakipaketti on tänään hyväksytty eduskunnan toisessa käsittelyssä. Lakien lisäksi tarvitaan useita toimenpiteitä, jotta uudistuksen hyvät tavoitteet saavutetaan. OAJ pitää ensiarvoisen tärkeänä, että tuen polku yhtenäistetään varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

15.12.2020 Uutinen
Sivistysvaliokunta korostaa ohjausta ja tukea oppivelvollisuuden laajentamisessa – nämä kolme asiaa huomioitava kiireesti

Eduskunnan sivistysvaliokunta on mietinnössään antanut oppivelvollisuuden uudistukseen useita tärkeitä evästyksiä, joita myös OAJ omassa lausunnoissaan vaati. Kuntien ja opetuksen järjestäjien on tärkeää ryhtyä valmistelemaan uudistuksen toimeenpanoa viimeistään nyt.

07.12.2020 Uutinen
OAJ vaatii ammatillisen koulutuksen osaamispisteen laajuudeksi 18:aa tuntia

OAJ vaatii asetusta ammatillisesta koulutuksesta muutettavaksi siten, että osaamispisteelle määritelty tuntimäärä muutetaan 18 tunniksi. Jos näin ei tehdä OAJ ei kannata esitettyä muutosta ja vaatii ehdottomasti kyseisen pykälän poistamista ja siirtämistä jatkovalmisteluun.

04.12.2020 Lausunto
OAJ vaatii varmistamaan oppivelvollisuusuudistuksen rahoituksen riittävyyden

OAJ vaatii lausunnossaan, että oppivelvollisuusuudistuksen ja toisen asteen maksuttomuuden tuomat uudet velvoitteet korvataan kunnille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille kokonaan.

25.11.2020 Lausunto