• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Oppivelvollisuus"

Maksuttomuus ei saa nakertaa oppimateriaalien laatua

Oppivelvollisuuden uudistuksen yhteydessä on puhuttu paljon oppimateriaalien maksuttomuudesta. Oppimateriaalien laatu uhkaa unohtua keskustelusta. Jos pykälät mahdollistavat laadusta lipsumisen, on uhkana lukiokoulutuksen eriarvoistuminen, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

18.08.2020 Blogi
OAJ: Oppivelvollisuuslaki ei lähellekään valmis

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa oppivelvollisuuden laajentamista. Järjestö kuitenkin kritisoi lakiluonnosta siitä, että siitä puuttuvat konkreettiset toimenpiteet, joilla saadaan kaikille toisen asteen tutkinto. Jokaisen oppijan pitää saada riittävästi tukea osaamisensa rakentamiseen sekä kiinnostuksensa kohteensa ja omien vahvuuksiensa löytämiseen. Vain siten uudistus vahvistaa työllisyyttä ja osallisuutta.

09.06.2020 Tiedote
OAJ vaatii monia muutoksia oppivelvollisuuden pidentämisen lakipakettiin

OAJ kannattaa oppivelvollisuuden laajentamista toisen asteen tutkinnon suorittamiseen saakka. Nyt lausunnolla oleva esitys ei kuitenkaan järjestön mielestä anna riittäviä edellytyksiä saavuttaa tavoitetta toisen asteen tutkinnosta kaikille.

09.06.2020 Lausunto
Koronavirus vain korostaa oppivelvollisuuden laajentamisen tärkeyttä

Julkisuudessa ja somessa käydään nyt kiivasta keskustelua oppivelvollisuuden laajentamisesta. OAJ:n näkemys asiassa on selvä. Oppivelvollisuuden laajentaminen on tärkein koulutuspoliittinen uudistus vuosikymmeniin. Merkittävyydessään se vastaa peruskoulun ja ammattikorkeakoulujen synnyttämistä. Korona alleviivaa entisestään uudistuksen tärkeyttä.

15.04.2020 Blogi
Tuen puutteella rajuja seurauksia – ”Kohtaamiselle on liian vähän aikaa”

Opokin tuntee onnistuneensa, kun opiskelija oivaltaa uutta ja löytää päämäärän opinnoilleen ja elämälle. Kaikelle opiskelijoiden henkilökohtaiselle tukemiselle ja auttamiselle on lukiossa kuitenkin liian vähän aikaa, kertoo opinto-ohjaaja Nina Östdahl. Rajuimmillaan tuen tarve selviää vasta, kun kuulee opiskelijan itsemurhasta.

04.03.2020 Uutinen
Amiksen opolla yli 500 ohjattavaa – ohjauksen laadusta joutuu tinkimään

Virpi Salmisella on amiksessa ohjattavana yli 500 opiskelijaa. Jos ohjattavia olisi vähemmän, voisi opiskelijoiden tarpeisiin vastata nykyistä nopeammin.

26.02.2020 Uutinen
Nivelet notkeiksi - Joustavat polut perusopetuksesta toiselle asteelle

Oppivelvollisuuden laajentaminen on Sanna Marinin (sd.) hallituksen suurimpia rakenteellisia uudistuksia. Tavoitteena on saada suomalaisten koulutustaso ja sen myötä työllisyys nousuun. OAJ kannattaa uudistusta, mutta korostaa sitä, että nyt tiedossa olevat ongelmat perusopetuksessa ja nivelvaiheessa on tässä yhteydessä korjattava.

24.02.2020 Näkemys
Opinto-ohjausta pitäisi voida antaa aiemmin ja enemmän – ”Säästäisi valtavasti yhteiskunnan resursseja”

Yleisin syy koulutuksen keskeyttämiseen on väärä alavalinta. Yläkoulun ja lukion opona työskentelevä Tiina Uuttu ihmetteleekin, miksi henkilökohtaista ohjausta saa vasta yhdeksännellä luokalla. Opomitoitus mahdollistaisi ongelmiin puuttumisen ennen kuin on liian myöhäistä.

19.02.2020 Uutinen
Opettajamitoituksesta olisi paljon hyötyä – tässä 14 esimerkkiä

Suomessa opettajat ovat maailman huippua ja he haluavat tehdä työnsä hyvin. Monesti opettajalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta antaa riittävästi aikaa jokaiselle oppilaalle. Siksi OAJ ehdottaa lakiin opettajamitoitusta. Sari Jokinen listasi 14 esimerkkiä opettajamitoituksen hyödyistä.

12.02.2020 Blogi
”Unelmoin, että ehtisin keskustella kaikkien kanssa” – 4 syytä opomitoitukselle

Parasta opinto-ohjaajan työssä ovat henkilökohtaiset kohtaamiset. Niille on kuitenkin liian vähän aikaa, kertoo kolme OAJ:n haastattelemaa opoa. Suomen opinto-ohjaajien puheenjohtaja Armi Nurmi kokosi neljä syytä, miksi ohjattavia pitäisi yhtä opo kohti olla korkeintaan 200.

06.02.2020 Uutinen