• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutusjärjestelmä"

Oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksiin tulossa korotuksia työnantajille

OAJ:n mielestä on perusteltua painottaa oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksissa nuoria opiskelijoita, joilla ei ole aiempaa toisen asteen tutkintoa. Valmisteilla on väliaikainen asetusmuutos, jonka turvin työnantajalle voidaan maksaa korotettua koulutuskorvausta, jos oppisopimuskoulutuksessa oleva on alle 20-vuotias ja vailla toisen asteen tutkintoa.

05.11.2021 Lausunto
OAJ haluaa korjata yhteishaun epäkohdan – yksilöllistetyn oppimäärän arvosana rinnastettava 5:een 

Jos perusopetuksen oppilas ei tukitoimillakaan saavuta arvosanan 5 mukaista osaamista, hänen oppimääränsä voidaan yksilöllistää. Yhteishaussa yksilöllistetyn oppimäärän mukaisten arvosanojen käsittely tapahtuu nykyisin epäoikeudenmukaisesti. Tähtimerkillä merkityt yksilöllistetyn oppimäärän arvosanat rinnastetaan yhteishaussa tavallisen oppimäärän mukaisiin arvosanoihin, vaikka osaamisen taso ei ole verrattavissa. OAJ vaatii lausunnossaan, että perusopetuksen yksilöllistetyn oppimäärän tähtimerkillä merkitty arvosana rinnastetaan yhteishaussa arvosanaan 5.

03.09.2021 Uutinen
OAJ ajanut opettajarekisteriä yli vuosikymmenen – näin prosessi eteni

OAJ on vaikuttanut pitkäjänteisesti opettajarekisterin saamiseksi. Tässä muutamia keskeisiä vaiheita, joiden kautta työ on edennyt. Vaiheet listattu tuoreimmasta vanhimpaan.

31.08.2021 Sisältösivu
Mitä tietoa opettajarekisteriin tallennetaan?

OAJ kannattaa rekisteriä, johon kerätään seuraavat tiedot: nimi, ikä, opettajan kelpoisuus tai kelpoisuudet sekä korkeakouluissa suoritetut täydennyskoulutukset. Rekisteriin tallennettaisiin myös tieto virasta, tehtävästä tai toimesta, jossa opettaja tai johtaja työskentelee.

31.08.2021 Sisältösivu
Näistä syistä opettajarekisteri tarvitaan

Opettajarekisteri muun muassa auttaa opettajankoulutuksen paikkamäärien arvioinnissa ja vahvistaa opettajan ammatin vetovoimaa.

31.08.2021 Sisältösivu
Aikuisten osaamisen kehittäminen tarvitsee tekoja ja rahaa – jatkuva oppiminen ei saa jäädä tyhjiksi puheiksi

Aikuiskoulutuksen keinovalikoimaa pitää kehittää ja koulutuksen rahoitusmallit saada tukemaan jatkuvaa oppimista. Paljon puhuttu aikuisten osaamisen kehittäminen jää muuten pelkiksi puheiksi, kirjoittaa erityisasiantuntija Tuovi Manninen.

19.08.2021 Blogi
Yksityisestä päiväkotitoiminnasta esitetään luvanvaraista

Yksityisestä varhaiskasvatuksesta halutaan luvanvaraista. OAJ kannattaa luvanvaraisuutta, mutta katsoo, että yksityisten päiväkotien varhaiskasvatusta olisi parasta säädellä järjestämisluvin kuten yksityistä perusopetusta.

02.08.2021 Lausunto
Ammatilliseen koulutukseen saatiin opetuksen ja ohjauksen vähimmäistuntimäärä 

Valtioneuvoston asetuksen mukaan ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa opetuksen ja ohjauksen määrä on vähintään 12 tuntia osaamispistettä kohti. 

23.06.2021 Uutinen
Kansallinen lapsistrategia unohtaa koulutusjärjestelmän

Kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmassa on OAJ:n mielestä sivuutettu kokonaan suomalainen koulutusjärjestelmä varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

17.06.2021 Lausunto
Korkeakouluille ja -koulutukselle laaditaan saavutettavuusohjelmaa

Korkeakoulutuksen ja korkeakoulun saavutettavuuden edistämiseksi ollaan laatimassa ohjelmaa, johon kootaan saavutettavuudelle valtakunnalliset tavoitteet. OAJ:n mielestä monet esitetyt tavoitteet ovat hyviä ja kannatettavia, mutta jotta ne voitaisiin saavuttaa, tarvitaan hyvät rakenteet ja sujuvat käytännöt korkeakoulujen ja työelämän välille.

12.05.2021 Lausunto