• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Opettajan työ"

Vitosen kriteerien määrittely iso parannus päättöarviointiin, käytännön ongelmia tuo kriteerien laajuus

Perusopetuksen päättöarvioinnin uusissa kriteereissä määritellään kriteerit arvosanoille 5, 7, 8 ja 9, kun aiemmin ne oli määritelty ainoastaan arvosanalle 8. Tämä on OAJ:n mielestä merkittävä parannus. OAJ on kokonaisuutena tyytyväinen arviointikriteerien luonnokseen, mutta käytettävyyttä haittaa kriteerien laajuus.

18.09.2020 Uutinen
5 syytä, miksi opiskeluhuoltoa ei saa siirtää sote-maakuntien järjestettäväksi

Maan hallitus kaavailee opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden siirtämistä kunnilta uusien sote-maakuntien vastuulle. OAJ vastustaa siirtoa ja vaatii, että koulupsykologi- ja -kuraattoripalveluiden järjestäminen säilyy kuntien tehtävänä ja kunnilla säilyy oikeus päättää palveluiden järjestämisestä. Siirto maakuntiin heikentäisi opiskeluhuollon ennaltaehkäisevää, yhteisöllistä toimintaa sekä vaikeuttaisi käytännön työtä kouluissa monin tavoin.

17.09.2020 Näkemys
Opetusta annetaan nyt monella tavalla – miten käy opetuksen laadun?

Etäopetus on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Kiitos opettajat, etäkoulussa on tehty ihmeitä. Nämä viestit toistuivat keväällä otsikoissa. Nyt koronakoulukeskustelussa on siirrytty poikkeusjärjestelyiden täyttämään hybridisyksyyn. Olennaista on satsata opetuksen laatuun ja siihen, että opettajalla on mahdollisuus tehdä työnsä hyvin, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

17.09.2020 Blogi
Selvitys: Opettajan työssä kiinnostaa mahdollisuus parantaa maailmaa – työhyvinvointia pitää vaalia

Lukioikäisten mielikuvat opettajankoulutuksesta ja opettajan työstä ovat varsin myönteisiä, kertoo tuore selvitys. Eniten nuoria arveluttaa käsitys koulujen heikentyneistä työoloista ja resursseista. OAJ:n Olli Luukkainen painottaa, että jokaiseen työyhteisöön tarvitaan toimiva mentorointimalli uusien opettajien tueksi.

09.09.2020 Uutinen
OAJ:n jäsenkyselyt auttoivat koronatukipaketin saamisessa – “Jokainen vastaus on arvokas”

OAJ on koronaepidemian ajan seurannut opetustyön sujumista ja jäsentensä jaksamista jäsenkyselyillä. Vastaukset antavat arvokasta tukea OAJ:n vaikuttamistyöhön. Kyselyllä oli merkitystä muun muassa siinä, että hallitukselta saatiin tukipaketti poikkeusoloista johtuvien vaikutusten tasaamiseen koulutuksessa. Tänä syksynä OAJ selvittää kyselyillä vielä muun muassa ammatillisten opettajien ja korkeakouluissa työskentelevien näkemyksiä.

08.09.2020 Uutinen
Auta tekemään arvioinnin kriteereistä toimivat – kommentoi luonnosta verkossa

Perusopetuksen päättöarvioinnin kriteeriluonnoksia voi nyt kommentoida verkossa. Opettajien näkemyksiä tarvitaan varmistamaan, että uudet kriteerit toimivat ja myös arvioinnin työmäärä pysyy kohtuullisena.

07.09.2020 Uutinen
Saako opettaja maskin, ja kuka sen maksaa?

Mikä on OAJ:n kanta siihen, pitääkö opettajan käyttää kasvomaskia tai visiiriä? Entä pitääkö työnantajan hankkia ja kustantaa suojavälineet, jos opettaja sellaista haluaa käyttää? OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtinen avaa blogissaan paljon jäseniä puhuttavaa aihetta.

21.08.2020 Blogi
Lappajärvi ja Nousiainen luopuivat opetushenkilöstön lomautuksista

Eteläpohjalainen Lappajärvi ja varsinaissuomalainen Nousiainen ovat peruneet opetushenkilöstön lomautusaikeensa. Kumpikin kunta perustelee lomautuksista luopumista sillä, että ne eivät halua vaarantaa poikkeusolojen perusteella maksettuja valtionavustuksia.

17.08.2020 Uutinen
Yhdessä uuteen lukuvuoteen

Yhteisöllisyys, kollegoiden keskinäinen kannustus ja hyvä johtaminen. Ne ovat onnistumisen perusta, kun suunnataan kohti uutta lukuvuotta, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

12.08.2020 Blogi
Ansaitset aikaa itsellesi

Käytetään alkanutta kesää sellaisiin kohtaamisiin, jotka rakentavat omaa olemista ja elämistä, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

18.06.2020 Blogi