• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Painava sana"

Painava sana: Kotoutumiskoulutuksen ongelmiin pitää vastata nyt

Kielen oppiminen on avain kotoutumiseen ja osallisuuteen yhteiskunnassa. Suomen kieltä maahanmuuttotaustaisille opettavana tiedän omien ja lukuisten kollegoideni kokemusten pohjalta, että kotoutumiskoulutus ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Pulmia voitaisiin korjata pienilläkin teoilla, kunhan päättäjiltä löytyisi tahtoa ja resursseja, Heidi Naukkarinen kirjoittaa. 

30.05.2022 Blogi
Painava sana: Opettajat tarvitsevat aikaa pysähtyä ja ajatella työtään

Varhaiskasvatuksen opettajat tekevät yhteiskunnallisesti merkityksellistä asiantuntijatyötä. Työnteon olosuhteet haastavat työhyvinvoinnin ja laadun. Työn arkeen tarvitaan aikaa pysähtyä ja ajatella, mikä työssä on merkityksellistä, Kaisa Pelanteri kirjoittaa.

02.12.2021 Blogi
Painava sana: Hei, me selvittiin! Digiloikka vaati amk-opettajilta rohkeutta ja heittäytymistä

Ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat poikkeusoloissa tarvinneet opettajien tukea ja läsnäoloa ehkä enemmän kuin koskaan. Opettajilta on vaadittu paljon rohkeutta, luovuutta, uuden opettelua ja kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin. Ammattikorkeakoulun lehtori Minna Salakari kirjoittaa etäopetuksen vaatimasta digiloikkasta puolentoista vuoden poikkeusolojen jälkeen.

13.10.2021 Blogi
Painava sana: Osaajien lisäksi Suomessa on huutava pula osaajien tekijöistä

Osaajapulaan on tänä vuonna herätty monella alalla. Nyt pitäisi herätä myös siihen, että pulaa on myös monen alan ammatillisista opettajista. Ilman heitä ei osaamisen ja työvoimatarpeen kohtaanto-ongelmaa saada ratkaistua. Se tulisi taloudellisesti ja inhimillisesti kalliiksi, ammatillinen erityisopettaja Maarit Rahkola kirjoittaa.

16.09.2021 Blogi
Painava sana: Korona mullisti opettajankoulutusta

Vuosi sitten monen uuden opettajaopiskelijan into kääntyi nopeasti etäturtumiseksi, kun uusia kasvoja nähtiin lähinnä tietokoneen ruudulta. Etäopiskelu vaati opiskelijoilta valtavasti itsensä johtamista ja opettajilta oman työn luomista uudelleen. Yliopistonlehtori Lenita Hietanen ja opettajaopiskelija Minna Väisänen palaavat kirjoituksessaan vuodentakaisiin tunnelmiin ja pohtivat poikkeuslukuvuoden oppeja.

01.09.2021 Blogi
Painava sana: Kun koulupäivä päättyy, alkaa opettajan toinen työpäivä

Ymmärtävätkö ihmiset, miten paljon opettajat käyttävät aikaa esimerkiksi opetuksen suunnitteluun, kokeiden tarkastamiseen ja yhteydenpitoon kotien kanssa? Opettajanuransa alussa oleva Sanna Murtomäki avaa omasta näkökulmastaan työn kuormittavuutta. Hän antaa myös uuden opettajan vinkit niin kollegoilleen kuin koteihin.

19.08.2021 Blogi
Painava sana: Eniten väsyttää tunne, että mikään ei riitä

Kaikki saavat nykykoulussa paljon kaikkea, mutta eivät ilmaiseksi. Hintana on liian usein opettajan väsyminen, jopa burn out. Erityisesti väsyttävät ristiriitaiselta tuntuvat odotukset, kirjoittaa luokanopettaja Heini Minkkinen.

25.05.2021 Blogi
Painava sana: Korona nosti julkisuuteen kohtaamisvajeen, joka pitää ratkaista

Vähemmän opettajia, enemmän opiskelijoita – ja jatkuvasti kasvava to do -lista. Ammattikorkeakoulun opettajan työ tuntuu välillä tehtaan liukuhihnahommalta, jossa opiskelija on tuote. Tähän tarvitaan muutos, koska kohtaamiselle ja ihmisyydelle tarvitaan aikaa, kirjoittaa Merja Öhman.

11.05.2021 Blogi
Painava sana: Kiusaamisen kitkemistä ei voida sälyttää vain koulun vastuulle

Kiusaaminen on arkipäivän rikkaruoho. Sen poistamiseen ei ole taikasauvaa, vaan sen ehkäiseminen vaatii jatkuvaa kitkemistä. Tämä on yhteinen tehtävä, eikä vastuuta pidä sälyttää vain koululle, kirjoittaa luokanopettaja ja erityisopettaja Sirkku Ingervo Painava sana -blogissa.

14.04.2021 Blogi
Painava sana: Olen ammattilainen, en kutsumusammattilainen

Tulevia koodareita kouluttava Matti Seise ajattelee opettajana olevansa onnistunut siinä vaiheessa, kun opiskelija ei enää tarvitse häntä. Työ on tärkeää, sillä nuoret saavat opinnoista uransa käyntiin ja työelämä saa tarvitsemiaan osaajia. Opettajankin työ on kuitenkin työtä, ja sitä tehdään tilipussin eikä kutsumuksen vuoksi.

31.03.2021 Blogi