• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Yliopistokoulutus"

”Korkeakoulujen osaava henkilöstö on yhteiskunnalle kohtalonkysymys” – OAJ julkisti tiede- ja innovaatiopoliittiset linjauksensa

OAJ on julkistanut tiede- ja innovaatiopoliittiset linjauksensa, joilla haetaan parannusta korkeakoulujen opetus- ja tutkimushenkilöstön työoloihin. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen pitää olla houkuttelevia työpaikkoja, ja yhteiskunnan kehittämisen on perustuttava tutkimukseen ja tietoon.

13.10.2022 Uutinen
Tehdään yhdessä tulevaisuudenkestävä Suomi

Eduskuntavaalit ovat OAJ:n jäsenelle tärkeät. Vaaleissa ja niiden pohjalta neuvoteltavassa hallitusohjelmassa linjataan jälleen neljäksi vuodeksi alamme keskeisistä suuntaviivoista, lakihankkeista ja myös rahoituksesta. OAJ vaikuttaa siihen, että päätöksissä kuullaan opettajien ääntä, kirjoittaa koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo.

05.10.2022 Blogi
Kolmansista maista tutkijaksi tulevien oleskeluluvat pitenemässä

Lakiesitys on tuomassa tutkijaksi tulevalle kolmannen maan kansalaiselle pidemmän oleskeluluvan kuin nykyinen laki. Lisäksi lakiin esitetään omaa säädöstä jatko-opiskelijoista. Kansainvälistyvä korkeakoulutus ja tutkimus ovat osa Suomen menestysstrategiaa ja molemmat esitykset tukevat tätä tavoitetta.

23.09.2022 Lausunto
OAJ vaatii oppijoille, opettajille ja esihenkilöille työrauhaa keskittyä perustehtäviin

Opetusalan Ammattijärjestö toivoo opettajille sekä koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten esihenkilöille työrauhaa keskittyä perustehtäviin. Uusien hankkeiden ja reformien asemesta OAJ toivoo koulutuksen rahoituspohjan vahvistamista sekä oppimisen tuen ongelmien korjaamista. Myös lapset ja nuoret kaipaavat rauhoittumista ja keskittymistä opetukseen.

03.08.2022 Tiedote
Helsinki Pridea luotsaa entinen opettaja – ”jokainen opettaja on esikuva”

Kouluterveyskyselyt kertovat, että sateenkaarinuoret voivat edelleen koulussa muita huonommin. Entinen opettaja ja nykyisin Helsinki Pride -tapahtumaa luotsaava Panu Mäenpää kuitenkin uskoo parempaan ja tasa-arvoisempaan tulevaisuuteen. Sen tekemisessä opettajilla on hänestä arvokas rooli.

15.06.2022 Uutinen
Matematiikan lehtori: Yliopistojen pitää raivata opettajille aikaa opettamiseen ja tutkimiseen

Tampereen yliopistossa matematiikan lehtorina työskentelevä Mika Mattila viihtyy opettajan tehtävissä, mutta kantaa huolta kollegojen jaksamisesta ja vuosi vuodelta kasvavasta työmäärästä. Työskentelyn tavoissa ja työehdoissa riittäisi hänen mukaansa viilattavaa. Huippuosaajia saadaan työmarkkinoillekin vain, jos yliopistot ovat houkuttelevia työpaikkoja opettajille.

24.02.2022 Uutinen
Tiede ja korkeakoulutus tarvitsevat vakaan ja ennakoitavan toimintaympäristön – ei vuosittaista vääntöä rahoituksen tasosta

Suomalaisessa korkeakoulupolitiikassa vallitsee paradoksi, kirjoittavat OAJ:n ja Tieteentekijöiden erityisasiantuntijat Hanna Tanskanen ja Maija Mattila. Yhtäältä tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen tärkeys tunnistetaan ja niihin halutaan panostaa, toisaalta tosi paikan tullen panostukset jäävät puolitiehen ja vastuita ladataan lisää ilman rahallisia lisäpanostuksia.

16.02.2022 Blogi
Opetusalan työolobarometrin viesti: Opetushenkilöstön työn määrän kasvu täytyy pysäyttää

Opetusalan henkilöstön kokemukset työoloista ovat heikentyneet entisestään, kertoo tänään julkaistu OAJ:n tekemä Opetusalan työolobarometri. Työn määrän kasvu ja työn pirstaloituminen sekä läikkyminen vapaa-ajalle aiheuttavat opettajille työkyvyn alenemista ja työstressiä. OAJ nostaa erityisesti työn määrän vähentämisen ja työhyvinvoinnin parantamisen pöydälle kevään sopimusneuvotteluissa.

16.02.2022 Uutinen
Korkeakoulutuksen uusien aloituspaikkojen rahoitus saatava pysyväksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti tällä viikolla yli 2000 aloituspaikan lisäämisestä korkeakouluihin ensi vuonna.  OAJ korostaa, että rahoitus opiskelijamäärän lisäyksille on saatava pysyväksi ja riittäväksi ja näin turvattava koulutuksen laatu.

22.12.2021 Uutinen
Yliopistopäivät: Vahva kutsumus voi altistaa huonoille työolosuhteille – miten vaaran voi välttää?

Kokemus työn merkityksellisyydestä on suuri voimavara, mutta toisinaan kutsumus voi saada työntekijän sietämään työssään sellaista, mitä ei kannattaisi. Tutkijatohtori Frank Martela puhui Yliopistopäivät-webinaarissa työn merkityksellisyydestä. Moni yliopistolainen tunnisti niin merkityksen voiman kuin myös kutsumuksen sudenkuopat. Tämän jutun lopussa on linkki Yliopistopäivien tallenteeseen.

02.12.2021 Uutinen