• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Lukiokoulutus"

OAJ kannattaa ylioppilastutkinnon koekohtaisen maksun korottamista – tutkinnon järjestämisen resurointi arvioitava uusiksi osana lukiorahoitusta

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää ylioppilastutkinnon koemaksun nostamista 34 euroon ja kiinteästä tutkintomaksusta luopumista. Muutostarve perustuu oppivelvollisuuden piirissä olevien opiskelijoiden oikeuteen maksuttomaan ylioppilastutkinnon suorittamiseen.

16.11.2021 Lausunto
Opettajan työ on hieno ammatti

Opettajan työ on huippuammatti, jossa saa tehdä merkityksellistä työtä yhteisen tulevaisuutemme puolesta. Opettajuudesta saa olla ylpeä, ja opettajan ammattiin kannattaa ehdottomasti hakeutua.

18.10.2021 Blogi
OAJ:n Luukkainen vaatii lukiokoulutuksen rahoitusvajeen kuromista umpeen

Lukiokoulutuksen rahoituksen jo pitkään jatkunut alimittaisuus on tehnyt lukion opetushenkilöstön työstä kohtuutonta selviytymiskamppailua lukuvuodesta toiseen. Lukioiden rahoitus on nostettava vastaamaan todellisia kustannuksia ja rahoituslaissa oleva leikkuri on poistettava, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii.

07.10.2021 Uutinen
Kiitos opettajat – ilman teitä Suomi ei olisi tässä

Maailman opettajien päivänä on hyvä pysähtyä huomaamaan opettajien tekemän työn arvo. Ilman opettajia me emme yksilöinä emmekä yhteiskuntana olisi tässä, Olli Luukkainen kirjoittaa.

05.10.2021 Blogi
Dramaattinen muutos: Jo kuusi kymmenestä opettajasta harkitsee alanvaihtoa

Jo reilusti yli puolet opettajista on korona-aikana pohtinut alanvaihtoa, kertoo OAJ:n tänään julkaisema selvitys. Yleisimmät syyt alanvaihdon harkitsemiselle ovat työn kuormittavuus, lisääntynyt työmäärä ja palkkataso. OAJ:n puheenjohtaja vaatii, että poliitikot ja työnantajat heräävät tilanteen vakavuuteen ja ratkaisevat ongelmat, jotka työntävät opettajia pois alalta.

28.09.2021 Uutinen
Kun oppimäärä on yksilöllistetty, yhteishaussa piilee epäkohta – 9 kysymystä ja vastausta OAJ:n mallista

Yhteishakuun tulee ensi vuoden alussa muutos yksilöllistetyn oppimäärän mukaan opiskelleiden oppilaiden valintaperusteisiin. Jatkossa opiskelijavalinnassa käytetään harkinnanvaraista hakua silloin, kun oppilaan opinnot on yksilöllistetty sekä matematiikassa että äidinkielessä. OAJ:n mielestä muutos on oikean suuntainen mutta riittämätön. Vastaamme tässä jutussa kysymyksiin nykyisen järjestelmän ongelmista ja OAJ:n esittämästä mallista.

28.09.2021 Uutinen
OAJ haluaa korjata yhteishaun epäkohdan – yksilöllistetyn oppimäärän arvosana rinnastettava 5:een 

Jos perusopetuksen oppilas ei tukitoimillakaan saavuta arvosanan 5 mukaista osaamista, hänen oppimääränsä voidaan yksilöllistää. Yhteishaussa yksilöllistetyn oppimäärän mukaisten arvosanojen käsittely tapahtuu nykyisin epäoikeudenmukaisesti. Tähtimerkillä merkityt yksilöllistetyn oppimäärän arvosanat rinnastetaan yhteishaussa tavallisen oppimäärän mukaisiin arvosanoihin, vaikka osaamisen taso ei ole verrattavissa. OAJ vaatii lausunnossaan, että perusopetuksen yksilöllistetyn oppimäärän tähtimerkillä merkitty arvosana rinnastetaan yhteishaussa arvosanaan 5.

03.09.2021 Uutinen
Jo neljännet ylioppilaskirjoitukset poikkeusoloissa

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat parin viikon päästä. Vaikka tilanne koronan kannalta on aiempia kirjoituskertoja parempi, turvallisuusjärjestelyistä on edelleen syytä huolehtia.

01.09.2021 Uutinen
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen: Toipuminen poikkeusajoista on uuden lukuvuoden ykköstavoite

Opettajat ovat OAJ:n kyselyn mukaan selvinneet korona-ajasta pääosin hyvin. Poikkeusolojen aiheuttama kuormitus on saanut kuitenkin joka kolmannen opettajan harkitsemaan alan vaihtoa.

04.08.2021 Uutinen
Seuraa OAJ:n lukuvuoden avausinfoa verkossa 4.8. klo 9

Tervetuloa seuraamaan OAJ:n lukuvuoden avausinfon livestriimausta keskiviikkona 4.8. klo 9. Tilaisuudessa puhuvat OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sekä FSL:n puheenjohtaja Inger Damlin.

03.08.2021 Uutinen