• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Käyttökatko kirjautumista vaativissa palveluissa 21.3. klo 16-17.

Tuloksia haulle "Lukiokoulutus"

Kiusaamiselle stoppi – mitä siihen tarvitaan? OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä

Jokainen kiusaamistapaus on liikaa. Poliittiset päättäjät voivat päätöksillään vaikuttaa siihen, että kiusaaminen ja väkivalta kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa saadaan loppumaan. OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä, jotka tällä hallituskaudella pitää toteuttaa.

21.10.2020 Näkemys
OAJ antaa budjettilausunnossaan risuja ja ruusuja – Lukioiden rahoitustilanne huolestuttaa

OAJ ottaa vuoden 2021 talousarviolausunnossaan kantaa hallituksen ensi vuoden budjettisuunnitelmiin. Budjetin kipupiste löytyy lukioiden tilanteesta. Vaikka valtio on lisännyt lukioiden rahoitusta, se on edelleen kaukana 10 vuoden takaisista olosuhteista. Lisäksi lukioiden rahoitusta leikataan edelleen, vaikka tehtävät lisääntyvät. Kiitosta OAJ antaa ammatillisen koulutuksen saamista 150 miljoonan EU-rahoista sekä varhaiskasvatuksen myönteisestä kehityksestä.

14.10.2020 Uutinen
Tuki saatava toimimaan, kun oppivelvollisuutta laajennetaan – ”Tarttettais muutakin kuin niitä hienoja aikeita”

”Saattaen vaihtaminen” oli sanapari, jota toisteltiin taajaan, kun opettajat, opiskelijat, kansanedustajat ja virkamiehet kokoontuivat keskustelemaan oppivelvollisuuden uudistuksesta. Tarvitaan toimivaa oppimisen tukea, riittävästi opinto-ohjausta ja mahdollisuus opetuksen kannalta olennaisten tietojen siirtoon, jotta koulutuksen ketju toimii eikä nuori pääse putoamaan.

25.09.2020 Uutinen
Opetusta annetaan nyt monella tavalla – miten käy opetuksen laadun?

Etäopetus on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Kiitos opettajat, etäkoulussa on tehty ihmeitä. Nämä viestit toistuivat keväällä otsikoissa. Nyt koronakoulukeskustelussa on siirrytty poikkeusjärjestelyiden täyttämään hybridisyksyyn. Olennaista on satsata opetuksen laatuun ja siihen, että opettajalla on mahdollisuus tehdä työnsä hyvin, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

17.09.2020 Blogi
Oppivelvollisuuslait pian eduskunnassa – katso OAJ:n oppivelvollisuusseminaarin tallenne tästä

Mistä oppivelvollisuuden laajentamisessa on kyse? Miksi uudistus tehdään ja miten rahoitus järjestetään? OAJ:n seminaarissa pureuduttiin oppivelvollisuuden laajentamiseen monesta eri näkökulmasta. Tilaisuuden tallenteen voi katsoa alta.

15.09.2020 Uutinen
Kenenkään tutkinto ei saa kompastua tukiopetuksen puutteeseen

Joka viides peruskoululainen saa osa-aikaisesta erityisopetuksesta tukea oppimiseensa. Tarvetta olisi useammallakin. Kun oppivelvollisuus laajennetaan toiselle asteelle, pitää sinne ulottaa myös opiskelijan oikeus tukeen, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

26.08.2020 Blogi
Maksuttomuus ei saa nakertaa oppimateriaalien laatua

Oppivelvollisuuden uudistuksen yhteydessä on puhuttu paljon oppimateriaalien maksuttomuudesta. Oppimateriaalien laatu uhkaa unohtua keskustelusta. Jos pykälät mahdollistavat laadusta lipsumisen, on uhkana lukiokoulutuksen eriarvoistuminen, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

18.08.2020 Blogi
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen koulutyön käynnistyessä: Edessä on oppimisen ja tukemisen lukuvuosi – Kuntapäättäjät vastuun harjalla

Kouluilla, oppilaitoksilla ja päiväkodeilla on alkavana lukuvuonna koronaepidemiasta huolimatta kaikki mahdollisuudet onnistua perustehtävässään, vaikka lukuvuosi aloitetaan poikkeuksellisen utuisessa tulevaisuuskuvassa. Oppimisen edistäminen ja tukeminen on asetettava etusijalle poikkeuskevään jälkeen.

05.08.2020 Tiedote
Nyt on haussa lisärahaa opetukseen ja tukeen – Ei lomauttajakunnille!

Hallitus jakaa korona-ajan oppimis- ja tukivajeen paikkaamiseen lisärahaa. Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen rahahaku päättyy 25. kesäkuuta. OAJ kannustaa kuntia hakemaan tukea oppimisen tuen vahvistamiseksi, mutta muistuttaa, että raha ei ole tarkoitettu niille kunnille, jotka lomauttavat opettajiaan.

15.06.2020 Uutinen
OAJ: Oppivelvollisuuslaki ei lähellekään valmis

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa oppivelvollisuuden laajentamista. Järjestö kuitenkin kritisoi lakiluonnosta siitä, että siitä puuttuvat konkreettiset toimenpiteet, joilla saadaan kaikille toisen asteen tutkinto. Jokaisen oppijan pitää saada riittävästi tukea osaamisensa rakentamiseen sekä kiinnostuksensa kohteensa ja omien vahvuuksiensa löytämiseen. Vain siten uudistus vahvistaa työllisyyttä ja osallisuutta.

09.06.2020 Tiedote