• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Varhaiskasvatus"

OAJ vaatii aluehallintovirastoilta järeämpiä toimia päiväkotien koronan aiheuttamaan resurssipulaan

Aluehallintovirastojen on valvottava päiväkotien turvallisuutta tehostetusti ja vaadittava leviämisvaiheessa olevilla alueilla varhaiskasvatuksen järjestäjää noudattamaan turvallisuussuosituksia.

18.03.2021 Uutinen
OAJ:n viestit puoliväliriiheen: Opettajien ja esihenkilöiden uupuminen edellyttää toimia, koulutuksen rahoitus saatava kasvu-uralle

Pitkittynyt poikkeustilanne on kiristänyt opettajien ja esihenkilöiden jaksamisen äärirajoille. OAJ odottaa huhtikuun puoliväliriihestä päätöksiä, joilla työssäjaksamista voidaan tukea ja parantaa.

17.03.2021 Näkemys
Varhaiskasvatuksen tuki vihdoin kuntoon – OAJ vaatii vaikuttavia keinoja lakiin

Varhaiskasvatuksessa annettava kehityksen ja oppimisen tuki on riittämätöntä ja toteutuu epätasa-arvoisesti, osoittaa tuore selvitys. OAJ vaatii, että lainsäädännöllä vahvistetaan varhaiskasvatuksessa annettavan tuen malli sekä lapsen oikeus varhaiskasvatuksen erityisopettajan antamaan erityisopetukseen.

12.03.2021 Uutinen
Lisäresursseja nyt!

Opetushenkilöstö pyörittää päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten arkea koronapandemian keskellä. Opettamisen ja kasvattamisen arkea kuormittaa myös ylimääräiset koronan tuomat tehtävät. Tilanteen helpottamiseksi on otettava kaikki ratkaisuideat käyttöön.

10.03.2021 Blogi
Varhaiskasvatusta lapsen etu edellä

Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, OAJ ja Suomen Vanhempainliitto kannustavat kuntapäättäjiä ja päättäjäksi haluavia pohtimaan, miten varhaiskasvatuksen laatua voidaan kohentaa omassa kunnassa.

02.03.2021 Julkaisu
Varhaiskasvatuslakiin valmisteilla tervetulleita täsmennyksiä

OAJ kannattaa varhaiskasvatuslakiin suunniteltuja muutoksia. Muun muassa pykälään henkilöstömitoituksesta poikkeamisen mahdollisuuksiin on tulossa täsmennys. Lisäksi henkilöstölle on tulossa velvollisuus ilmoittaa epäkohdasta tai epäkohdan uhasta, joka koskee lapsen varhaiskasvatuksen toteutumista.

26.02.2021 Lausunto
Selvitys: Sosioekonomisen taustan merkitys oppimisessa kasvanut – eriytymistä torjuttava tasa-arvorahoituksella

Sosioekonomisen taustan ja alueellisten erojen merkitys osaamisessa ja oppimisessa on korostunut tällä vuosituhannella, osoittaa tuore selvitys. Selvityksessä esitetään muun muassa tasa-arvorahoitusta eriytymiskehityksen pysäyttämiseksi. OAJ on pitkään ajanut valtakunnallista myönteisen erityiskohtelun rahoitusta, jolla heikossa asemassa olevien mahdollisuuksia vahvistetaan.

17.02.2021 Uutinen
Ymmärtäähän ehdokkaasi, että kunnan elinvoimaa luodaan koulutuksella?

Jokainen kuntapäättäjä ajattelee varmasti tekevänsä päätöksiä kuntalaisten parhaaksi, mutta keinot ja päämäärät vaihtelevat rajusti. Tulevat kunnanvaltuutetut päättävät, miten koulutusta, kasvatusta ja tutkimusta kunnassasi rahoitetaan. Kuntatalous olisi nähtävä usealta kantilta ja tarpeeksi pitkäjänteisesti. Vääristä paikoista leikkaaminen aiheuttaa huomattavia menoja tulevaisuudessa.

11.02.2021 Blogi
Oppimisen tuen korjaaminen on maan hallituksen käsissä – OAJ:n malli takaisi todelliset tukitoimet

Oppimisen tuen lainsäädäntö on ollut voimassa jo kymmenen vuotta, mutta vieläkään tukea ei kaikkialla anneta lain mukaisesti. Ministerit ovat viime päivinä nostaneet esiin tuen ongelmia ja muun muassa inkluusion ja erityisluokkien vähentämisen käyttämisen säästökeinona. OAJ on tuonut samaa huolta esiin kohta kymmenen vuotta, ja muistuttaa, että ratkaisun avaimet ovat täysin maan hallituksen käsissä.

10.02.2021 Uutinen
Päiväkodin retket

Päiväkodin retket ovat osa varhaiskasvatuslain mukaista varhaiskasvatusta ja olennainen osa päiväkodin toimintaa. Varhaiskasvatuksen opettaja vastaa oman tiiminsä kanssa siitä, että heidän antamansa varhaiskasvatus on varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista ja turvallista.

02.02.2021 Sisältösivu