• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Kotoutumiskoulutus"

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen järjestämisvastuu tulisi siirtää opetus- ja kulttuuriministeriölle

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry esittävät, että vastuu maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen järjestämisestä siirretään opetus- ja kulttuuriministeriölle. Nykyisin järjestämisestä vastaa työ- ja elinkeinoministeriö erillään opetus- ja kulttuuriministeriön koulutuskokonaisuudesta. Työvoimapalvelu-uudistuksessa järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta.

17.11.2023 Uutinen
Ráfi čoavdda -bálkkašupmi

Ráfi huksemii dárbbašit unna daguid ja mearrádusaid, servoša huksema ja bajásdoallama. Ráffi ii huksejuvvo dušše fal ráfibevddiin, muhto ráffi dárbbaša daguid buot dásiin ja juohkebeaivválaš árggas.

16.03.2023 Sisältösivu
OAJ: Maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaitokoulutuksen rahoitusta on vahvistettava

Luku- ja kirjoitustaidon opettaminen maahanmuuttajille on ollut vuodesta 2018 vapaan sivistystyön tehtävä. Taitojen saavuttamisen esteenä on Karvin tuoreen selvityksen mukaan esimerkiksi koulutuksen rahoitusmalli. OAJ vaatii, että nykyistä mallia muutetaan, jotta jokaisella luku- ja kirjoitustaidottomalla maahanmuuttajalla olisi mahdollisuus saada tarvitsemaansa koulutusta.

20.12.2022 Uutinen
Kotoutumiskoulutuksen kilpailutus asettaa opettajat epävarmaan työtilanteeseen

Kotoutumiskoulutuksen kilpailuttaminen aiheuttaa muun muassa epävarmuutta alan opettajien työtilanteeseen ja sitä kautta myös hyvinvointiin sekä alan houkuttelevuuteen. OAJ vaatii, että kotoutumiskoulutus on siirrettävä osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön alaista koulutuskokonaisuutta.

13.12.2022 Uutinen
Koulutuksen merkitys ei tule riittävästi esiin valmisteilla olevassa kotoutumislaissa

OAJ pitää hyvänä valmisteltavan olevan kotoutumislain tavoitetta nopeuttaa kototutumisen käynnistymistä, alkuvaihetta ja kototutumispalveluihin pääsyä. On kuitenkin huomioitava, että kotoutuminen on yksilöllinen prosessi, johon ei aina voida ulkopuolelta vaikuttaa.

21.06.2022 Lausunto
Kotoutumisen edistämiseen etsitään uusia lääkkeitä

Valtioneuvosto on laatinut selonteon kotoutumisen edistämisen uudistamistarpeista. OAJ on tyytyväinen selonteon toimenpide-esitykseen hankintoihin laadittavista valtakunnallisista laatukriteereistä.

19.10.2021 Lausunto
Koulutus on parasta kotoutumisen edistämistä

OAJ pitää erittäin hyvänä sitä, että kotoutumisen edistämiseksi on laadittu kokonaisvaltainen selonteko ja toimenpide-ehdotukset. Parasta kotoutumisen edistämistä on koulutus, joka huomioi jokaisen yksilön henkilökohtaiset tarpeet.

04.05.2021 Lausunto
Moni puhuu opettajien työstä – nyt ääneen pääsevät työn parhaiten tuntevat

Opettajien työ lasten, nuorten ja aikuisten parissa luo koko yhteiskunnalle vakautta, sivistystä ja hyvinvointia. Työ luo uskoa paremmasta tulevaisuudesta ja antaa ratkaisun avaimia myös kriisien keskellä, onpa kyse koronasta tai ilmastonmuutoksesta. Nyt käynnistyy suuri kampanja, jolla haluamme muistuttaa kaikkia suomalaisia ammatin merkityksestä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kirjoittaa.

26.03.2021 Blogi
Aikuisten ohjaus on ammattilaisten työtä

Ohjausta tarjotaan ratkaisuna moniin ongelmiin. Sen avulla löytyy oikea koulutus, työpaikka ja mahdolliset ongelmat hoituvat. Mitä on tämä ihmeitätekevä ohjaus? OAJ:n aikuiskoulutustyöryhmän puheenjohtaja Pirkko Kuhmonen kirjoittaa osaavan ohjauksen merkityksestä.

22.05.2020 Blogi
Saammeko hyviä uutisia hallitusohjelmasta?

Uskovatko hallitusta muodostavat puolueet tutkimustietoon? Pitävätkö puolueet koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen resurssien vahvistamista kannattavana ja tuottavana investointina tulevaan? Jos vastaus on kyllä, pitää sen näkyä tulevassa hallitusohjelmassa hyvinä uutisina.

21.05.2019 Blogi