• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Tekijänoikeudet"

Opettaja, tunne tekijänoikeudet

Voiko tekijänoikeussopimuksen ehdot olla kohtuuttomia? Millainen on hyvä oikeuksiensiirtosopimus? Voiko työnantaja käyttää opettajan laatimaan oppimateriaalia ilman lupaa? Saako verkkomateriaaleja kopioida ja käyttää vapaasti opetuksessa?

31.05.2021 Uutinen
Tekijänoikeudet eivät siirry ilman sopimista

Opettajalla oppimateriaalin tekijänä on valta päättää, kuka hänen materiaaliaan voi käyttää. Opettaja voi halutessaan antaa materiaaliaan kollegoidensa käyttöön, tämä ei kuitenkaan ole velvollisuus. Normaali käyttöoikeus opetusalalla edellyttää sopimista.

21.05.2021 Blogi
Ilmoittaudu mukaan tekijänoikeusseminaariin

OAJ järjestää IPR-Centerin kanssa tekijänoikeusseminaarin OAJ:n jäsenille. Iltapäivän aikana keskustellaan sopimuskäytännöistä ja tekijänoikeuksista opettajan työssä. Ilmoittaudu mukaan sunnuntaihin 16.5. mennessä.

27.04.2021 Uutinen
Tieteen avoimuus ja tekijänoikeuksista luopuminen pitää erottaa selvästi, katsoo OAJ

OAJ pitää tärkeänä, että tieteen avoimuus ja tekijänoikeuksista luopuminen erotetaan selkeästi. On erittäin ongelmallista, jos opetushenkilöstöstä ne, jotka ovat valmiita luopumaan omaisuudestaan eli lahjoittamaan tekijänoikeudet korvauksetta, meritoituvat muita paremmin.

26.04.2021 Lausunto
Tekijänoikeus kuuluu oppimateriaalin tekijälle – luovutuksesta sovittava

Poikkeusaikana opettajien tuottaman oppimateriaalien määrä on lisääntynyt. Myös opetustilanteita taltioidaan aiempaa enemmän. Tekijänoikeus on aina sillä, joka on luonut materiaalin, muistuttavat blogissaan OAJ:n lakimies Ira Hietanen-Tanskanen ja neuvottelupäällikkö Markku Perttunen.

09.02.2021 Blogi
Opetusmateriaalien tekijänoikeudet kuuluvat tutkijoille ja opettajille

Yliopistoissa lähtökohtana on, että tutkijan tai opettajan tekemän opetusmateriaalin tekijänoikeudet kuuluvat kokonaisuudessaan työntekijälle. Työnantajan käyttöoikeus kyseiseen materiaaliin edellyttää aina sopimista.

19.01.2021 Blogi
Älä lataa teostasi pilveen ilman kohtuullista luovutussopimusta

Kun opettaja luo oppimateriaalia, hänen on tärkeää tunnistaa itsensä luovan työn tekijänä ja tuntea omat oikeutensa. OAJ tukee järjestöön kuuluvia jäseniään tekijänoikeudellisissa kysymyksissä.

08.11.2019 Blogi
Mediakasvatuslinjausten lisäksi tarvitaan kunnon resurssit

OAJ katsoo, että mediakasvatuksen ja medialukutaidon edistäminen on erittäin tärkeää kaikissa ikäryhmissä ympäri Suomen. Siksi on kannatettavaa, että laaditaan kansalliset mediakasvatuslinjaukset, jotka korostavat medialukutaidon olevan kaikille kuuluva kansalaistaito.

30.10.2019 Lausunto
Tekijänoikeudet tutuiksi

Saako verkkomateriaaleja kopioida ja käyttää vapaasti opetuksessa? Millaisia oikeuksia opettajalle itselleen voi syntyä tekemäänsä opetusmateriaaliin? Millaisia tekijänoikeuslupia oppilaitoksille on hankittu helpottamaan opettajan arkea?

26.09.2019 Näkemys
Opettajien oikeus tekemäänsä materiaaliin on turvattava

Oikeus teokseen on sen tekijällä, ja teoksen käyttäminen edellyttää aina tekijän lupaa. Tämä koskee myös opettajien valmistamia oppimateriaaleja. Tilanteen selkeyttämiseksi lainsäädäntöä pitää täsmentää, koska nyt meno on toisinaan kuin villissä lännessä.

19.02.2019 Blogi