Sökresultat för "UKTA"

Ett förlikningsförslag har getts för kommunsektorn – huvudförhandlarna missnöjda

Riksförlikningsmannen gav på tisdagskvällen ett förlikningsförslag i arbetstvisten inom kommunsektorn. Förhandlingsorganisationen FOSU:s huvudförhandlare konstaterade genast efter att ha tagit del av innehållet, att de inte har mandat att föreslå att medlingsbudet ska godkännas.

29.03.2022 Nyheter
Ett tredje förbud mot övertidsarbete och skiftbyte för OAJ-medlemmar i kommunsektorn

Ett tredje förbud mot övertidsarbete och skiftbyte i kommunsektorn träder i kraft i hela landet måndagen den 4 april och gäller även OAJ-medlemmar. Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU och Offentliga sektorns union JAU meddelade idag om förbudet mot övertidsarbete och skiftbyte.

28.03.2022 Nyheter
Fem skäl till att ett löneprogram behövs nu

Ett löneprogram kan korrigera den orättvisa löneutvecklingen som har uppstått under årens lopp. Arbetsgivarsidans påståenden om att till exempel lönekraven är oskäliga tål inte en närmare granskning – det är mera oskäligt att inte korrigera den eftersläpande löneutvecklingen. Men också statsmakten måste satsa för att ett löneprogram ska kunna genomföras.

21.03.2022 Nyheter
Strejkvarsel för huvudstadsregionens lärare

Lärarstrejkerna utvidgas till huvudstadsregionen. Strejkvarsel har nu getts för huvudstadsregionen och omfattar 11 400 lärare. Syftet med lärarstrejkerna är att få en rättvis lön för kommunalt anställda lärare och att trygga den för Finland livsviktiga högklassiga utbildningen.

21.03.2022 Nyheter
Minister Haatainen flyttar fram lärarstrejker med två veckor

Arbetsminister Tuula Haatainen har på riksförlikningsmannens framställan flyttat fram två strejker som omfattar kommunalt anställda lärare med två veckor. Den nya tidpunkten för strejken som gäller kommunal undervisningspersonal i Jyväskylä och Rovaniemi är 6–7.4 och motsvarande strejk i Tammerfors och Kuopio är 12–13.4, ifall en lösning inte nås innan dess.

16.03.2022 Nyheter
Ett andra förbud mot övertidsarbete och skiftbyte för OAJ-medlemmar i kommunsektorn

Ett andra förbud mot övertidsarbete och skiftbyte i kommunsektorn träder i kraft i hela landet och gäller även OAJ-medlemmar. Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU och Offentliga sektorns union JAU meddelade idag om förbudet mot övertidsarbete och skiftbyte. 

14.03.2022 Nyheter
Andra strejkvarslet för kommunsektorn – strejkhot i Tammerfors och Kuopio

OAJ och förhandlingsorganisationen FOSU utfärdar redan ett andra strejkvarsel. Strejkvarslet gäller städerna Tammerfors och Kuopio. Strejken skulle omfatta cirka 4 000 OAJ-medlemmar.

11.03.2022 Nyheter
Strejkvarsel för kommunsektorn i Jyväskylä och Rovaniemi 23–24.3

OAJ och förhandlingsorganisationen FOSU har gett ett strejkvarsel som gäller Jyväskylä och Rovaniemi. Strejken omfattar cirka 2000 OAJ-medlemmar i kommunsektorn.

07.03.2022 Nyheter
Ofta ställda frågor om övertids- och skiftbytesförbud

På denna sida har vi sammanställt frågor och svar om övertids- och skiftbytesförbudet. Sidan uppdateras medan avtalsförhandlingarna pågår.

02.03.2022 Sida
Avtalen är sista dagen i kraft för kommunen, staten och Avainta arbetsgivarna

Ännu har ingen lösning nåtts i avtalsförhandlingarna för kommunen, staten och Avainta arbetsgivarna. Förhandlingarna fortsätter idag måndag inom alla avtalsområden. Bildningsarbetsgivarnas avtal är i kraft ännu i mars och avtalet för privata socialservicebranschen går ut i slutet av april.

28.02.2022 Nyheter