Aktuellt

OAJ-enkät: Stödbehovet och lärarnas arbetsbelastning har ökat inom yrkesutbildningen

Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ genomförde en medlemsenkät bland lärarna i yrkesläroanstalter och resultaten är väldigt oroande. Lärarna upplever att stödbehovet har ökat bland studerandena, studiefärdigheterna försämrats och att det finns mindre tid för undervisning. Finansieringen per studerande inom yrkesutbildningen har minskat under det senaste årtiondet samtidigt som arbetsuppgifterna har ökat.

29.02.2024 Pressmeddelande
I Helsingfors stiger lönerna för lärare inom småbarnspedagogik tack vare stadens löneutvecklingsprogram

Helsingfors stad höjer lönerna för flera olika yrkesgrupper. Inom småbarnspedagogiken höjs lönerna med 164 euro för lärare, S2-lärare, socionomer, speciallärare och ambulerande speciallärare.

29.02.2024 Nyheter
 Ett förhandlingsresultat har nåtts om yrkeshögskolornas avtal

Ett förhandlingsresultat har nåtts om ett eget kollektivavtal för yrkeshögskolorna. Förhandlingsresultatet gäller närmare 4 000 OAJ-medlemmar.

28.02.2024 Nyheter
Förhandlingsresultat om löneutvecklingsprogrammet i UKTA

UKTA är det mest omfattande tjänste- och arbetskollektivavtalet inom OAJ och gäller cirka 75 000 lärare. UKTA är i kraft fram till slutet av april 2025 och nu har en överenskommelse nåtts om fördelningen av potten enligt löneutvecklingsprogrammet.

22.02.2024 Nyheter
Hur göra som OAJ-medlem när andra strejkar?

Den här veckan ordnar flera fackförbund politiska strejker. Vi påminner om att OAJ-medlemmarna inte utför strejkbelagt arbete.

13.02.2024 Nyheter
OAJ: Statsministern bör sammankalla de centrala förbunden för att inleda förhandlingar om en arbetsmarknadsmodell

OAJ:s styrelse samlades igår kväll till ett extra möte för att behandla arbetsmarknadsläget. Styrelsen föreslår att statsministern bör sammankalla de centrala förbunden för att inleda tvåpartsförhandlingar om en arbetsmarknadsmodell. Styrelse anser vidare att det just nu inte är ändamålsenligt att ordna nya strejker.  

09.02.2024 Pressmeddelande
Ännu inga framsteg i förhandlingarna om yrkeshögskolornas avtal

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för yrkeshögskolorna fortsatte den 6 februari efter en paus på två veckor, men utan några framsteg. Arbetsgivarorganisationen Bildningsbranschen hade inget nytt att erbjuda för att hitta en lösning.

08.02.2024 Nyheter
OAJ:s enkätundersökning avslöjar: Stödet för barn förverkligas inte inom småbarnspedagogiken

För närvarande uppfylls inte lagstiftningen om småbarnspedagogik, särskilt vad gäller gruppstorlekar, extra personal och speciallärare. Det här trots att varje barn har rätt till det stöd det behöver enligt lagen om småbarnspedagogik och grunderna för planen för småbarnspedagogik. Det här visar OAJ:s enkätundersökning från hösten 2023.

02.02.2024 Nyheter
Strejkdagen i bilder

Välkommen att se glimtar från strejkdagen den 31 januari.

31.01.2024 Nyheter
Välbesökt Educa i helgen

Educa lockade i år närmare 16 000 deltagare till Helsingfors Mässcentrum. Den stora publiken bjöds på ett högklassigt program, bland annat diskussion med presidentkandidaterna. Efter en fyra års paus ordnades nu också OAJ-kryssningen.

29.01.2024 Nyheter
Välkommen till Educa 2024

Kom och träffa andra proffs inom sektorn för utbildning, fostran och forskning, få tips för ditt arbete, lär dig nytt och nosa på de senaste trenderna i branschen!  På Educamässan finns något för alla! Det nationella storevenemanget ordnas i Helsingfors Mässcentrum den 26–27 januari 2024.

25.01.2024 Nyheter
OAJ ordnar en politisk strejk den 31 januari som omfattar småbarnspedagogiken i huvudstadsregionen

OAJ ordnar en politisk strejk onsdagen den 31 januari 2024. Strejken genomförs i alla småbarnspedagogiska enheter i huvudstadsregionen.  

23.01.2024 Pressmeddelande
Avtalsförhandlingarna för yrkeshögskolorna drar ut på tiden

I förhandlingarna om yrkeshögskolornas nya kollektivavtal har man ännu inte nått en godtagbar lösning trots intensiva ansträngningar. Arbetsgivarorganisationen Bildningsbranschen har nu meddelat att man tar en paus i förhandlingarna.

22.01.2024 Nyheter
OAJ meddelar på tisdag 23.1 om sina organisatoriska åtgärder

OAJ stödjer målen med Akavas organisatoriska åtgärder, men anser inte att Akavas utmarsch är ändamålsenlig för OAJ-medlemmarna. OAJ:s styrelse beslutade förra veckan om organisationens åtgärder för att påverka regeringens föreslagna försämringar i arbetslivet.

22.01.2024 Nyheter
Förhandlingarna om ett nytt separat kollektivavtal för yrkeshögskolorna intensifieras

Förhandlingarna om ett eget arbetskollektivavtal för yrkeshögskolorna har under veckan intensifierats. Parterna har sedan den 12 januari så gott som dagligen förhandlat, men OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos säger att många stora frågor är ännu olösta.

18.01.2024 Nyheter