Sökresultat för "Gymnasieutbildning"

Språklärare i gymnasiet: Det viktigaste i arbetet är mänsklig dialog

Pirjo Väli-Torala drömde om läraryrket redan som ung, eftersom hon trivdes så bra i skolan. Tjugo år som språklärare i gymnasiet har även lärt läraren. Också under pågående reformer bör man se till att läraren har tid att möta den studerande som människa.

24.03.2021 Nyheter
Lärare uppmuntrar sina kollegor till barmhärtighet – äkta närvaro är viktigare än perfektion

Reetta Nisonen lär ut bildkonst i högstadiet och gymnasiet och handleder lärarstuderandes praktik. Som lärare upplever hon att motivationen har stor betydelse i arbetet. Hon har ett tydligt budskap till de lärarstuderande som oroar sig över de höga krav som arbetet ställer: det viktigaste som lärare är inte att vara perfekt, utan att vara mänsklig inför eleverna.

24.03.2021 Nyheter
Vårens studentskrivningar inleddes idag i utmanande coronatider

Det finns extra mycket att tänka på under vårens studentskrivningar såväl för studerandena som för lärarna och rektorerna. Lärarnas arbetsbelastning har ökat på grund av säkerhetsåtgärder, extra provdagar och allt fler omtagningar.

16.03.2021 Nyheter
Lärarna i Finland valdes till årets utbildningspåverkare – yrkesskickligheten har framhävts i undantagsförhållandena

Utmärkelsen Årets utbildningspåverkare 2020 gick till de finländska lärarna. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen offentliggjorde OAJ-styrelsens val vid den digitala Educa-mässan.

30.01.2021 Nyheter
Frågor om läroplikten? Haka på våra FB-live sändningar!

I januari ordnar OAJ tre diskussions- och infomöten i Facebook om utvidgningen av läroplikten. OAJ:s sakkunniga diskuterar den aktuella frågan och tittarna kan ställa frågor och kommentera.

12.01.2021 Nyheter
OAJ ska höja läraryrkets status – ”Tillsammans kan vi göra vad som helst”

OAJ:s fullmäktige har beslutat om en storsatsning i syfte att stärka läraryrkets anseende. OAJ-medlemmarnas arbete är viktigt för hela samhället och det här vill vi uppmärksamma finländarna på. Vi önskar att hela OAJ-gemenskapen inspireras med redan i projektplaneringen.

19.11.2020 Nyheter
Läropliktslagarna snart i riksdagen – vid OAJ:s seminarium diskuteras olika aspeketer på reformen

Vad innebär en förlängning av läroplikten? Varför reformera och hur ska finansieringen ordnas? Vid OAJ:s seminarium den 25 september diskuteras en förlängning av läroplikten ur olika perspektiv. Du kan följa med seminariet online.

16.09.2020 Nyheter
OAJ:s ordförande Olli Luukkainen inför läsårsstarten: Lärandet ska främjas och stödjas – de kommunala beslutsfattarna axlar ansvaret

Skolor, läroanstalter och daghem har trots coronaepidemin alla förutsättningar att inkommande läsår lyckas med sin grundläggande uppgift även om läsåret börjar med en sällsynt diffus framtidsbild. Att främja och stödja lärandet måste prioriteras efter den exceptionella våren.

05.08.2020 Pressmeddelande
Kosken lukio är Årets läroanstalt 2020

Kosken lukio i Egentliga Finland har utsetts till Årets läroanstalt 2020. Gymnasiet har ett fungerande samarbete över kommungränserna och spelar en stor roll för nejdens livskraft.

13.05.2020 Nyheter
”Bra att ta ett steg i taget" - Utbildningsstyrelsens anvisningar vid övergången till avvikande undervisningsarrangemang

Utbildningstyrelsen har idag publicerat anvisningar för hur man övergår till avvikande undervisningsarrangemang i den situation som nu uppstått och som det inte har funnits möjlighet att på förhand förbereda sig för. OAJ:s utvecklingschef Jaakko Salo uppmanar lärarna att också måna om den egna orken.

17.03.2020 Nyheter