Sökresultat för "Gymnasieutbildning"

Andra stadiets utbildning

Efter grundskolan kan den unga välja utbildning på andra stadiet, det vill säga gymnasie- eller yrkesutbildning.

20.02.2020 Sida
Taloustutkimus kartlade: Finländarna vill ha lagstadgad lärardimensionering

Över 80 procent av finländarna anser att det behövs en lagstadgad lärardimensionering. Många andra branscher har redan personaldimensionering i lag. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen undrar varför utbildningsområdet ska utgöra undantag. Enligt OAJ:s beräkningar kan man till exempel genomföra dimensioneringen av studiehandledare redan med de pengar som utlovas i regeringsprogrammet.

06.02.2020 Pressmeddelande
Avtalsförhandlarna träffas på Educa – 5 intressebevakningstips för mässan

Den 24–25 januari är det dags för Educa 2020. Utbildningsmässan firar 25 år och bjuder på ett brett programutbud. Här några tips som handlar om intressebevakning och avtalsfrågor.

14.01.2020 Nyheter
Finlands Svenska Lärarförbund: Alarmerande brist på speciallärare

Det råder en skriande brist på behöriga specialklasslärare i södra Finland. Det visar Finlands svenska lärarförbund FSL:s kartläggning av lärarsituationen i Svenskfinland som presenterades idag.

21.11.2019 Nyheter
Reformtakten ökar inom utbildningen

Det gångna läsåret har förändrat utbildningen på alla sektorer. Många reformer har inletts redan innan de tidigare har slutförts och utöver de stora reformerna har det pågått talrika nationella och lokala utvecklingsprojekt.

27.05.2019 Nyheter
Speciallärarna i gymnasiet kan övergå till årsarbetstid från och med hösten

Speciallärare i kommunala gymnasier kan övergå till årsarbetstid från och med augusti. Vidare har speciallärarna möjlighet till arbetstid som baseras på undervisningsskyldighet. Det nya avtalet påverkar inte andra lärare i gymnasiet. Specialläraren Heli Ketovuori ser positiva möjligheter med årsarbetstid så länge som man beaktar särdragen i speciallärarnas arbete.

22.05.2019 Nyheter
Samarbete med hemmet

Föräldrarna har det primära ansvaret för barnets fostran. Lärare, föreståndare och rektorer stöder vårdnadshavarna i fostringsuppgiften.

06.11.2018 Sida
Lärare på andra stadiet

Andra stadiet omfattar gymnasieutbildning och yrkesutbildning. Båda studievägarna ger behörighet för högskolestudier.

06.11.2018 Sida
OAJ-enkät: Gymnasielärarnas arbetsmängd har ökat

Arbetsmängden har ökat rejält för gymnasielärarna. På sju år har allt annat arbete ökat förutom undervisningen. Det här visar den gymnasieenkät som publicerades idag. OAJ föreslår hur problemen ska åtgärdas.

06.04.2018 Nyheter