Sökresultat för "Yrkesutbildning"

OAJ beredd att bestrida avtalsbyte vid yrkesinstitut

Ett yrkesinstitut har överfört sina trafiklärare till ett förmånligare kollektivavtal. OAJ godkänner inte det här och förhandlingsdirektör Petri Lindroos säger att ärendet går vid behov vidare till arbetsdomstolen.

11.10.2019 Nyheter
Yrkesutbildningsreform utan pengar ökar studieavhoppen

Goda planer urvattnades och istället blev arbetet en överlevnadskamp. Det här var yrkeslärarnas erfarenheter drygt ett år efter att yrkesutbildningsreformen trädde ikraft. Orsaken var de nedskärningar som gjordes samtidigt med reformen.

17.09.2019 Pressmeddelande
Reformtakten ökar inom utbildningen

Det gångna läsåret har förändrat utbildningen på alla sektorer. Många reformer har inletts redan innan de tidigare har slutförts och utöver de stora reformerna har det pågått talrika nationella och lokala utvecklingsprojekt.

27.05.2019 Nyheter
Finansieringsunderskott inom vuxenutbildningen, lärarnas ork prövas – läs AKOL:s hälsningar till beslutsfattarna

Ökad byråkrati och fungerande arbetsteam som slopats prövar lärarnas ork inom vuxenutbildningen. Det här framgår av en medlemsenkät som vuxenutbildarnas förbund AKOL har gjort. Ordföranden Maarit Rahkolas budskap till beslutfattarna är att det behövs mera pengar och en finansieringsmodell som stöder lärandet.

12.04.2019 Nyheter
Efter yrkesutbildningsreformen: Målen förverkligas ännu inte i läroanstalternas vardag

Yrkesutbildningen förnyades helt, men reformens mål har ännu inte realiserats i läroanstalternas vardag. Det finns till exempel stora skillnader beträffande resurserna som anges för undervisningen. Det här framgår av en omfattande enkät som besvarades av närmare 1 500 yrkeslärare.

05.04.2019 Nyheter
Gallup om utbildningen: Medborgarna kräver undervisning i smågrupper till stöd för lärandet

Finländarna är positivt inställda till utbildning och anser att politikerna borde vara mera intresserade av utbildning än vad de är idag. För att besegra inlärningssvårigheter krävs mera stöd för lärandet och att eleverna vid behov får smågruppsundervisning. Det här framgår av en gallupundersökning som Taloustutkimus har gjort för OAJ.

20.03.2019 Pressmeddelande
Riksdagspartierna: Nationella program behövs för att åtgärda inneluftproblem och höja finansieringen för utbildningen

Nästan alla riksdagspartier anser att det behövs ett långsiktigt tillväxtprogram för att höja finansieringsnivån för utbildningen. Det här anser alla partier förutom ett visar OAJ:s och tidningen Opettajas rundfråga.

07.02.2019 Nyheter
CSU förenar chefer och sakkunniga inom yrkesutbildningen – kom till Educa och nätverka!

Katri Tuomainen är ny ordförande för CSU. Hon välkomnar chefer och sakkunniga inom yrkesutbildningen till en nätverksträff på Educa-mässan.

22.01.2019 Nyheter
 Privata yrkesläroanstalter övergår till årsarbetstid

OAJ och Bildningsarbetsgivarna har nått ett förhandlingsresultat om ett nytt arbetstidssystem för privata yrkesläroanstalter. Förhandlingsresultatet gäller fler än 1 200 yrkeslärare i cirka 30 läroanstalter.

23.11.2018 Nyheter
Samarbete med hemmet

Föräldrarna har det primära ansvaret för barnets fostran. Lärare, föreståndare och rektorer stöder vårdnadshavarna i fostringsuppgiften.

06.11.2018 Sida