Sökresultat för "Coronaviruset"

Arbetarskyddssamarbete och riskbedömning är fortfarande viktigt

I och med skolstarten har också olika smittsamma sjukdomar spridit sig. OAJ påminner om att det fortfarande behövs bland annat riskbedömning i daghem, skolor och läroanstalter på grund av corona.

23.08.2022 Nyheter
OAJ om corona: Frånvaro på grund av exponering eller symptom

Jag hör till en riskgrupp, vad göra? Sjukledig med eller utan lön? Bland annat det här svarar vi på.

21.01.2022 Nyheter
OAJ: Regeringens beslut är inte överraskande men nu behövs omedelbara åtgärder för att förbättra coronasäkerheten

Regeringens coronagrupp samlades på fredag eftermiddag för att ta ställning till social- och hälsovårdsministeriets förslag om att alla skolor och läroanstalter skulle övergå till distansundervisning från början av nästa vecka. Beskedet är att skolorna och läroanstalterna fortsätter med närundervisning.

07.01.2022 Nyheter
Omikron förändrade läget – snabba coronaåtgärder behövs för att trygga närundervisningen

OAJ:s ställningstagande i onsdags om att övergå till distansundervisning har väckt diskussion både för och emot. Ställningstagandet syftar till att trygga närundervisningen som vi har försvarat under hela coronatiden. Omikron har dock förändrat läget eftersom smittspridningen är stor också bland barn, vilket i sin tur ytterligare försnabbar smittspridningen bland hela befolkningen. Under distansundervisning kan behövliga åtgärder vidtas för att trygga närundervisning.

07.01.2022 Nyheter
OAJ kräver en trygg skolstart på vårterminen – distansundervisning är det bästa alternativet i det rådande läget

OAJ understöder social- och hälsovårdsministeriets förslag om att skolorna ska på grund av det förvärrade coronaläget övergå till distansundervisning när vårterminen inleds. OAJ kräver att man så snabbt som möjligt och absolut senast på fredag morgon tar beslut om att övergå till distansundervisning som skulle gälla för hela landet och januari ut. Rektorerna och lärarna behöver snabbt besked för att kunna organisera övergången och informera om saken.

05.01.2022 Nyheter
Educa-mässan och lärarkryssningen framflyttade till 2023

På grund av det förvärrade coronavirusläget har man beslutat att skjuta upp Educa-mässan och lärarkryssningen till år 2023.

28.12.2021 Nyheter
OAJ kräver: Lärarna måste få den tredje coronavaccindosen under jullovet

Coronapandemin bekämpas bäst i daghem, skolor och läroanstalter med att höja vaccinationstäckningen. Inom utbildningssektorn är personalen dagligen i kontakt med ovaccinerade. OAJ kräver att de lärare som vill, ska vaccineras under jullovet.

22.12.2021 Nyheter
Målet för det nya läsåret är återhämtning från undantagstiderna

OAJ:s webbundersökning visar att lärarna i huvudsak har klarat bra av coronatiden. Ändå har erfarenheterna av undantagsförhållandena lett till att upp till var tredje lärare har övervägt att byta bransch.

04.08.2021 Nyheter
Läsårsstart onsdag 4.8 kl. 9: Följ med webbsändningen från pressträffen

Välkommen till OAJ:s läsårsstart onsdagen den 4 augusti. Vi streamar pressträffen som börjar klockan 9 i Akavahuset i Helsingfors. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen har ordet och på plats finns också FSL:s ordförande Inger Damlin.

03.08.2021 Nyheter
Chefer i skolor och daghem hade oskäligt stor arbetsbörda på grund av corona

Hela 85 procent av rektorer och föreståndare i skolor och daghem anser att arbetsbördan blev oskäligt tung på grund av corona och undantagsförhållandena. Det här visar en webbundersökning av OAJ.

16.06.2021 Pressmeddelande