• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Vaalit2023"

Hallitusneuvotteluissa suunnitellaan jättileikkauksia koulutukseen – voisi johtaa yli 100 oppilaitoksen lakkauttamiseen

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitusneuvottelijat suunnittelevat valtiovarainministeriön esityksen pohjalta jopa 50 prosentin leikkausta vapaan sivistystyön rahoituksesta. Tällä olisi rajuja seurauksia muun muassa työllisyydelle, jatkuvalle oppimiselle, kansan hyvinvoinnille ja alueelliselle tasa-arvolle. Leikkausten seurauksena moni oppilaitos joutuisi panemaan lapun luukulle, todetaan 14 tahon yhteisessä kannanotossa.

23.05.2023 Tiedote
Nyt on aika koulutuksen erityissuojelulle, ei leikkauksille

Valtiovarainministeriö on ehdottanut hallitusneuvottelijoille leikkauksia myös koulutuksesta. Huoli koulutusleikkauksista onkin olemassa niin kauan, kunnes hallitusohjelma osoittaa sen turhaksi. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Niina Jurva avaa, miksi VM:n koulutukseen ehdottamat leikkaukset olisivat tuhoisia.

19.05.2023 Blogi
OAJ ja MIELI ry: hallitusohjelmassa otettava vastuu lasten ja nuorten mielenterveydestä

Hallitusohjelmaan tulee kirjata konkreettiset keinot lasten ja nuorten mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi, vaativat OAJ ja MIELI ry.

17.05.2023 Uutinen
Euroopan opettajajärjestöt haluavat lisätä alan arvostusta – nämä 10 asiaa tarvitaan

Euroopan opettajajärjestöt ovat laatineet kymmenen kohdan listan asioista, joita tarvitaan opetusalan arvostuksen ja vetovoiman lisäämiseksi. Suomessakaan pelkät arvostavat sanat eivät riitä, vaan edellytämme tulevalta hallitukselta myös arvostavia tekoja, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

15.05.2023 Uutinen
Tutkintojen lyhentäminen olisi tuhoisa tie – 3 asiaa, joille saisimme heittää hyvästit

Halutaanko Suomesta luokkayhteiskunta, jossa ammatillisen koulutuksen suorittaneiden ei tarvitse osata lukea, kirjoittaa, ajatella eikä vaikuttaa yhteiskuntaan? Sitä kohti mennään, jos tuleva hallitus tarttuu valtiovarainministeriön ehdotukseen lyhentää ammatillisen koulutuksen perustutkintoja kaksivuotisiksi. OAJ:n erityisasiantuntijat Eira Bani ja Mirjami Lehikoinen kokosivat yhteen, millaisia vaikutuksia tutkintojen lyhentämisellä olisi.

21.04.2023 Blogi
Viime hetken tärpit puolueille – näin OAJ vastaa kokoomuksen kysymyspatteriin

Puolueiden on määrä antaa tiistaina vastauksensa Petteri Orpon hallitustunnustelukysymyksiin. Kysymyksiä on monelta yhteiskunnan osa-alueelta. OAJ:n vastaukset hoksauttavat, että laadukas koulutus, kasvatus ja tutkimus tarjoavat ratkaisuja moneen ongelmaan. Tärkeää on myös huolehtia hyvästä työelämästä.

17.04.2023 Uutinen
Lunttilappu eduskuntaryhmille hallitustunnustelijan kysymyksiin vastaamiseen

Psst eduskuntaryhmät! Hallitustunnustelija on antanut kysymyksensä eduskuntaryhmille vastattavaksi. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo kirjoitti lunttilapun eduskuntaryhmille, jotka kuumeisesti miettivät vastauksia kysymyksiin viikonlopun aikana.

14.04.2023 Blogi
Puolueet puolustaneet koulutusta – koulutuslupauksesta on nyt pidettävä kiinni  

Vaalilupausten perusteella pitää olla selvää, että koulutuksen rahoitus ja resurssit turvataan ja ongelmia ryhdytään korjaamaan viipymättä. Koulutuslupauksesta on pidettävä kiinni, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaatii.

03.04.2023 Tiedote
Päättäjillä riittää huolipuhetta peruskoulusta – ratkaisut ovat tekemistä vaille valmiita

Kuka päättää, millaisia päätöksiä ja millaisella arvopohjalla tuleva eduskunta tekee? Tämä on nyt äänestäjien käsissä. Vaalien jälkeen ratkaisun avaimet siirtyvät tulevalle hallitukselle. Käännetäänkö Suomessa koulutuksen rahoitus, oppimistulokset ja koulutustaso oikeaan suuntaan ja tehdäänkö Suomesta tulevaisuudenkestävää kansaa?

28.03.2023 Blogi
Ammattikasvatuksen asema kasvatustieteen alana on vakiinnutettava

Ammattikasvatus on nuori tieteenala, eikä se ole saavuttanut vielä vahvaa ja vakiintunutta asemaa. Ammattikorkeakoulupedagogiikan, ammatillisen oppimisen ja opettajuuden sekä ammattikasvatuksen tutkimukselle ja sen koordinoinnille on selkeä tarve, kirjoittavat erityisasiantuntijat Hannele Louhelainen ja Päivi Lyhykäinen.

14.03.2023 Blogi