• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuustovaalit

Kuvituskuva

Valtuusto on OAJ:n ylin päätöksentekijä. Seuraavat valtuustovaalit järjestetään keväällä 2022. Ehdokasasettelu on juuri päättynyt. Ehdokkaat julkistetaan tammikuun lopulla, kun keskusvaalilautakunnat ovat vahvistaneet ehdokkuudet.

OAJ:lle valitaan uusi valtuusto keväällä 2022. Valtuusto luo OAJ:n suuret linjat, kuten strategian ja toimintasuunnitelman. Valtuutettujen tehtävänä on tuoda jäsenten viestit päätöksentekoon ja välittää tietoa päätöksistä jäsenille.  

Kevään 2022 vaalien aikataulut
  • Ehdokasasettelu auki 1.11.2021 – 15.1.2022
  • Ennakkoäänestys 28.2. – 14.3.2022
  • Varsinaiset vaalipäivät 4.-5.4.2022
  • Tuloslaskenta 6.4.2022
  • Tuloksen julkistaminen 8.4.2022
  • Tuloksen vahvistaminen viimeistään 12.4.2022
  • Uuden valtuuston neuvottelupäivät 21.-22.4.2022
  • Uusi valtuusto koolla 9.-11.5.2022

Lisätietoja vaaleista saat seuraamalla tätä sivua ja OAJ:n somekanavia.
Sivut täydentyvät vaalien edetessä.
 Pysy kuulolla! 

Valtuusto

OAJ:n valtuusto valitaan joka neljäs kevät järjestettävissä valtuustovaaleissa. Valtuusto edustaa järjestön kaikkia jäseniä, joita on noin 120 000. Valtuuston varsinaisia jäseniä on 150 – samoin kuin varajäseniäkin.

Valtuutetut valitaan vaalipiireittäin yleisillä ja suhteellisilla vaaleilla. Kaikilla opettajaryhmillä ja alueilla on valtuustossa edustajansa.

Valtuutetuilla on ylin päätösvalta

Valtuutettujen tehtävänä on viedä edustamiensa jäsenten viestit päätöksentekoelimiin ja välittää tietoa järjestön päätöksistä ja linjauksista alueensa jäsenille. Lisäksi valtuusto luo OAJ:n suuret linjat, kuten strategian ja toimintasuunnitelman.

Valtuutetut käyttävät järjestön ylintä päätösvaltaa, joten vaaleissa on tarjolla paljon vaikutusmahdollisuuksia koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan edistämiseksi. 

Kuinka viime vaaleissa kävi?

Vaalitavoitteenamme oli, että vaaleihin asettuisi ehdolle mahdollisimman paljon eri-ikäisiä ja -taustaisia ehdokkaita, jotta ehdokaskaarti olisi mahdollisimman kattava. Lisäksi tavoitteenamme oli, että ehdolle asettuisi vähintään 450 ehdokasta.

Ehdokasmäärä jäi hieman jälkeen tavoitteestamme, sillä ehdokkaaksi asettui lopulta 337 henkilöä. Vaalipiirien ehdokasmäärissä oli suuria muutoksia, sillä ammatillisia opettajia ja varhaiskasvatuksen opettajia oli aiempaa enemmän.

Ehdokkaista valtuutetuiksi pääsi 97 naista ja 53 miestä, ja valtuutettujen keski-iäksi muodostui 50 vuotta. Yli puolet OAJ:n valtuustoon valituista jäsenistä oli uusia, joten valtuustokauden aikana kuullaan tuoreita näkemyksiä.

Äänestysprosentti oli 40 prosenttia, mikä on parempi kuin keskimäärin ammattijärjestöissä.

Jaa