• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tämä sivu tarjoaa tietoa OAJ:n valtuustovaaleissa äänestämisestä, niin vaali- kuin äänestystavoistakin. Valtuusto käyttää OAJ:n ylintä päätösvaltaa, ja tuo päätöksentekoon sen kaikkein tärkeimmän, eli jäsenen äänen. Valitse siis ehdokas, joka ajaa sinulle tärkeitä asioita. Käytä ääntäsi!

Äänestystavat

Varsinaisina vaalipäivinä 4.-5.4. äänestetään pääasiassa sähköisesti. Vaalipiireissä OAJ-YSI Pohjanmaa ja OAJ-YSI Pääkaupunkiseutu sekä OAO TOOL on käytössä vain uurnavaali. Uurnavaalien äänestyspaikat päätetään ja tiedotetaan erikseen kullakin alueella. 

Näin voit äänestää sähköisesti 4.-5.4.

!! Äänestäminen tapahtuu tämän sivuston Omat tiedot -osiossa, johon pääset kirjautumalla. Kirjautumisen löydät tietokonetta käyttäessäsi ruudun oikeasta ylänurkasta, mobiililaitteilla vasemman yläkulman valikosta. Jos et muista kirjautumistunnuksiasi, voit tunnistautua myös esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi. Kirjautumisen jälkeen valitse valikosta Valtuustovaalit 2022, niin pääset antamaan äänesi !!

Äänestysohjeet mobiililaitteille

Äänestysohjeet tietokoneelle

Vaalitapa 

Suhteellisessa vaalissa äänistä kilpailevat kannattajayhdistysten ehdokkaiden muodostamat vaaliliitot eli listat. Eri alueilla ja valtakunnallisten yhdistysten sisällä on erilaisia vaaliliittoja, joilla on yhteisiä painotuksia ja tavoitteita. Suhteellisessa vaalissa annettu ääni menee ehdokkaan koko listalle.

Koko listan äänimäärästä muodostuu vertailuluku, niin että listan eniten ääniä saaneen ehdokkaan vertailuluku on koko listan äänimäärä, listan toiseksi eniten ääniä saaneen puolet koko määrästä ja listan kolmannella kolmanneksen ja niin edelleen.

Esimerkki kahden ehdokkaan listasta: 1. ehdokas saa 100 ääntä ja 2. ehdokas saa 50 ääntä. Ehdokkaan 1 vertailuluku on 150 ja ehdokkaan 2 vertailuluku 75. Vaalitulos määräytyy vertailulukujen, ei henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. Suhteellisessa vaalissa listan ehdokasmäärällä voi olla merkitystä, mikäli ehdokkaita on paljon. Toisilla alueilla läpi voi päästä yhden ehdokkaan listallakin.

Vaalipiirit

Vaalipiireinä ovat OAJ:n valtakunnalliset piirit OAO, VOL, YLL. OAJ-YSI jakaantuu alueellisiin, järjestön hallituksen vahvistamiin vaalipiireihin. FSL:llä on myös oma valtakunnallinen vaalipiiri. Kaikki ehdokkaat eivät siis kilpaile 150 paikasta valtuustossa, vaan valtakunnallisten piirien paikoista. Valtakunnallisten piirien paikat valtuustossa tulevat niiden jäsenmääristä 1.1.2022 tilanteen mukaan. Samalla määräytyvät myös paikkamäärät alueittain OAJ-YSIn sisällä.

Äänioikeus

OAJ:n vaali- ja äänestysjärjestyksessä sanotaan äänioikeudesta seuraavasti:

"Äänioikeutettu on valtakunnallisen piirin jäsenyhdistykseen tai sen alayhdistykseen kuuluva jäsenmaksunsa maksanut vaalitoimitusvuoden ensimmäisen päivän jäsentilastossa mukana oleva henkilöjäsen, ellei hän mainitun päivän jälkeen ole eronnut tai ole tullut erotetuksi. Kullakin äänioikeutetulla on vaalissa yksi ääni, jota ei voi valtakirjalla siirtää toiselle."

Ohjeet sähköiseen äänestämiseen

Voit äänestää oman vaalipiirisi ehdokasta tämän sivuston Omat tiedot -osiossa, johon pääset kirjautumalla. Kirjautumisen löydät tietokonetta käyttäessäsi ruudun oikeasta ylänurkasta, mobiililaitteilla vasemman yläkulman valikosta. Jos et muista kirjautumistunnuksiasi, voit tunnistautua myös esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi. 

Äänestäminen mobiililaitteella (pdf)
Äänestäminen tietokoneella (pdf)

Käytä ääntäsi, ja kannusta siihen myös kollegaa!

 

 

Jaa