Sökresultat för "Fritt bildningsarbete"

OAJ: Bara en bråkdel av lärarna upplever att deras arbete uppskattas

Bara var tionde lärare är helt av samma åsikt om att deras yrkesskicklighet och arbete uppskattas i samhället, visar en enkät som OAJ gjort. Resurserna måste förstärkas på lång sikt för att korrigera saken, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto. Hon betonar organisationens betydelse att vara förutseende vad gäller kommande samhällsförändringar och att trygga ett högklassigt utbildningssystem.

28.09.2023 Nyheter
Organisationerna: Regeringen måste slopa nedskärningarna inom fritt bildningsarbete

Arbetsmarknads- och bildningssektorns organisationer kräver att landets regering slopar de nedskärningar som berör folkhögskolor, medborgarinstitut, sommaruniversitet, studiecentraler och idrottsutbildningscenter. Om nedskärningarna förverkligas äventyrar det omfattningen av läroinrättningsnätverket.

25.08.2023 Nyheter
Jättenedskärningar för utbildningen planeras i regeringsförhandlingarna – kan leda till att 100 läroanstalter stängs

Enligt uppgifter i offentligheten planerar regeringsförhandlarna, utgående från förslag från finansministeriet, nedskärningar på upp till 50 procent i finansieringen för den fria bildningen. Detta skulle få drastiska följder bland annat för sysselsättningen, det kontinuerliga lärandet, befolkningens välmående och den regionala jämlikheten. Som en följd av nedskärningarna skulle många läroanstalter få sätta lapp på luckan, konstaterar 14 aktörer i ett gemensamt ställningstagande.

23.05.2023 Pressmeddelande
OAJ:s arbetslivsbarometer: Lärarnas arbetsmängd får inte mera öka

Lärarna upplever att arbetsförhållandena har försämrats ytterligare. Det här visar OAJ:s arbetslivsbarometer som publicerades i dag. Arbetet har ökat, blivit splittrat och går ut över fritiden. Det förorsakar lärare nedsatt arbetsförmåga och arbetsstress. I vårens avtalsrunda betonar OAJ särskilt begränsad arbetsmängd och bättre välbefinnande i arbetet.

16.02.2022 Nyheter
Avtalsmålen diskuteras i förhandlingarna

Förhandlingarna om OAJ-medlemmarnas kollektivavtal är i gång. Vi avtalar om till exempel löner, arbetstider, ledigheter - saker som många tar för givna.

15.02.2022 Nyheter
Dramatisk förändring: Hela sex av tio lärare överväger att byta bransch

Drygt hälften av lärarna har under coronatiden funderat på att byta bransch, visar OAJ:s utredning som publicerades i dag. De vanligaste orsakerna till att överväga byte av bransch är arbetets belastning, den ökade arbetsmängden och lönenivån. OAJ:s ordförande kräver att politiker och arbetsgivare börjar inse situationens allvar och löser de problem som driver lärarna bort från branschen.

28.09.2021 Nyheter
Målet för det nya läsåret är återhämtning från undantagstiderna

OAJ:s webbundersökning visar att lärarna i huvudsak har klarat bra av coronatiden. Ändå har erfarenheterna av undantagsförhållandena lett till att upp till var tredje lärare har övervägt att byta bransch.

04.08.2021 Nyheter
Läsårsstart onsdag 4.8 kl. 9: Följ med webbsändningen från pressträffen

Välkommen till OAJ:s läsårsstart onsdagen den 4 augusti. Vi streamar pressträffen som börjar klockan 9 i Akavahuset i Helsingfors. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen har ordet och på plats finns också FSL:s ordförande Inger Damlin.

03.08.2021 Nyheter
Hälsning av republikens president till alla elever, studerande och lärare – Se videon!

Republikens president Sauli Niinistö tackar i en videohälsning alla barn och ungdomar samt lärare och annan personal i skolor, daghem och läroanstalter för det gångna läsåret. 

05.06.2021 Nyheter
Lärarna i Finland valdes till årets utbildningspåverkare – yrkesskickligheten har framhävts i undantagsförhållandena

Utmärkelsen Årets utbildningspåverkare 2020 gick till de finländska lärarna. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen offentliggjorde OAJ-styrelsens val vid den digitala Educa-mässan.

30.01.2021 Nyheter