Sökresultat för "Utbildningssystemet"

OAJ: Den tvååriga förskoleundervisningen bör främjas under den kommande regeringsperioden - ministeriet har publicerat mellanrapporten om försöket

Mellanrapporten om försöket med tvåårig förskoleundervisning lyfter fram bristen på lärare inom småbarnspedagogik. OAJ anser att det är synnerligen viktigt att lösa lärarbristen och att målmedvetet höja utbildningsmängderna under den kommande regeringsperioden.

14.04.2023 Nyheter
OAJ tackar: Beredningen av ett lärarregister har börjat

Undervisnings- och kulturministeriet har börjat beredningen av ett lärarregister. OAJ tackar forsknings- och kulturminister Petri Honkonen för detta. Nästa regering måste sen genast besluta om att inrätta lärarregistret och anvisa tillräcklig finansiering.

01.11.2022 Nyheter
OAJ: Det behövs nu raska tag med ett lärarregister

OAJ tackar undervisnings- och kulturministeriet för att äntligen ha utrett behovet av ett lärarregister. Utredarna kom fram till att ett lärarregister behövs och ser inga andra förnuftiga alternativ. OAJ kräver nu att regeringen i snabb takt vidtar åtgärder för att registret grundas.

22.12.2021 Nyheter
OAJ: Det behövs en tjänsteman för svenskspråkig utbildning vid ministeriet

Den första heltäckande utredningen om den svenskspråkiga utbildningen jämte åtgärdsförslag publicerades på torsdagen. Enligt OAJ bör en tjänsteman utses vid undervisnings- och kulturministeriet som ansvarar för all svenskspråkig utbildning.

12.03.2021 Nyheter
Riksdagen godkände försök med tvåårig förskoleundervisning - OAJ understöder varmt

Riksdagen godkände på fredagen försöket med tvåårig förskoleundervisning. OAJ är mycket nöjd och dessutom glad att lekens betydelse betonas starkt i de läroplansgrunder som görs för försöket.

04.12.2020 Nyheter
Frågor och svar om undervisningsarrangemangen i undantagsförhållandena

Inom nästan hela utbildningssektorn har man övergått till distansundervisning. Inom småbarnspedagogiken fortsätter verksamheten och lärarna inom småbarnspedagogik bär upp hela samhället med sitt arbete. Undantagstillståndet på grund av coronaviruset har väckt oro och bekymmer också bland OAJ-medlemmarna. I den här artikeln publicerar vi medlemmarnas frågor och våra svar.

18.03.2020 Nyheter
Avbrott leder till kunskapsunderskott

Lärarnas och skolledarnas insatser är avgörande för Finlands framtid i det rådande undantagstillståndet, säger OAJ i ett utlåtande till riksdagens kulturutskott. Det är viktigt att täppa till kunskapsluckorna efter det att undantagstillståndet är förbi.

18.03.2020 Nyheter
”Bra att ta ett steg i taget" - Utbildningsstyrelsens anvisningar vid övergången till avvikande undervisningsarrangemang

Utbildningstyrelsen har idag publicerat anvisningar för hur man övergår till avvikande undervisningsarrangemang i den situation som nu uppstått och som det inte har funnits möjlighet att på förhand förbereda sig för. OAJ:s utvecklingschef Jaakko Salo uppmanar lärarna att också måna om den egna orken.

17.03.2020 Nyheter
Skolor och läroanstalter övergår till distansundervisning i en månad – lön betalas som normalt

Inom den grundläggande utbildningen, andra stadiet, vuxenutbildningen och högre utbildning övergår man till distansundervisning för att bromsa upp spridningen av coronaviruset. Enligt Undervisnings- och kulturministeriets rekommendation övergår man till distansundervisning senast onsdagen den 18 mars. OAJ backar upp regeringens linje och säger att det är viktigt att lärarnas hälsa och inkomster tryggas också i undantagsförhållanden.

16.03.2020 Nyheter
Grundläggande konstundervisning

Grundläggande konstutbildning ger eleverna förmåga att uttrycka sig och möjligheter till att senare söka sig till yrkesutbildning och utbildning på högre nivå inom det egna konstområdet.

20.02.2020 Sida