• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Eduskuntavaalit"

Tutkintojen lyhentäminen olisi tuhoisa tie – 3 asiaa, joille saisimme heittää hyvästit

Halutaanko Suomesta luokkayhteiskunta, jossa ammatillisen koulutuksen suorittaneiden ei tarvitse osata lukea, kirjoittaa, ajatella eikä vaikuttaa yhteiskuntaan? Sitä kohti mennään, jos tuleva hallitus tarttuu valtiovarainministeriön ehdotukseen lyhentää ammatillisen koulutuksen perustutkintoja kaksivuotisiksi. OAJ:n erityisasiantuntijat Eira Bani ja Mirjami Lehikoinen kokosivat yhteen, millaisia vaikutuksia tutkintojen lyhentämisellä olisi.

21.04.2023 Blogi
Ammatillisen koulutuksen tutkintoja ei pidä lyhentää

OAJ ja AMKE eivät kannata valtiovarainministeriön ja osan puolueista esittämää ehdotusta siitä, että ammatilliset tutkinnot voisi muuttaa kaksivuotiseksi työelämään siirtymisen nopeuttamiseksi. Järjestöjen mielestä osaajapulaa ei ratkaista osaamistasoa laskemalla, vaan hyödyntämällä oppisopimuskoulutuksen lisäksi nykyistä paremmin tutkinnon osia ja osatutkintoja.

20.04.2023 Uutinen
Viime hetken tärpit puolueille – näin OAJ vastaa kokoomuksen kysymyspatteriin

Puolueiden on määrä antaa tiistaina vastauksensa Petteri Orpon hallitustunnustelukysymyksiin. Kysymyksiä on monelta yhteiskunnan osa-alueelta. OAJ:n vastaukset hoksauttavat, että laadukas koulutus, kasvatus ja tutkimus tarjoavat ratkaisuja moneen ongelmaan. Tärkeää on myös huolehtia hyvästä työelämästä.

17.04.2023 Uutinen
Lunttilappu eduskuntaryhmille hallitustunnustelijan kysymyksiin vastaamiseen

Psst eduskuntaryhmät! Hallitustunnustelija on antanut kysymyksensä eduskuntaryhmille vastattavaksi. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo kirjoitti lunttilapun eduskuntaryhmille, jotka kuumeisesti miettivät vastauksia kysymyksiin viikonlopun aikana.

14.04.2023 Blogi
Seuraavalla hallituskaudella tulee panostaa varhaiskasvatukseen

Varhaiskasvatuslaki määrittelee 10 tavoitetta varhaiskasvatukselle. Tavoitteet ovat hyvät, mutta nykyinen päiväkotien haastava tilanne heikentää tavoitteiden toteuttamista. OAJ ja muut varhaiskasvatuksen henkilöstöä edustavat ammattijärjestöt esittävät yhdessä muutoksia seuraavalle hallituskaudelle.

05.04.2023 Uutinen
Neljä kynnyskysymystä Suomen tulevaisuudelle: Näissä asioissa tarvitaan hallitukselta suunnanmuutos

Rakennetaanko Suomen tulevaisuutta osaamisen varaan, vai häämöttääkö edessä osaamisen jälkeinen Suomi? Kokosimme yhteen neljä huolestuttavaa kehityskulkua, joissa suunnan muuttaminen on tulevan hallituksen vastuulla.

04.04.2023 Näkemys
Puolueet puolustaneet koulutusta – koulutuslupauksesta on nyt pidettävä kiinni  

Vaalilupausten perusteella pitää olla selvää, että koulutuksen rahoitus ja resurssit turvataan ja ongelmia ryhdytään korjaamaan viipymättä. Koulutuslupauksesta on pidettävä kiinni, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaatii.

03.04.2023 Tiedote
Päättäjillä riittää huolipuhetta peruskoulusta – ratkaisut ovat tekemistä vaille valmiita

Kuka päättää, millaisia päätöksiä ja millaisella arvopohjalla tuleva eduskunta tekee? Tämä on nyt äänestäjien käsissä. Vaalien jälkeen ratkaisun avaimet siirtyvät tulevalle hallitukselle. Käännetäänkö Suomessa koulutuksen rahoitus, oppimistulokset ja koulutustaso oikeaan suuntaan ja tehdäänkö Suomesta tulevaisuudenkestävää kansaa?

28.03.2023 Blogi
Onko kaksihaaraisen korkeakoulumallin vahvuus katoamassa?

Kaksihaaraista korkeakoulujärjestelmäämme haastavat osakeyhtiömalli ja omistajien toteuttama ohjaus. Ammattikorkeakoulut tarvitsevat toiminnallista vapautta, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen blogissaan.

21.03.2023 Blogi
Ammattikasvatuksen asema kasvatustieteen alana on vakiinnutettava

Ammattikasvatus on nuori tieteenala, eikä se ole saavuttanut vielä vahvaa ja vakiintunutta asemaa. Ammattikorkeakoulupedagogiikan, ammatillisen oppimisen ja opettajuuden sekä ammattikasvatuksen tutkimukselle ja sen koordinoinnille on selkeä tarve, kirjoittavat erityisasiantuntijat Hannele Louhelainen ja Päivi Lyhykäinen.

14.03.2023 Blogi