Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL vastustavat hallitusohjelman mukaista kirjausta väljentää päiväkodin johtajien kelpoisuusvaatimusta. Pian nimettävän työryhmän tavoitteena on löyhentää varhaiskasvatuksen johdon pedagogista koulutusta. Tämä kertoo karua kieltä alan arvostuksesta.
Muutos vaikuttaisi suoraan lasten saaman varhaiskasvatuksen laatuun. OAJ ja VOL muistuttavat, että vain pedagoginen johtaminen ja johdon tasolta lähtevä osaaminen voivat turvata laadukkaan varhaiskasvatuksen tulevaisuuden. Varhaiskasvatuksen on perustuttava kasvatustieteelliseen tutkimukseen.
– Päiväkodin johtajilla on jatkossakin oltava kasvatustieteiden maisterin koulutus tehtäväänsä. Suomalaisen varhaiskasvatuksen pedagogista laatua ei saa vaarantaa – kelpoisuusvaatimukset on ehdottomasti säilytettävä ennallaan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
Kelpoisuuksiin kajoaminen olisi kestämätön valinta myös lasten yhdenvertaisuuden kannalta: muutoksen myötä päiväkotikohtaisista eroista voi tulla suuria.
– Tämä muutos ei edistä lapsen etua, päinvastoin. Nyt romutetaan se vuosikymmenien ylihallituskautinen työ, jossa varhaiskasvatus on siirretty sosiaalihuollon palvelusta opetusministeriön alaisuuteen osaksi koulutusjärjestelmää, VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen toteaa.
Heikennykselle ei ole perusteita
OAJ ja VOL toteavat, että päiväkodin johtajan kelpoisuuden avaamiseen ei ole esitetty perusteluita. Jos päiväkodin johtajan tehtävässä toimiminen mahdollistetaan sosionomin YAMK-tutkinnolla, se romuttaisi hallitusohjelman muut kirjaukset varhaiskasvatuksesta ja sen laadun vahvistamisesta. Johdon pedagogisen osaamisen heikennykselle ei myöskään ole olemassa tieteellistä perustaa.
Päiväkodin johtajista ei ole tulossa pulaa. Heitä eläköityy noin 100 vuodessa ja uusia päiväkodin johtajakelpoisuuden saavia kasvatustieteen maistereita koulutetaan vuosittain 500. Koulutus on vetovoimainen ja sinne hakeutuu sekä sosionomeja että kasvatustieteen kandidaatteja eli opettajia.
– Muutos on hallituksen omien tavoitteiden vastainen. Hallitusohjelmakirjausta on perusteltu varhaiskasvatuksen henkilöstöpulalla. Nykyiset maisterien koulutusmäärät ovat kuitenkin täysin riittäviä kattamaan henkilöstötarvetta johtajien osalta. Hakijamäärätkin ovat olleet kasvussa kaikissa yliopistoissa, kertoo Murto.
Päiväkodin johtajan kelpoisuuteen on nykyisen lain mukaan jatkossakin väylä niin varhaiskasvatuksen opettajilla kuin sosionomeilla. Molempien osalta pätevyys saadaan vain kasvatustieteen maisterin tutkinnolla.