• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ:n valtuustoa huolettivat erityisesti hallitusohjelmaan kirjattujen työelämäheikennysten vaikutukset jäsenistöön

Valtuutettujen puheissa kuului huoli muun muassa aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta ja määräaikaisten aseman heikentymisestä. Myös yksityisen opetusalan neuvottelutilanne ja tulevat neuvottelukierrokset puhuttivat.

17.05.2024 Uutinen
”Tuntuu mielivaltaiselta” – kolme valtuutettua kertoo, mitä Sivistan syrjivästä päätöksestä seurasi

Kolme OAJ:n valtuutettua kertoo Sivistan painostustoimien sekavista seurauksista: yksi heistä saa palkkaa kokouksen ajalta, toinen ei ja kolmas joutui jättämään kokouksen kokonaan väliin. OAJ:n puheenjohtajan mielestä Sivista heikentää toimillaan koko yksityisen opetusalan mainetta. OAJ riitauttaa Sivistan päätöksen.

16.05.2024 Uutinen
Valtuusto päätti OAJ:n uudesta strategiasta – keskiössä edunvalvonta ja jäsenpalvelu

OAJ:n valtuusto päätti strategiasta, joka piirtää suuntaviivat koko järjestön toiminnalle seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Strategian ytimessä ovat edunvalvonta ja jäsenpalvelu. Samalla siinä huomioidaan valtuuston puheenjohtajan mielestä hyvin haasteet, joita järjestö tulevina vuosina kohtaa.

16.05.2024 Uutinen
Hallinto-oikeus: Jos toiminta on vakiintunutta, ei määräaikaisuudelle ole perusteita

Opettaja voitti hallinto-oikeudessa riidan, joka käsitteli määräaikaisuuden laillisuutta. Vastaajana ollut Helsingin kaupunki määrättiin korvauksiin. Hallinto-oikeuden mukaan toiminta oli vakiintunutta, jolloin määräaikaisuudelle ei ollut laillisia perusteita.

15.05.2024 Uutinen
Katarina Murto: Opettajan työn arvostuksen tulee näkyä tekoina

OAJ:n valtuusto aloitti tänään kevätkokouksensa. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto nosti avauspuheenvuorossaan esiin muun muassa ammatillisen koulutukseen kohdistuneet rajut leikkaukset ja vaati hallitusta luopumaan vientimallin kirjaamisesta lakiin.

15.05.2024 Uutinen
OAJ:n valtuuston kevätkokous alkaa keskiviikkona

OAJ:n ylin päättävä elin eli 153-jäseninen valtuusto on koolla Akavatalon Valopihalla keskiviikosta perjantaihin. Puheenjohtaja Katarina Murron avauspuhe sekä ministeri Sari Multalan valtiovallan tervehdys striimataan, ja molempien puheet ovat katsottavissa tallenteena myöhemmin.

13.05.2024 Uutinen
OAJ: Lakia vientimallista ei pidä viedä eteenpäin, muuten edessä on palkkavaalit

OAJ on pettynyt, koska neuvottelutie työmarkkinamallista ei aukea vieläkään. – Lakitie tarkoittaisi entistä vaikeampia neuvotteluja jatkossa, työriitojen määrän kasvua sekä vaalien muuttumista palkkavaaleiksi, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ennustaa.

13.05.2024 Tiedote
Yksityisen opetusalan toinen lakko 13.-16.5. Kurkkaa kuvagalleria!

Keräämme yksityisen opetusalan lakon tunnelmia ja kuvia tälle sivulle ja somekanaviimme 13.–16.5.2024. Tervetuloa mukaan lakkopäivien tunnelmiin! Sivun loppuun kertyy kuvagalleria lakkopaikkakunnilta.

12.05.2024 Uutinen
OAJ selvitti: Liki 40 prosenttia opettajista harkitsee vaihtamista kunnan palvelukseen, jos yksityiselle opetusalalle ei tule riittävät palkankorotukset

Yksityistä opetusalaa uhkaa ensi viikolla lakko, jolla vauhditetaan uuden työehtosopimuksen syntymistä. OAJ:n tuoreen jäsenkyselyn mukaan palkkakehitys on jäsenille niin tärkeä asia, että sen puolesta ollaan valmiita lakkoihin. Palkkaratkaisusta riippuu, pysyvätkö jäsenet yksityisten koulujen ja oppilaitosten palveluksessa vai vaihtavatko he esimerkiksi kunnan palvelukseen.

10.05.2024 Tiedote
Oman työn muokkaamiseen on jokaisella vapaus  

Moni opettaja puurtaa yksin työssään, vaikka työn tueksi olisi sosiaalisia resursseja. Ajattelua ohjaa turhaan sitkeä ”en viitsi häiritä muita” -pinttymä, sanoo väitöstutkimustaan valmisteleva Terhi Nissinen. 

09.05.2024 Uutinen
Sovitteluun tauko – yksityisen opetusalan lakot toteutuvat 

Yksityisen opetusalan työkiistan sovittelu keskeytyy. Tämä tarkoittaa, että nelipäiväisen lakon 13.–16.5. toteutuminen näyttää väistämättömältä. 

07.05.2024 Uutinen
OAJ riitauttaa Sivistan painostustoimien laillisuuden 

OAJ ei hyväksy yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysala ry:n päätöstä, jonka mukaan yksityisen opetusalan sopimuksen piiriin kuuluvilla OAJ:n, JHL:n ja Jytyn jäsenillä ei ole enää oikeutta osallistua työajalla ja ansiota menettämättä ammattiliittojen päättävien elinten kokouksiin.

06.05.2024 Tiedote
OAJ: Koulutuksen ja tutkimuksen osuutta EU:n budjetissa on kasvatettava

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ nostaa kesäkuun eurovaalien alla keskusteluun koulutuksen ja tutkimuksen merkityksen Euroopan tulevaisuuden kannalta. OAJ esittää koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusosuuden kasvattamista ja sitä, että suomalaisilla mepeillä on oltava paikkoja koulutusta, tutkimusta ja työelämää koskevissa valiokunnissa. OAJ julkaisi maanantaina 6.5. Eurooppa-tavoitteensa.

06.05.2024 Tiedote
Vuoden koulu on Saaren koulu Pyhäjoelta

Saaren koulu on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2024. Palkitsemisen perusteluissa koulua kiiteltiin erityisesti inhimillisestä toimintakulttuurista, tasa-arvoisten mahdollisuuksien luomisesta ja osallistamisesta.

02.05.2024 Uutinen
OAJ hakee tapahtuma- ja markkinointivastaavaa

Haemme tapahtumien ja jäsenmarkkinoinnin vastaavaa järjestöpalveluihin. Tehtävä on toistaiseksi voimassa oleva ja alkaa 1.8.2024 tai sopimuksen mukaan. Haku alkaa 2.5.2024 ja päättyy 19.5.2024.

02.05.2024 Uutinen