• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Työttömyysturvan ikäsidonnaisten poikkeusten poistaminen

Tulevana syksynä esitetään paljon muutoksia sosiaaliturvaan. Osa näistä muutoksista koskee erityisesti iäkkäämpiä henkilöitä. Juristi Kai Kullaa avaa sitä, miten nämä esitetyt muutokset vaikuttaisivat.

24.05.2024 Blogi
Yksityisen opetusalan palkkaratkaisu voi olla kohtalonkysymys koko alalle

Yksityisen opetusalan lakoilla puolustetaan alan vetovoimaa. Se on elintärkeää, sillä lähivuosina tarvitaan paljon uusia opettajia täyttämään eläköitymisten aiheuttamaa vajetta. Opettajana toimivat pitää lisäksi sitouttaa työhönsä. Siinä palkkaratkaisulla on suuri rooli, kuten tuore jäsenkyselymme osoittaa. Yli puolet uran alussa olevista opettajista olisi valmis vaihtamaan kunnan leipiin, jos palkkakehitys ei korjaannu, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kirjoittaa.

15.05.2024 Blogi
Opettajan palkan on vastattava koulutusta ja työn vaativuutta

Käynnissä olevat työehtosopimusneuvottelut yksityisellä opetusalalla osoittaa jälleen ammattiliiton kuulumisen merkityksen. Kaikki mahdollinen on tehtävä, olipa kyse työehtosopimusneuvotteluista tai hallituksen tavoittelemasta lakisääteisestä vientimallista ja muista työelämäheikennyksistä, jotta pääsemme parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun jäsentemme hyväksi, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto blogissaan.

30.04.2024 Blogi
Sadan miljoonan euron koulutusleikkaus ammatillisesta voi johtaa yli tuhannen opettajan vähennykseen

Hallituspuolueet ovat ennen vaaleja ja vaalien jälkeen lukuisia kertoja luvanneet, että koulutus on erityissuojeluksessa. Vaikka kehysriihessä kasvatus, koulutus ja tutkimus pääsääntöisesti välttyivät leikkauksilta, päätti hallitus leikata sata miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta. Se on käsittämätön ja lyhytnäköinen ratkaisu.

17.04.2024 Blogi
Tekeekö hallitus lapsista lainsuojattomia?

Norminpurkamista ei saa käyttää kiertoilmauksena koulutuksen laadun heikentämiselle ja suoranaisille koulutusleikkauksille. Koulutusta koskevilla normeilla turvataan se, että lapsilla ja nuorilla on ympäri Suomen yhtäläiset mahdollisuudet elämässä.

26.03.2024 Blogi
Syyhy on ammattitauti

Syyhy leviää nyt vauhdilla suomalaisissa kodeissa. Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki, Sarcoptes Scabiei. Se on pieni loinen, joka elää ihon pinnalla ja kaivaa ihoon tunneleita. Syyhy on ammattitauti, muistuttaa OAJ:n juristi Kai Kullaa.

26.03.2024 Blogi
Opettajalla on oikeus töihinsä

Mitä jokaisen pitäisi tietää tekijänoikeuksista? Tekijänoikeudet ovat osa lähes jokaisen opettajan arkipäivää, vaikka niitä harvemmin tulee ajatelleeksi. Kannattaisi silti, muistuttaa OAJ:n juristi Janne Hälinen.

25.03.2024 Blogi
Henkinen väkivalta sattuu

Henkinen väkivalta on aivan yhtä aito ja iso onglema kuin fyysinen väkivalta. OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg kertoo tarkemmin, miten henkistä väkivaltaa torjutaan käytännön tasolla.

25.03.2024 Blogi
Ammattikorkeakouluille reilu mahdollisuus

Me akavalaiset AMK-liittojen koulutuspoliittiset asiantuntijat olemme huolissamme suomalaisen korkeakoulupolitiikan suunnasta. Ammattikorkeakoulujen autonomiaa koetellaan ja TKI-toiminnan potentiaali jää hyödyntämättä.

21.03.2024 Blogi
Puheilla luodaan tulevaisuutta, millaisen siitä haluamme?

Maan hallituksen edustajien puheissa eri ammattiyhdistystoimijat on niputettu kasvottomaksi uhaksi ja keskustelu on ollut ajoittain kärkästä. Julkisuudessa pyörivät puheet AY-huligaaneista tai -mafiasta tuntuvat vierailta, kun niitä peilaa OAJ:n toimiston henkilökunnan ja aktiivitoimijoiden arkiseen työhön.

21.03.2024 Blogi
Sopimusneuvotteluissa työnantaja sanoo eurovaatimuksiin ei – ja se on ihan normaalia

Sivistysalan kanssa käytävissä sopimusneuvotteluissa me perustelemme, miksi jäsentemme tekemän työn arvon pitää näkyä myös tilillä. Neuvottelujen vastapuoli on asiasta eri mieltä ja esittää heikennyksiä työntekijöiden asemaan. Ja se on ihan normaalia! Neuvotteluissa on kyse nimenomaan keskenään ristiriitaisten tavoitteiden sovittamisesta yhteen, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kirjoittaa.

20.03.2024 Blogi
Varhaiskasvatus on tärkeä osa koulutusjärjestelmää

Tänään vietetään valtakunnallista varhaiskasvatuksen päivää. Työtä laadukkaan varhaiskasvatuksen ja lastemme hyvän tulevaisuuden eteen täytyy tehdä määrätietoisesti. Laadukas varhaiskasvatus edellyttää koulutettuja opettajia, joiden palkkaus ja työolosuhteet ovat kilpailukykyisiä ja motivoivia, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto blogissaan.

14.03.2024 Blogi
Lääkehoidon tukeminen ei ole opettajan tehtävä

Kuka vastaa lapsen lääkehoidosta? Täytyykö opettajan pistää diabeetikkolapselle insuliinia? Kuka antaa ensiapua, jos lapsi saa allergisen reaktion tai sairauskohtauksen? Näihin ja muihin lääkehoitoon liittyviin kysymyksiin vastaamme lähes viikoittain. Opettajia mietityttää erityisesti lääkehoidon vastuisiin liittyvät kysymykset. Saamme kysymyksiä myös lapselle annettavaan ensiapuun liittyen.

27.02.2024 Blogi
Koulutustason nosto ei onnistu ilman ammattikorkeakouluja ja opettajia

Ammattikorkeakoulujen rahoitus on laskenut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tutkinnon inflaatiokorjattu hinta on lähes puolittunut ja kokonaisrahoituksen reaalinen lasku on ollut noin 200 miljoonaa euroa. Tällä hallituskaudella ammattikorkeakouluihin on jo sovittu kohdistuvaksi 100 miljoonan euron perusrahoituksen leikkaukset.

22.02.2024 Blogi
Sivistyksestä ja pellavan harjaamisesta

Vietämme tänä vuonna Suomessa sivistyksen teemavuotta. Mutta mitä se sivistys oikein on? Ja millainen politiikka parhaiten tukee sivistystä?

16.02.2024 Blogi