• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sivistysakatemia rakentaa tulevaisuutta

Kuvituskuva

Sivistysakatemia on opetusalan ydinkolmikon lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Yhteiskunnallisille vaikuttajille ja päätöksentekijöille suunnattu Sivistysakatemia on uusi foorumi, jossa Suomelle rakennetaan menestyksekästä tulevaisuutta.

OAJ käynnisti Sivistysakatemian yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen kanssa vuonna 2017. Nyt kolmikko on muuttunut nelikoksi, sillä Sivistysakatemiassa mukana on myös Suomen Akatemia.

Sivistysakatemiassa pohditaan ja rakennetaan sekä koulutuksen, kasvatuksen että tutkimuksen tulevaisuutta.

Mikä Sivistysakatemia?

Sivistysakatemia on korkean profiilin koulutuskokonaisuus, jonka osallistujiksi on kutsuttu tarkoin valikoitu joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia ja päättäjiä. Tavoitteena on päivittää sivistyksestä käytävää keskustelua, lisätä koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen arvostusta sekä löytää ratkaisuja Suomen sivistystason ylläpitämiseen ja vahvistamiseen.

Sivistysakatemia järjestetään joka vuosi, ja osallistujat vaihtuvat vuosittain. Näin sivistyksen merkityksen ymmärtävien päättäjien ja yhteiskunnallisten vaikuttajien joukko kasvaa vuosi vuodelta.

Mitä akatemiassa tehdään?

Sivistysakatemian osallistujat pääsevät tutustumaan aivan uusilla tavoilla suomalaisen sivistyksen perustaan eli koulutusjärjestelmäämme. Näkökulmia sivistykseen ammennetaan konkreettisilta tapahtumapaikoilta eli päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista.

Sivistyksessä onkin kysymys turvaverkosta, joka kuuluu kaikille. Opettajat ovat avainhenkilöitä sivistysyhteiskunnan rakentamisessa.

Vaikuttajien tehtävänä on puolestaan nostaa tahoillaan puheenaiheita sivistyksen ja koulutuksen merkityksellisyydestä. Lisäksi osallistujat ideoivat ratkaisuja, joilla Suomen sivistystaso pysyy korkeana seuraavat sata vuotta.

Sormenjälki sivistyksen symbolina

Sivistysakatemian symboli on sormenjälki. Aivan kuten sormenjälki, myös sivistys kuuluu kaikille ja rakentuu eri ihmisillä erilaisista osista.

Lisäksi sormenjälki symboloi sitä, että Sivistysakatemiaan osallistuvat jättävät teoillaan jäljen sivistys-Suomen tulevaisuuteen.

sivistysakatemia.fi

Jaa