Strejkvarsel för Helsingfors och Åbo universitet – 13 000 universitetsanställda går i strejk

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Fackförbundet Pro och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har idag varslat om strejk vid Helsingfors och Åbo universitet.

Den 24 timmar långa strejken börjar den 27 maj klockan 00.01 och slutar klockan 23.59, om ingen lösning nås angående universitetsanställdas arbetsvillkor och löneökningar innan dess. Medlingen fortsätter idag, måndag den 12 maj.

Strejken omfattar alla arbeten som omfattas av det allmänna kollektivavtalet för universitet. Undantag från strejken inkluderar IT-jour och nödvändig underhåll av IT-stomnäts tjänster, nödvändig vård av prover och djur samt uppgifter vars uteblivande skulle utgöra en fara för människors liv eller hälsa eller en betydande risk för egendom.

Ingen överenskommelse om löneökningar eller undervisningstimmar

Förhandlingarna om universitetens kollektivavtal har pågått i över tre månader. Under de senaste tre veckorna har arbetskonflikten intensivt medlats under ledning av riksmedlaren, men inget förlikningsförslag har ännu nåtts.

De centrala tvistefrågorna i förhandlingarna är löneökningar och undervisningstimmar, som skyddar de som arbetar med undervisning och forskning från överdriven arbetsbelastning.
Undervisning, forskning och den stödjande administrationen utgör samhällets utbildningsgrund.
”Hela Finlands framtid bygger på kompetens, och det är universitetsanställda som skapar den. Därför är rättvisa, allmänna löneökningar och arbetsvillkor som stöder välbefinnande inte en förhandlingsfråga utan en nödvändighet,” betonar FOSU, Pro och JHL.

Det finns tretton universitet i Finland som tillsammans sysselsätter totalt 35 000 personer.

Arbetskonflikten i ett nötskal
•    FOSU strävar efter löneökningar som förbättrar köpkraften och lösningar på den ökade arbetsbelastningen för personalen.
•    Universitetsanställda har inte erbjudits löneökningar i linje med den allmänna nivån.
•    Bildningsbranschen (Sivista), som representerar universitetsarbetsgivarna, driver på för att slopa undervisningstimtaken.
•    Undervisningstimtaken är en väsentlig och viktig skyddsmekanism inskriven i kollektivavtalet, som skyddar undervisnings- och forskningspersonalen från att bli överbelastade på jobbet. Undervisningstimtaken är viktiga för alla FOSUs universitetssektorns fackförbund som representerar undervisnings- och forskningspersonal.
•    Förhandlingar har pågått intensivt sedan början av februari och avtalsperioden slutade i slutet av mars. Trots aktiva förhandlingar hittades inga lösningar vid förhandlingsbordet. I mitten av april hänsköts arbetskonflikten till riksmedlaren.
•    Som lösning har FOSU föreslagit exempelvis lokala avtal och arbetsgruppsarbete baserat på forskning och expertis för att undersöka hur arbetstidsbestämmelserna kan utvecklas från ett universitetsbaserat perspektiv.
Aktuell information om medlingen finns också på JUKOs Facebook (på finska).

Universitetsfakta 2025
•    Avtal | Allmänt kollektivavtal för universitet och bestämmelserna om övningsskolor
•    Avtalsperiod | 1.4.2023 – 31.3.2025
•    Huvudavtalsorganisationer | FOSU, Fackförbundet Pro, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Bildningsbranschen
•    FOSUs förhandlare | förhandlingschef Katja Aho (FOSU), universitetsdelegationens ordförande, verksamhetsledare Tarja Niemelä (Professorsförbundet), specialsakkunnig Hanna Tanskanen (Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ), förhandlingschef Petri Toiviainen (Högskoleutbildade samhällsvetare YKA) och förhandlingschef Reetta Kuosmanen (Forskarförbundet)