Turvallinen työympäristö

Jokaisella on oikeus turvalliseen työhön, työympäristöön ja työolosuhteisiin. Yhteistoiminnalla ylläpidetään ja parannetaan työturvallisuutta.

Työnantajan velvoitteena on työympäristön turvallisuudesta huolehtiminen – turvallinen työympäristö on olennainen osa työntekijöiden hyvinvointia. Jos huomaat puutteita työympäristössäsi, ilmoita siitä työnantajallesi tai työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulle.

Riskien ja vaarojen arviointi on osa opetusalan arkityötä

Työnantajalla on velvollisuus jatkuvasti tarkkailla työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta.

Työnantajan tulee riittävän järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa työstä aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät, pyrittävä poistamaan ne sekä arvioitava niiden merkitys turvallisuudelle ja terveydelle (työturvallisuuslaki 8 §, 10 §).

Työsuojelupäällikkö edustaa työnantajaa ja työsuojeluvaltuutettu edustaa työntekijöitä.

Jokaisen työyhteisössä toimivan on tunnettava oman työnsä ja työympäristön vaarat ja tavat suojautua niiltä.

Työsuojelu kuuluu jokaiselle työntekijälle ja jokaisella on velvollisuus noudattaa työpaikan turvallisuusohjeita, oikeus olla tietoinen niistä sekä velvollisuus ilmoittaa työympäristön puutteet heti ne havaittuaan työnantajan edustajalle.

Keskeinen työväline työpaikan turvallisuudesta huolehtimiseen on työpaikan haittojen ja vaarojen tunnistaminen, selvittäminen sekä riskien arviointi. Työntekijöiden osallistuminen on tärkeää vaarojen tunnistamisvaiheessa.

Työnantajan tulee ensisijaisesti estää haitta- ja vaaratekijöiden esiintyminen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, vaara- ja haittatekijät korvataan vähemmän vaarallisilla tai vähemmän haitallisilla keinoilla.

Turvaamisjärjestys kulkee yleisesti vaikuttavista asioista kohti yksilöllisiä siten, että yleiset toimenpiteet toteutetaan ennen yksilöllisiä. Tekniikan ja muiden käytettävissä olevien keinojen kehittyminen tulee ottaa turvaamisessa huomioon.

Työn terveydellisten olosuhteiden arviointi kuuluu puolestaan työterveyshuollolle. Työn vaarojen tunnistamisessa ja riskien arvioinnissa tulee kiinnittää erityisesti huomiota työn psykososiaalisiin kuormitustekijöihin, epäasialliseen kohteluun sekä fysikaalisiin, kemiallisiin ja biologisiin vaaratekijöihin.

Työturvallisuus kuuluu kaikille. Työturvallisuuslain nojalla työntekijöiden ja työnantajan on yhteistoiminnassa ylläpidettävä ja parannettava työturvallisuutta työpaikalla.

Työn kuormittavuutta tulee tarkkailla jatkuvasti ja jos havaitaan työntekijän kuormittuvan terveyttään vaarantavalla tavalla, on ryhdyttävä toimiin.

Työntekijä on velvollinen tuomaan esille kuormituksen esihenkilölleen ajoissa. Ensisijaisesti aina oma esihenkilö on pidettävä tietoisena työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin kuuluvista asioista. Kun työn haitat ja vaarat on arvioitu, niin on ne otettava hallintaan.

Lisätietoja työsuojelu.fi

 

Perehdytys on työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden perusta

Jokaisella on oikeus perehdytykseen, myös lyhyissä virka- tai työsuhteissa. Perehdytyksen tarkoituksena on opastaa työtehtäviin, työvälineisiin ja turvallisiin työtapoihin.


Huono sisäilma voi sairastuttaa

Tunnetko huonon sisäilman aiheuttamat oireet ja tiedätkö, kuinka toimia, jos epäilet sisäilmaongelmia työpaikallasi?

 

Väkivalta ja epäasiallinen kohtelu työpaikalla

Väkivalta ja sen uhka vaarantavat työympäristön turvallisuuden. Opettaja voi myös joutua työnsä vuoksi kiusatuksi sosiaalisessa mediassa tai saada epäasiallisia viestejä huoltajilta tai oppilailta.

Koulutus- ja opetusalalla on keskimääräistä suurempi väkivallan uhka, joten tilanteiden ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää.

 

Hyvä ääniergonomia tukee työturvallisuutta

Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ääniolosuhteet vaikuttavat sekä henkilöstön että lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tutustu, miten ääniergonomiaan voi vaikuttaa.


Turvallisuuden huomiointi rakentamisen tai remontin suunnitteluvaiheessa

Mitä tulee huomioida, kun päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen rakentamista tai remonttia suunnitellaan? Lataa OAJ:n laatima julkaisu alta:

Hyvän päiväkodin, koulun ja oppilaitosrakennuksen kriteerit (PDF)