• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajan työhyvinvointi

Kuvituskuva

Työn kuormittavuus, stressi ja epäasiallinen käytös vaikuttavat heikentävästi työhyvinvointiin – varhainen puuttuminen, työterveyshuolto ja kannustava työympäristö auttavat!

Työhyvinvointi on kokemus, joka on monen tekijän yhteissumma. Työssään hyvinvoiva koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilainen on tyytyväinen työhönsä, jaksaa tehdä työnsä laadukkaasti, sietää epäonnistumisia ja kykenee ratkaisemaan ristiriitoja.

Työhyvinvointi ei synny itsestään, vaan se rakentuu koko työympäristön yhteistyössä.

OAJ tukee jäsentensä työhyvinvointia

OAJ:n työsuojelun ja työhyvinvoinnin edunvalvonta edistää ja kehittää päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten terveyttä ja turvallisuutta.

Teemme myös joka toinen vuosi työolobarometrin, joka käsittelee kattavasti alan työhyvinvointia, työoloja ja turvallisuutta. Kurkista, kuinka viime barometrissä kävi.

Tutustu, kuinka tuemme jäsentemme työhyvinvointiaTutustu työolobarometriin


Työn kuormittavuus ja stressi syövät työhyvinvointia

Kuormittua voi monella tavalla, ja liika kuormitus syö työhyvinvointia. Opetusalalla kuormitusta aiheuttavat asiat voivat liittyä moneen aiheeseen, kuten työmäärään, työyhteisöön tai muiden kanssa tehtävään yhteistyöhön. Onneksi kuormituksen voi selättää!

Mukavinkin työ saattaa stressata joskus. Pieni stressi on usein hyvästä, mutta jos stressi käy haitalliseksi, siitä tulee sekä työntekijän että työnantajan yhteinen huoli. Tunnistatko stressin oireet ja tiedätkö, kuinka ehkäistä stressiä?


Epäasiallinen kohtelu kuriin

Työhyvinvointi ja turvallinen työympäristö vaarantuvat, jos työpaikalla on epäasiallista kohtelua, kuten häirintää, kiusaamista tai muuta epäasiallista käytöstä. Katso, kuinka voit toimia, jos havaitset työpaikallasi epäasiallista kohtelua.


Työterveyshuolto työhyvinvoinnin tukena

Kun työhyvinvointisi on vaarassa järkkyä, työterveyshuolto auttaa. Varhainen tuki takaa sen, että voit hyvin mahdollisimman pian.