Yt-menettely

Yt- eli yhteistoimintamenettely on työnantajan ja työntekijöiden välinen neuvottelu.
Yt- eli yhteistoimintamenettely on työnantajan ja työntekijöiden välinen neuvottelu, jonka tarkoituksena on kehittää työpaikan toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa organisaatiossa tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat heidän työtään.
Yt-menettelystä on säädetty laissa. Kunnallisilla työpaikoilla säätelee laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa, yksityissektorilla sovelletaan lakia yhteistoiminnasta yrityksissä ja valtion työpaikoilla lakia yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa.
Mitä yhteistoiminnassa käsitellään?
Tyypillisiä yhteistoiminnassa käsiteltäviä asioita ovat esimerkiksi työntekijöiden koulutus, heidän yksityisyyden suojan kysymykset, työhönoton periaatteet, työsuojelu, tasa-arvo, yhtä tai useampaa henkilöä koskevat irtisanomiset tai lomautukset ja töiden järjestelyyn vaikuttavat päätökset.
Ketkä ovat mukana yhteistoiminnassa?
Neuvottelut käydään henkilöstöryhmän edustajan ja työnantajan välillä. Työntekijöiden edustajana toimii yleensä luottamusmies.
Yksittäistä työntekijää koskeva yhteistoiminta-asia käsitellään ensisijaisesti asianomaisen henkilön ja hänen esimiehensä välillä. Yksittäinen työntekijä voi pyytää mukaansa kuitenkin luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun.
Kuinka yhteistoiminta etenee?
Ennen kuin yhteistoiminta-asia ratkaistaan, työnantajan on neuvoteltava sen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista ainakin niiden työntekijöiden kanssa, joita asia koskee.
Jos työnantaja harkitsee irtisanomisia, lomautuksia tai osa-aikaistamisia, hänen on annettava kirjallinen neuvotteluesitys vähintään viisi päivää ennen neuvotteluiden alkamista. Esityksestä tulee käydä ilmi neuvotteluiden alkamisajankohta, paikka ja ehdotus neuvoteltavista asioista.
Neuvotteluiden tarkoituksena on yksimielisyyden saavuttaminen, vaikka lopullinen päätösvalta on aina työnantajalla.
Eikö ratkaisua löytynyt?
Oma luottamusmiehesi ja OAJ:n toimiston asiantuntijat tukevat ja auttavat sinua työelämän eri tilanteissa. Katso, ketkä auttavat sinua.
Ajankohtaista työelämästä
20.02.2019
Perusopetuksen vuosityöaikakokeilun kokemuksia käsiteltiin Vierumäellä – kokeilussa paljon hyvää, mutta valuvikojakin löytyy
Perusopetuksessa vuosityöaikaa on kokeiltu puolen vuoden ajan. OAJ kuuli kokeilussa mukana olevien opettajien kokemuksia Vierumäellä helmiku...
05.02.2019
Työolobarometrikin osoittaa: Opettajat tekevät valtavasti töitä
OAJ:n johtavan työmarkkina-asiantuntijan haastattelussa antamaa kommenttia on tulkittu siten, että hän vähättelisi osan opettajista työmäär...
05.02.2019
OAJ.fi:ssä rutkasti tietoa vuosityöajasta ja vastauksia huoliin – keskustelu jatkuu
Tiedot perusopetuksen vuosityöaikakokeilusta löytyvät vastaisuudessa oaj.fi-sivujen Arjessa-osiosta. Ammatilliseen vuosityöaikaan liittyviä ...