• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutuksen rahoitus"

Ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistukselle tarvitaan aikalisä

Ammatillista koulutusta ja sen rahoitusta tulee tarkastella ja ohjata yhtenä kokonaisuutena. Työikäisten osaamistarpeet eivät saa jäädä oppivelvollisten jalkoihin, sillä jatkuvan oppimisen tarve koskettaa kaikkia työikäisiä. OAJ ja kahdeksan muuta organisaatiota ottivat asiaan kantaa maanantaina yhteistiedotteella.

30.05.2022 Uutinen
Määräaikaisten rahojen päättyminen heikentää koulutuksen laatua merkittävästi

OAJ vaatii, että koulutuksen määräaikaista rahoitusta jatketaan myös tulevilla hallituskausilla. Perustyön vajaata resurssia ei pitäisi joutua paikkaamaan epävarmoilla määräaikaisilla rahoituksilla.

13.05.2022 Lausunto
Koulutustason nosto ei onnistu ilman riittävää rahoitusta

OAJ vaatii koulutuksen perusrahoituksen vahvistamista ja esitti eduskunnan sivistysvaliokunnalle useita konkreettisia vaatimuksia siitä, mihin rahaa pitäisi suunnata julkisen taloudessa lähivuosina.

26.04.2022 Lausunto
Koulutuksella rakennetaan yhteiskunnan kokonaisturvallisuus

OAJ korosti kasvatuksen ja koulutuksen ratkaisevaa merkitystä yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden ja kriisinsietokyvyn rakentamisessa. OAJ oli kuultavana eduskunnan sivistysvaliokunnassa turvallisuusympäristön muutosta koskevasta ajankohtaisselonteosta. 

26.04.2022 Lausunto
OAJ: Ammatillisen koulutuksen rahoitusratkaisu jää tasoltaan toivotusta

OAJ kiittää hallitusta ammatillisen koulutuksen rahojen vakinaistamisesta. Ammatillisen koulutuksen perusrahoituksen lisääminen 50 miljoonalla on askel oikeaan suuntaan. Koulutuksen järjestäjien on nyt näytettävä, että he ovat luottamuksen arvoisia, ja kohdennettava rahoitus määräaikaisten opettajien vakinaistamiseen.

05.04.2022 Tiedote
Suomen nosto teknologian mallimaaksi vaatii satsauksia koulutukseen

Suomi halutaan nostaa teknologian mallimaaksi maailmassa. Valtioneuvosto on laatinut luonnoksen teknologiapolitiikkaa koskevaksi periaatepäätökseksi, jolla tavoite on määrä saavuttaa. OAJ arvioi, että näin kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaminen edellyttää edelläkävijätason panostuksia koulutukseen, osaamiseen, perustutkimukseen ja tki-toimintaan. Näiden rahoituksessa Suomi on jäänyt jälkeen verrokkimaista, OAJ muistuttaa.

10.03.2022 Lausunto
Lapsiasiavaltuutettu turvaisi koulutuksen resurssit hallituskausien yli

Lapsiasiavaltuutettu esittää, että Suomen koulutuspolitiikan resurssit turvattaisiin hallituskausien yli sitoutumalla muiden Pohjoismaiden rahoitusta vastaavaan ja selkeästi määriteltyyn rahoitustasoon. OAJ pitää esitystä koulutuksen resurssien turvaamisesta tärkeimpänä lapsiasiavaltuutetun kertomukseen sisältyneistä yksittäisistä ehdotuksista.

08.03.2022 Lausunto
Tiede ja korkeakoulutus tarvitsevat vakaan ja ennakoitavan toimintaympäristön – ei vuosittaista vääntöä rahoituksen tasosta

Suomalaisessa korkeakoulupolitiikassa vallitsee paradoksi, kirjoittavat OAJ:n ja Tieteentekijöiden erityisasiantuntijat Hanna Tanskanen ja Maija Mattila. Yhtäältä tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen tärkeys tunnistetaan ja niihin halutaan panostaa, toisaalta tosi paikan tullen panostukset jäävät puolitiehen ja vastuita ladataan lisää ilman rahallisia lisäpanostuksia.

16.02.2022 Blogi
Järjestöt: Ammatillisen koulutuksen ”operaha” saatava pysyväksi

OAJ ja kahdeksan muuta järjestöä vetoavat valtiovarainministeri Annika Saarikkoon ja hallituspuolueiden puheenjohtajiin, jotta ammatillisen koulutuksen määräaikainen henkilöstön palkkaamiseen tarkoitettu rahoitus tehdään pysyväksi.

25.01.2022 Uutinen
Korkeakoulutuksen uusien aloituspaikkojen rahoitus saatava pysyväksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti tällä viikolla yli 2000 aloituspaikan lisäämisestä korkeakouluihin ensi vuonna.  OAJ korostaa, että rahoitus opiskelijamäärän lisäyksille on saatava pysyväksi ja riittäväksi ja näin turvattava koulutuksen laatu.

22.12.2021 Uutinen