• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutuksen rahoitus"

Budjettiriihessä vahvistettava ammattikorkeakoulujen tutkimusta ja koulutusta

OAJ, Arene ja Sivista esittävät, että hallitus suuntaa TKI-rahoitusta ammattikorkeakoulujen perusrahoituksen vahvistamiseen ensi viikon budjettineuvotteluissa.

15.09.2023 Uutinen
Laadukas ammatillinen koulutus antaa aidot edellytykset korkeakouluopintoihin

OAJ:n mielestä on tärkeä huolehtia, että ammatillisen toisen asteen koulutus on myös tulevaisuudessa aito väylä korkeakouluopintoihin. Tuoreen OECD:n Education at a Glance -raportin mukaan jatko-opintokelpoisuus kannustaa tutkinnon suorittamiseen. Samaan aikaan, kun kilpailijamaamme ovat lisänneet koulutusresursseja, Suomen panostus on pysynyt samana.

12.09.2023 Uutinen
Hallitus sorvaa ensimmäistä budjettiaan – tätä on lupa odottaa

Syyskuun loppupuolella maan hallitus tekee esityksensä ensi vuoden budjetiksi. OAJ kävi läpi hallitusohjelman ja kokosi listan asioista, joita budjettiriihestä on sen pohjalta lupa odottaa. Budjetin jatkovalmistelua varten OAJ:llä on myös täsmätärppejä hallitukselle.

28.08.2023 Näkemys
Järjestöt: Hallituksen peräännyttävä vapaan sivistystyön leikkauksista

Työmarkkina- ja koulutusalan järjestöt vaativat maan hallitusta perääntymään kaavailluista leikkauksista, jotka koskisivat kansanopistoja, kansalaisopistoja, kesäyliopistoja, opintokeskuksia ja liikunnan koulutuskeskuksia. Toteutuessaan leikkaukset vaarantaisivat oppilaitosverkoston kattavuuden.

25.08.2023 Uutinen
OAJ:n selvitys: Ammattikorkeakoulujen omistusvallan keskittymisessä on suuri riski

Ammattikorkeakoulujen pääomistajat käyttävät aktiivisesti omistajaohjausta, joka perustuu usein niiden omiin intresseihin. Omistusvallan keskittymisessä on riski ja pahimmillaan korkeakoulun johtaminen voi olla henkilösuhteista kiinni. Se voi myös kaventaa korkeakouluyhteisön mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon.

24.08.2023 Uutinen
Hallituksella on nyt näytön paikka

Koulutus-, oppimis- ja osaamistason nostaminen vaatii riittävän rahoituksen varmistamista ja lainsäädäntövalmistelujen ripeää aloittamista. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto muistuttelee lukuvuoden aloitusblogissaan uutta hallitusta lunastamaan koulutuslupauksensa.

15.08.2023 Blogi
Budjettiriihi punnitsee koulutuslupausten painoarvon  

Hallituksen on näytettävä heti ensimmäisessä budjettiriihessään syyskuussa, että hallitusohjelman koulutuslupauksia lähdetään toteuttamaan viipymättä ja niihin löytyy riittävä rahoitus.

02.08.2023 Uutinen
Tuija Siltamäki: On aika lopettaa hymistely – Suomi ei ole enää koulutuksen mallimaa, eikä tällä menolla sellaiseksi palaa

On kuvaavaa, että hallitusneuvotteluissa poliitikot keskittyivät kännykkäkieltoihin eivätkä koulutuksen kadonneisiin miljardeihin. Parasta koulutuspolitiikkaa olisi antaa kouluille rahaa – ja jättää ne sitten rauhaan, toimittaja Tuija Siltamäki kirjoittaa.

14.06.2023 Blogi
Nyt on aika koulutuksen erityissuojelulle, ei leikkauksille

Valtiovarainministeriö on ehdottanut hallitusneuvottelijoille leikkauksia myös koulutuksesta. Huoli koulutusleikkauksista onkin olemassa niin kauan, kunnes hallitusohjelma osoittaa sen turhaksi. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Niina Jurva avaa, miksi VM:n koulutukseen ehdottamat leikkaukset olisivat tuhoisia.

19.05.2023 Blogi
Korkeakoulujen aloituspaikkoja tarvitaan koko maan osaajapulan ratkaisemiseksi

OAJ kannattaa korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä niin, että tulevaisuudessa vähintään 50 prosentilla nuorista aikuisista on korkeakoulututkinto. Monilla aloilla vallitsee osaajapula, ja tarvitsemme osaajia ja kelpoisia opettajia koko maahan, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.

26.04.2023 Tiedote