• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ on huojentunut koulutuspäätöksistä, mutta tyrmistynyt ammatillisen koulutuksen leikkauksista

16.04.2024 - 17.03 Uutinen
Kuvituskuva

Petteri Orpon hallitus piti kiinni hallitusohjelman koulutusta, osaamista ja tutkimusta koskevista tavoitteista, mutta päätti kuitenkin leikata sadalla miljoonalla eurolla ammatillisen koulutuksen rahoitusta. OAJ kantaa samaan aikaan huolta kuntien taloustilanteesta, sillä niiden rooli kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä on keskeinen.

Valtaosa koulutusta koskevista leikkauksista saatiin torjuttua, mutta hallituksen päätös leikata ammatillisesta koulutuksesta sata miljoonaa euroa voi johtaa henkilöstövähennyksiin ammatillisessa koulutuksessa sekä vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden työmarkkinoilla.

– Olen huojentunut siitä, että hallitus panostaa edelleen koulutukseen isoista sopeutustoimista huolimatta. Hallitus esimerkiksi panostaa edelleen perusopetukseen, valtionosuuksia kunnille kompensoidaan ja korkeakoulut välttyivät indeksijäädytyksiltä. Olen kuitenkin tyrmistynyt ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkauksesta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto korostaa.

OAJ:n tuoreen kyselyn mukaan ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden tuen tarve on kasvanut ja opiskeluvalmiudet ovat heikentyneet.

– Tässä tilanteessa leikkausta ammatilliseen koulutukseen on erityisen vaikea ymmärtää, vaikka säästö kohdennetaan toista tutkintoa tekeviin. Osaamistasoa ei voida nostaa eikä työmarkkinoiden osaajapulaan pystytä vastaamaan ammatillista koulutusta leikkaamalla. Pieni myönteinen asia on se, että kymmenen miljoonaa euroa kohdennetaan erityisesti erityisopettajien ja sairaanhoitajien koulutustarpeisiin, Murto sanoo.

– On hyvä asia, että hallitus esimerkiksi satsaa perusopetukseen, ehkäisee koulujen eriytymistä tasa-arvorahalla ja uudistaa oppimisen tuen. Samaan aikaan kuitenkin kuntien taloustilanne huolettaa, sillä kunnilla on keskeinen rooli kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä, Murto toteaa.

Tarve pitkän aikavälin koulutuksen rahoitussuunnitelmalle on yhä olemassa.

– Nuorten oppimistulokset ovat pudonneet niin jyrkästi, että voidaan puhua jopa romahduksesta. Tarvitsemme pitkän aikavälin rahoitussuunnitelman, jonka avulla oppimistaso nousee ja rahoitus voidaan turvata kaikilla koulutusasteilla, Murto korostaa.

Jaa