• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili OAJ:n hallituksessa

10.04.2024 - 13.02 Uutinen
Kuvituskuva

Petteri Orpon hallitus kokoontuu 15.–16.4. kehysriiheen, jossa asetetaan suuntaviivoja julkisen talouden kehitykselle. OAJ peräänkuuluttaa koulutuksen erityissuojeluksen säilyttämisen tärkeyttä. Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili OAJ:n hallituksen kokouksessa keskustelemassa ajankohtaisista koulutusta koskevista kysymyksistä tiistaina 9.4.

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili OAJ:n hallituksen kokouksessa tiistaina 9.4. Kokouksessa käytiin ajankohtaista keskustelua kasvatusta, koulutusta ja tutkimusta koskevista ajankohtaisista kysymyksistä ja hallituksen tulevasta kehysriihestä. 

– Olen iloinen siitä, että opetusministeri pääsi kehysriihen alla vierailemaan OAJ:n hallituksessa. Pidän korkeassa arvossa sitä, että OAJ pystyy käymään suoraa, rakentavaa ja avointa keskustelua ministerin ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa opetus- ja tutkimusalaa koskevissa kysymyksissä, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.   

Hallitusohjelmassa on monia tärkeitä koulutuksen kehittämistä koskevia kirjauksia, joista on syytä pitää kiinni. Esimerkiksi oppimisen tuki on uudistettava perusteellisesti perusopetuksessa ja toisella asteella, jotta tuki ei jää oppilaan kannalta vain kirjaukseksi paperilla. Aikuiskoulutustuen lakatessa kehysriihessä on päätettävä riittävästä rahoituksesta korvaavaan malliin. 

– OAJ peräänkuuluttaa koulutuksen erityissuojeluksesta kiinni pitämistä. Koulutukseen ei voi kohdistaa leikkauksia. Hallituksen on siksi kehysriihessä päätettävä myös valtionosuuksien leikkauksien kompensoinnista kunnille täysimääräisesti.  Kasvatukselle, koulutukselle ja tutkimukselle on varattava niiden tarvitsema rahoitus. OAJ katsoo, että koulutus on investointi, joka kannattaa vaikeina aikoinakin, Murto korostaa. 

Valtiontalouden kestävyysvajeen korjaaminen on välttämätöntä. Samaan aikaan tarvitaan pitkäaikainen suunnitelma, jolla koulutuksen rahoitus nostetaan pohjoismaiselle tasolle. 

– Toivon päättäjiltä viisautta siinä, että koulutuksen arvo nähdään vaikeina aikoinakin. Koulutuksen ja osaamisen avulla Suomi menestyy vastaisuudessakin, Murto kiteyttää.  

OAJ:n hallitus arvosti opetusministerin vierailua. OAJ:lle on tärkeää käydä vuoropuhelua kaikkien puolueiden ja poliittisten päättäjien kanssa. 

Jaa