• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Opettajan työ"

Vuoden koulu on Saaren koulu Pyhäjoelta

Saaren koulu on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2024. Palkitsemisen perusteluissa koulua kiiteltiin erityisesti inhimillisestä toimintakulttuurista, tasa-arvoisten mahdollisuuksien luomisesta ja osallistamisesta.

02.05.2024 Uutinen
Työaika ja palkkaus – jäsenen sopimusopas / Varhaiskasvatus

OAJ:n työmarkkinaedunvalvonnan erityisasiantuntijat ovat laatineet tämän oppaan käyttöösi. Tämä tiivistetty sopimusopas on tarkoitettu sinulle niin kunnallisella kuin yksityisellä sektorilla työskentelevä varhaiskasvatuksen opettaja, erityisopettaja ja esihenkilö. Tämä opas on pienimuotoinen Joku roti! -käsikirja, josta löydät tietoa keskeisimmistä työ- ja palvelussuhteesi ehdoista, palkkauksesta, työajoista sekä virka- ja työvapaista. Tämän sopimusoppaan tulkinnat perustuvat vuonna 2023 voimassa oleviin sopimuksiin (OVTES, AVAINTES, Yksityinen sosiaalipalveluala SOSTES)

19.04.2024 Sisältösivu
Syyhy on ammattitauti

Syyhy leviää nyt vauhdilla suomalaisissa kodeissa. Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki, Sarcoptes Scabiei. Se on pieni loinen, joka elää ihon pinnalla ja kaivaa ihoon tunneleita. Syyhy on ammattitauti, muistuttaa OAJ:n juristi Kai Kullaa.

26.03.2024 Blogi
Henkinen väkivalta sattuu

Henkinen väkivalta on aivan yhtä aito ja iso onglema kuin fyysinen väkivalta. OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg kertoo tarkemmin, miten henkistä väkivaltaa torjutaan käytännön tasolla.

25.03.2024 Blogi
Opettajankoulutuksen voimavarat ja asema yliopistoissa

Tämän Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n toimeksiannosta toteutetun selvityksen tavoitteena oli tuottaa kokonaiskuva opettajankoulutuksen voimavaroista. Selvitys toteutettiin kolmessa osiossa, joissa tarkasteltiin opettajankoulutuksen taloudellista asemaa, henkilöstön hyvinvointia, ja opettajankoulutuksen roolia osana yliopistokokonaisuutta. Tarkastelujakso keskittyi vuoden 2010 jälkeiseen aikaan, erityisesti kiinnittäen huomiota vuosiin 2011, 2016 ja 2021. Tutkimuksen aineisto kerättiin kohdistamalla tietopyyntö yliopistoille, tekemällä opettajankoulutuksen parissa työskenteleville kyselytutkimus sekä haastattelemalla kolmen tapausyliopiston henkilöstöä. Tämän lisäksi Vipunen-tietokantaa hyödynnettiin rahoitukseen, henkilöstöön ja opintoihin liittyvissä osuuksissa. Selvityksen tavoitteena oli syventää ymmärrystä opettajankoulutuksen resurssien ja aseman kehityksestä.

18.01.2024 Julkaisu
​​OAJ YTL:lle: Ylioppilastutkintolautakunnan määräämä alustavan arvostelun aikataulu keväällä 2024​

Kevään 2024 ylioppilastutkinnon tutkintokerran kokeet sijoittuvat pääosin pääsiäistä edeltävään aikaan. Ainereaalin toinen koepäivä pidetään 27.3. sisältäen psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian kokeet. Arviointiperusteet ovat käytettävissä torstaista 28.3. alkaen, joka on kiirastorstai. Vastaavasti toisen kotimaisen kielen koe järjestetään maanantaina 25.3. ja arviointityö voi alkaa tiistaina 26.3. 

14.12.2023 Lausunto
Opettajat lujittavat Suomen maakuvaa

Suomi lujittaa maakuvaansa esittelemällä suomalaisia opettajia ja heidän ajatuksiaan oppimisesta ja opettamisesta. Näyttelyn tuottajaan Helena Liikanen-Rengeriin ja valokuvaajaan Minna Kurjenluomaan teki vaikutuksen opettajien vahva ammatti-identiteetti.

22.11.2023 Uutinen
SOOL & OAJ: Opettajien työsuojelu

Työn tulee olla tekijälleen turvallista. Tiedätkö sinä mitä jokaisen työntekijän tulisi tietää työsuojelusta?

13.11.2023 Tapahtuma
”Aikasyöppö, byrokratiatankkausta, ikiliikkuja” – ammatillisen koulutuksen ohjauksen HOKS-prosessia on yksinkertaistettava

HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma on yksi keskeisimmistä opiskelijan ohjauksen keinoista toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa. Tai ainakin sen pitäisi olla sitä. OAJ:n selvityksen mukaan prosessin yksinkertaistamiselle on suuri tarve.

09.11.2023 Blogi
SOOL & OAJ: Tietoa autismista

Webinaarissa esitellään autismikirjon erityispiirteitä ja tarjotaan käytännönläheistä tietoa autismista opettajan työn tueksi.

23.10.2023 Tapahtuma