Pirkkalan väkivallanteko kertoo lasten ja nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä

Lasten ja nuorten väkivalta on lisääntynyt viime vuosina. Tämä näkyy myös päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten arjessa. On tärkeää tehdä kaikkemme väkivallantekojen ehkäisemiseksi. Ongelmatilanteisiin puuttuminen ei saa jäädä vain koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten harteille, vaan yhteiskunnan ja vanhempien on puhallettava yhteen hiileen.

Pirkkalassa Vähäjärven koulussa tapahtui tiistaina aamupäivällä puukotus. Samanlainen tapaus oli myös Hämeenlinnassa keskiviikkona. Tällaiset väkivaltateot ovat järkyttäviä, mutta lähtökohtaisesti koulussa on edelleen turvallista olla. Vaikka tavoitteena on aina oltava väkivallantilanteen ehkäisy ennalta, uhkien varalle kouluttautuminen ja harjoittelu on tärkeää.  

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaati viime vuoden joulukuussa, että hallitus kutsuu keskeiset tahot koolle hakemaan ratkaisuja lasten ja nuorten pahoinvointiin ja väkivallan ennaltaehkäisyyn. Opetusministeri Anders Adlercreutz järjesti pyöreän pöydän keskustelun tämän vuoden helmikuussa.

Keskustelun pohjalta OAJ on laatinut neljän kohdan esityksen kouluväkivallan ennaltaehkäisyyn sekä nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

  1. Opetusalan henkilöstön työsuojeluohjelma seuraavaan hallitusohjelmaan 
    Opetusalan 2024 työolobarometrin mukaan 10 prosenttia opettajista on kokenut väkivaltaa työpaikallaan. Varhaiskasvatuksessa heitä on jopa kolmannes vastanneista. Jotta opetusalan ammattilaisten työturvallisuutta voidaan parantaa, selvitystyö työsuojeluohjelmasta olisi laitettava käyntiin jo tällä hallituskaudella. Ohjelma sisältäisi kansalliset suositukset varhaiskasvatuksen ja oppilaitosturvallisuuden parantamiseksi, kansallisen työkalun vaarojen selvittämiseen ja arviointiin sekä kansallisen koulutusmallin opetushenkilöstöön kohdistuvien henkisten ja fyysisen väkivalta- ja uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn.

  2. Työryhmä selvittämään, miten koulunkäyntikyky turvataan lailla
    Suomessa kaikki oppijat katsotaan käytännössä koulukuntoisiksi. Lainsäädännössä ei ole tunnistettu, että oppilaan koulunkäyntikyky voi heikentyä tai että oppija voi voida niin huonosti, ettei hän pysty käymään koulua tavalliseen tapaan. Tarvitaan tehokkaita toimenpiteitä koulunkäyntikyvyn turvaamiseksi ja lakiin tulisi säätää velvollisuus käynnistää koulunkäyntikyvyn arviointi moniammatillisesti. Oppilaalla ja perheellä tulisi olla velvollisuus osallistua tähän. 

    Tarvitaan työryhmä selvittämään, millaisia lainsäädännöllisiä muutoksia tarvitaan koulunkäyntikyvyn turvaamiseksi. Toimivat käytänteet ja mallit tulisi koota yhteen ja lainsäädännöllä säätää velvoittavaksi. Kokonaisuutta on katsottava varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. 

  3. Oppilas- ja opiskeluhuoltohenkilökunnan läsnäolo kouluissa ja oppilaitoksissa tulee säätää velvoittavaksi 
    Toimiva opiskeluhuolto edellyttää sitä, että opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit ovat tiivis osa koulujen ja oppilaitosten henkilökuntaa.  
    Kunnallisen nuorisotyön työntekijät tulisi ottaa mukaan opiskeluhuoltohenkilöstöön ja näin mahdollistaa kunnan omien ammattilaisten joustavampi ja kokonaisvaltaisempi työskentely lasten ja nuorten tukena. Kouluihin ei kaivata uusia ammattiryhmiä, vaan nykyisten, nuoret jo tuntevien ammattilaisten yhä saumattomampaa yhteistyötä.  

  4. Lisää aikaa ja rahaa opetukseen  
    Opetushenkilöstöllä on merkittävä vastuu lasten ja nuorten turvallisuudesta. Ongelmia syntyy vähemmän, kun koulussa ovat vastassa kelpoiset opettajat, ryhmäkoot ovat riittävän pienet, oppimisen tuki ja oppilas- ja opiskelijahuolto toimivat. Myös turvallisuudesta vastaavalla rehtorilla tai johtajalla on oltava hallittavissa oleva kokonaisuus johdettavanaan. Yhden lapsen pahoinvointi vaikuttaa koko ryhmään ja myös muiden lasten turvallisuus vaarantuu, kun apua ei saada yhdelle.

Rehtorien ja lähijohtajien turvallisuusjohtamiseen panostettava

Oppilaitosten turvallisuusjohtaminen on ensisijaisen tärkeää niin ennaltaehkäisyssä kuin uhkaavissa tilanteissa toimimisessa. Uutisoinnin perusteella Vähäjärven koulussa tilanne oli osattu hoitaa esimerkillisesti. 

Rehtoreille ja muille lähijohtajille tulee mahdollistaa onnistuminen turvallisuusjohtamisessa muun muassa koulutuksella ja riittävällä resursoinnilla sekä huolehtimalla, että heillä on riittävän pieni määrä johdettavia. Tämä on yksi keskeinen elementti myös OAJ:n esittämässä opetusalan työsuojeluohjelmassa. 

Korjaaviin toimiin voidaan laittaa loputtomasti rahaa, mutta on kannattavampaa panostaa koulun riittävään resurssointiin ja ennaltaehkäisyyn.  

Linkkejä aiheen käsittelyyn

oaj.fi


Opettaja-lehti

Opettaja-lehden aiheeseen liittyvät jutut

Kuinka selviän itse kriisissä

Tragedian käsittely lasten kanssa

Johtamisen tuki kriisitilanteissa

Opetusalan turvallisuusmääräyksiä


21.5. Lisätty tieto Hämeenlinnan vastaavasta tapauksesta.