• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Perusopetus"

”Tuki perille, ei vain paperille” – OAJ ehdottaa oppimisen tukeen radikaalia uudistusta

Oppimisen tuen ongelmat perusopetuksessa ovat viime aikoina puhuttaneet paljon, ja eri puolueet ovat nostaneet tuen uudistamistarvetta esiin vaaliohjelmissaan. OAJ ehdottaa uutta mallia, jossa hallinnollisia päätöksiä ei tehtäisi enää lainkaan tuen portaista vaan siitä, millaista tukea oppilas saa. Oppimisen tuen vahvistamista pidetään OAJ:ssä tärkeimpänä keinona puuttua laskeviin oppimistuloksiin.

14.03.2023 Tiedote
On perusopetuksen vuoro – opettajien huolenaiheet pinnalla vaalikeskusteluissa

Peruskoulu on nyt kaikkien huulilla. Näin pitää ollakin. Tämä oli tavoitteemme, kun viime vuoden keväällä ryhdyimme OAJ:n toimistolla suunnittelemaan, millä asioilla lähdemme kohti seuraavaa eduskuntavaalikautta ja hallitusohjelmaa. Erityisasiantuntija Pauliina Viitamies kertoo, missä perusopetuksen kysymyksissä OAJ pyrkii vaikuttamaan tulevaan hallitusohjelmaan.

07.03.2023 Blogi
OAJ vaatii: OPH:n on annettava kunnille selkeät ohjeet erityisen tuen järjestämiseen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi lokakuussa 2022 ratkaisupäätöksen OAJ:n tekemään kanteluun, joka koski Opetushallituksen (OPH) epäselviä ja virheellisiä ohjeistuksia oppilaan erityiseen tukeen. OPH on nyt ilmoittanut oikeusasiamiehelle poistaneensa virheelliset ohjeistukset verkkosivuiltaan ja valmistelevansa oppimisen tukeen uusia tukimateriaaleja. OAJ:n mielestä näissä tukimateriaaleissa on annettava selkeät ohjeet kunnille siitä, miten oppimisen tukea ja etenkin erityiseen tukeen kuuluvaa erityisopetusta lainmukaisesti järjestetään.

01.03.2023 Uutinen
Toisen luokan loppuun on saatava selkeät vähimmäisosaamisen kriteerit

Tänään julkaistun Karvin raportin mukaan äidinkielen ja matematiikan taitojen kehittymisessä ei ole alueellisia eroja Suomen sisällä. Oppimistulokset ovat kuitenkin kokonaisuutena edelleen laskussa. OAJ vaatii, että oppimisen tukea on vahvistettava ja toisen luokan loppuun on laadittava selkeät vähimmäisosaamisen kriteerit.

17.01.2023 Uutinen
Hyvinvointialueet starttasivat – miten käy opiskeluhuollon?

Koulujen ja oppilaitosten kouluterveydenhuolto ja opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut siirtyivät vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueille. Hyvinvointialueita perustettaessa on ensiarvoisen tärkeää viimein saada painopistettä ennaltaehkäisevälle työlle, vaativat OAJ:n lakimiehet Ira Hietanen-Tanskanen ja Sari Innanen blogikirjoituksessaan.

05.01.2023 Blogi
Sauna-live: Oppivelvollisuus – missä mennään?

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan oppivelvollisuuden laajentamisen etenemisestä ja siihen liittyvistä huomioista vuoden ensimmäiseen Sauna-liveen.

22.12.2022 Tapahtuma
Suomen ykköspoliitikot pääsevät ihan uudenlaiseen tenttiin – kerro, mitä haluaisit kysyä!

Eduskuntavaalien alla suurten puolueiden puheenjohtajilla on edessään ihan uudenlainen televisiotentti, jossa kysymyksiä esittävät koululaiset. Lisäksi puoluejohtajat pääsevät vastaamaan opettajia askarruttaviin kysymyksiin OAJ:n omissa sisällöissä. Nyt OAJ:n jäsenillä on mahdollisuus osallistua sisältöjen suunnitteluun.

09.12.2022 Uutinen
Sauna-live erityisopetuksesta

Tule kuulemaan taustat OAJ:n kantelusta apulaisoikeusasiamiehelle, mitä hän vastasi kanteluun ja mitä seurauksia vastauksesta on.

28.11.2022 Tapahtuma
Oppimisen tuki puhuttaa – mikä todellisuudessa muuttuu?

Oppimisen tuen lainsäädäntö ja siihen liittyen inkluusio on ollut laajasti keskusteluissa. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi hiljattain päätöksensä OAJ:n kanteluun ja myös Oikeus oppia -tuen työryhmä julkisti loppuraporttinsa. Erityisasiantuntija Sari Jokinen tarkastelee päätöksen ja raportin merkitystä ja sitä, mitä muutoksia koulujen arkeen todellisuudessa on luvassa.

07.11.2022 Blogi
Laillisuusvalvoja vahvisti OAJ:n kannan: Oppimisen tuen lainsäädäntö on epäselvä ja johtaa vääriin tulkintoihin

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies vahvistaa ratkaisussaan OAJ:n näkemyksen, jonka mukaan perusopetuksen oppimisen tuesta ei ole säädetty riittävän selkeästi. OAJ teki kantelun Opetushallituksen epäselvistä ja virheellisistä tulkinnoista ja ohjeistuksista toukokuussa 2021.

27.10.2022 Uutinen