• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Perusopetus"

Matematiikan osaamisen tason lasku vaatii pikaisia korjaavia toimenpiteitä

Karvin tekemän arvioinnin mukaan suomalaisten nuorten matematiikan osaamisen taso on laskenut ja eriytynyt entisestään koronapandemian seurauksena. OAJ:n mukaan tulokset eivät selity pelkästään koronalla ja vaatii nopeita toimenpiteitä asian korjaamiseksi.

09.12.2021 Uutinen
OAJ:n aluevaalitavoitteet: Koulutuksen tukipalvelut turvattava, opettajien voitava keskittyä opettamiseen

Monet koulutuksen tukipalveluista siirtyvät sote-uudistuksessa vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden vastuulle. Psykologien, kuraattorien ja terveydenhoitajien työnantaja vaihtuu.  OAJ:n aluevaalitavoitteet tuovat vaalikeskusteluun opettajien näkökulman. Hyvinvointialueiden on turvattava lasten ja nuorten sote-palvelut lähellä tarvetta, eikä sotesta saa valua tehtäviä maksettavaksi kuntien opetukseen tarkoitetusta rahoituksesta.

01.12.2021 Uutinen
Valtuutetut tutustuivat uuden palkkaus- ja työaikajärjestelmän hahmotelmaan

Valtuuston edellyttämän uudenlaisen palkkaus- ja työaikajärjestelmän kehittämistä on edistetty tulo- ja palkkapoliittisen toimikunnan voimin tämän syksyn aikana. Opetusvelvollisuuteen (opv) perustuvaa hahmotelmaa esiteltiin ensimmäistä kertaa myös syysvaltuustossa yleissivistävien opettajien valtuustoryhmälle.

29.11.2021 Uutinen
OAJ:n kysely: Oppivelvollisuusuudistuksesta tarvitaan yhä lisätietoa

Oppivelvollisuusuudistuksessa on vielä monta asiaa vakiintumatta. Lisätietoa uudistuksesta tarvitaan paikallisesti edelleen, kertoo OAJ:n tuore kysely. Koronan vaikutus näkyy selkeästi tuen tarpeena ja levottomuutena syksyllä opintonsa aloittaneiden joukossa.

23.11.2021 Uutinen
Opettajan työ on hieno ammatti

Opettajan työ on huippuammatti, jossa saa tehdä merkityksellistä työtä yhteisen tulevaisuutemme puolesta. Opettajuudesta saa olla ylpeä, ja opettajan ammattiin kannattaa ehdottomasti hakeutua.

18.10.2021 Blogi
Kiitos opettajat – ilman teitä Suomi ei olisi tässä

Maailman opettajien päivänä on hyvä pysähtyä huomaamaan opettajien tekemän työn arvo. Ilman opettajia me emme yksilöinä emmekä yhteiskuntana olisi tässä, Olli Luukkainen kirjoittaa.

05.10.2021 Blogi
Ruotsissa yli 30 000 opettajaa on vaihtanut alaa – se sai päättäjät heräämään

Ruotsissa yli 30 000 pätevää opettajaa on vaihtanut alaa. Vasta vuosien vaikuttamistyö sai päättäjät reagoimaan opettajapulaan. Ruotsin suurimman opettajajärjestön puheenjohtaja kehottaa Suomen päättäjiä kuuntelemaan opettajia ja löytämään keinot, joilla heidät saadaan pidettyä opettajat alalla.

30.09.2021 Uutinen
Sami Kettunen ymmärtää nuorten opettajien kuormitusta – Avuksi mentorointi ja työn rajaaminen

Työn kuormittavuus ja palkkataso saavat monet uran alussa olevat opettajat harkitsemaan alanvaihtoa. Pian viisi vuotta luokanopettajana työskennellyt Sami Kettunen toivoo, että jokainen saisi uran alussa tukea kollegoiltaan. Hän myös kannustaa jokaista opettajaa rohkeasti rajaamaan työtään.

29.09.2021 Uutinen
Dramaattinen muutos: Jo kuusi kymmenestä opettajasta harkitsee alanvaihtoa

Jo reilusti yli puolet opettajista on korona-aikana pohtinut alanvaihtoa, kertoo OAJ:n tänään julkaisema selvitys. Yleisimmät syyt alanvaihdon harkitsemiselle ovat työn kuormittavuus, lisääntynyt työmäärä ja palkkataso. OAJ:n puheenjohtaja vaatii, että poliitikot ja työnantajat heräävät tilanteen vakavuuteen ja ratkaisevat ongelmat, jotka työntävät opettajia pois alalta.

28.09.2021 Uutinen
Kun oppimäärä on yksilöllistetty, yhteishaussa piilee epäkohta – 9 kysymystä ja vastausta OAJ:n mallista

Yhteishakuun tulee ensi vuoden alussa muutos yksilöllistetyn oppimäärän mukaan opiskelleiden oppilaiden valintaperusteisiin. Jatkossa opiskelijavalinnassa käytetään harkinnanvaraista hakua silloin, kun oppilaan opinnot on yksilöllistetty sekä matematiikassa että äidinkielessä. OAJ:n mielestä muutos on oikean suuntainen mutta riittämätön. Vastaamme tässä jutussa kysymyksiin nykyisen järjestelmän ongelmista ja OAJ:n esittämästä mallista.

28.09.2021 Uutinen