Aktuellt

Högre semesterdagsersättning en klar förbättring för visstidsanställda lärare

Många visstidsanställda lärare drabbas av arbetslöshet till sommaren vilket avsevärt försämrar deras utkomstmöjligheter. OAJ har länge arbetat för bättre villkor och en del framsteg har gjorts. Nu i vår har vi äntligen fått en betydande förbättring till stånd inom UKTA-avtalsområdet. – Jag är verkligen nöjd över att vi har förhandlat fram en minst 40 procents förhöjning av semesterdagsersättningen för den uteblivna lönen för sommaravbrottet, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.

13.04.2023 Nyheter
Lösning om avtalsförhöjningarna för Avainta arbetsgivarna

En lösning nåddes 3.4.2023 om det här årets avtalsförhöjningar och hur utvecklingspotten fördelas inom Avainta arbetsgivarnas avtalsområde.

05.04.2023 Nyheter
Kollektivavtalet för den privata socialservicebranschen har sagts upp

Kollektivavtalet för den privata socialservicebranschen har sagts upp idag då enighet inte nåddes om löneförhöjningarna för det andra avtalsåret. Avtalet omfattar OAJ-medlemmar i privata daghem.

31.03.2023 Nyheter
Avtal har nåtts för universiteten och övningsskolorna

De nya kollektivavtalen för universitet och övningsskolor betonar allmänna förhöjningar. Den allmänna förhöjningen är 3,5 procent från 1.9.2023 och 2 procent från 1.3.2024. Det nya avtalet är tvåårigt.

30.03.2023 Nyheter
Ett förhandlingsresultat har nåtts för universiteten och övningsskolorna

Ett förhandlingsresultat nåddes den 24 mars om kollektivavtalen för universitet och övningsskolor. Vi berättar om innehållet i avtalslösningen efter att alla parters beslutande organ har godkänt resultatet.

24.03.2023 Nyheter
OAJ:s fullmäktige gav styrelsen fullmakt att besluta om eventuella organisatoriska åtgärder

OAJ:s fullmäktige var sammankallat till ett extra möte tisdagen den 14 mars. Fullmäktige gav styrelsen fullmakt att under vårens avtalsförhandlingar besluta om behövliga organisatoriska åtgärder inom universitetssektorn.

14.03.2023 Nyheter
En lösning har nåtts om kommunsektorns avtalsförhöjningar

Ett förhandlingsresultat nåddes fredagen den 3 mars om hur referensbranschernas avtalslösningar påverkar kommunsektorns och välfärdsområdenas avtalsförhöjningar. Förhandlingsresultatet har nu godkänts av alla parters beslutande organ. – Jag är väldigt nöjd över att kopplingen till referensbranscherna genomförs fullt ut, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.

07.03.2023 Nyheter
Avtalsförhandlingarna för universiteten fortsätter den 13 mars

Förhandlingarna om kollektivavtalet för universitet fortsätter den 13 mars. Eftersom parterna inte nådde en lösning den 1 mars om de universitetsanställdas löner ska det nu också förhandlas om andra anställningsvillkor och avtalsperiodens längd.

02.03.2023 Nyheter
Förhandlingarna om kommunsektorns avtalsförhöjningar fortsätter

Förhandlingarna om hur referensbranschernas avtalslösningar påverkar avtalsförhöjningarna för kommunsektorn och välfärdsområdena fortsätter.

28.02.2023 Nyheter
OAJ:s Katarina Murto: Skälig avtalslösning för staten

OAJ:s och FOSU:s ordförande Katarina Murto säger att statens avtalslösning som nåddes 23.2 är i sin helhet skälig. Utöver löneförhöjningarna förbättras också en del anställningsvillkor. Lönerna höjs i medeltal med sex procent under den tvååriga avtalsperioden.

23.02.2023 Nyheter
Utbildningssektorns frågor diskuterades i förhandlingarna om statens avtal

Förhandlingarna om statens tjänste- och arbetskollektivavtal fortsatte den här veckan. Idag diskuterades anställningsvillkor för statliga läroanstalter. Parterna förhandlade om hur familjeledighetsreformen återspeglas på lärare som är i arbetstidssystemet baserat på undervisningsskyldighet.

21.02.2023 Nyheter
Löneförhandlingarna för universiteten fortsätter

Avtalsförhandlingarna om de universitetsanställdas löner fick idag en fortsättning. FOSU och OAJ eftersträvar löneförhöjningar som förbättrar köpkraften, det vill säga procentuella allmänna förhöjningar.

17.02.2023 Nyheter
Universitetens kollektivavtalsförhandlingar om lönejusteringarna för år 2023 är frysta – löntagarna väntar på fortsättning av Bildningsarbetsgivarna

Avtalsförhandlingarna som gäller årets lönejusteringar för 34 000 universitetsanställda har avslutats åtminstone tills vidare när arbetsgivarnas representant Bildningsarbetsgivarna i fredags ansåg att det inte fanns förutsättningar att avtala om nya förhandlingstider.

13.02.2023 Nyheter
Industrins förhandlingsresultat påverkar också kommunsektorns löner

Förhandlingsresultatet för teknologiindustrin och kemiindustrin påverkar också lärarlönerna i kommunsektorn. Fosu och Jau förutsätter att förhandlingarna om det här årets och nästa års löneförhöjningar i kommuner och välfärdsområden inleds omgående med arbetsgivarrepresentanten KT.

09.02.2023 Nyheter
JHL och OAJ: Låst läge i löneförhandlingarna på arbetsmarknaden

JHL och OAJ som representerar löntagare inom både den privata och offentliga sektorn kräver branschvisa lösningar i löneförhandlingarna. Det finns ingen exportdriven modell även om en sådan försöker framtvingas. Då arbetsgivarna väntar på industribranschens löneuppgörelse har löneförhandlingarna inom alla andra branscher kört fast.

31.01.2023 Pressmeddelande