Olli Luukkainen: Försök med att flytta fram sommarlovet inte en omöjlig tanke

20.04.2018 - 00:00 Nyheter
Illustration

Hur låter det ifall sommarlovet skulle börja i mitten av juni och fortsätta längre in i augusti? OAJ avvisar inte tanken på åtminstone ett försök.

När de första blåklockorna slår ut i Södra Finland tar diskussionen fart om att flytta fram sommarlovet – så även detta år.
 
OAJ:s ordförande Olli Luukkainen talade idag om saken vid ett evenemang i Tammerfors med fokus på arbetslivet och semestertider.
 
– OAJ har inget behov av att ändra gällande praxis, men om man vill testa att skjuta fram sommarlovet, så har vi i och för sig inget emot ett dylikt försök, konstaterade Luukkainen.
 
Ifall ett försök skulle inledas, borde det omfatta hela landet och alla utbildningsformer.
 
– Ett försök borde också pågå i några år. För ett år lönar det sig inte att sätta igång ruljansen som kräver en ändring av lagen om grundläggande utbildning.
 
Det har till och med kastats fram att vårterminen kunde fortsätta ända fram till midsommar.
 
– Jag anser att det är för mycket. En framskjutning kan högst vara två veckor. Om vårterminen skulle vara längre, behöver eleverna och lärarna en ordentlig andhämtning någon gång under vårens lopp, menar Luukkainen.
 
Han anser att när samhället förändras, bör man också fundera på rytmen i skolarbetet.
 
– Arbetslivet har blivit mera internationellt och augusti är den vanliga semestermånaden. Det här återspeglar sig givetvis också på det finländska arbetslivet och på företagen inom turistnäringen. Det viktigaste är dock att i sommarlovsdiskussionen tänka på vad som är bäst för barnen och de unga. I början av sommaren är kvällarna långa och ljusa, medan augustikvällarna redan skymmer. Och på ljuset råder ingen, eller hur, konstaterar Luukkainen.
 
Hur man än vrider och vänder på saken, kommer skoleleverna alltid att ha ett längre sommarlov än de vuxna.
 

– I vilket fall som helst finns det utmaningar med att ordna barnvården i sommartider.