Barnträdgårdslärarförbundet firar 100 år - grattis!

11.01.2019 - 16:08 Nyheter
Illustration
Styrelsen för BTLF firade på fredagen 100-årsjubileum i Akavahuset. Ordförande Anitta Pakanen femte från höger.

Barnträdgårdslärarförbundet BTLF fyller idag hundra år och födelsedagen firas med kaffe och kaka i Akavahuset. Festligheterna fortsätter längs med året. Ordföranden Anitta Pakanen är glad över att lärarnas arbete inom småbarnspedagogiken äntligen börjar få uppskattning också i vidare kretsar.

Den 11 januari år 1919 grundades en barnträdgårdslärarinneförening i Finland. Föreningen försvarade samma saker som BTLF idag: pedagogik och lärare för de yngre barnen.

Till den nya föreningen anslöt sig omgående 129 barnträdgårdslärarinnor. Idag har förbundet 14 000 medlemmar. Bland medlemmarna finns lärare inom småbarnspedagogik med både lärar- och socionomutbildning, daghemsföreståndare, speciallärare inom småbarnspedagogik och andra som arbetar med sakkunniguppgifter inom småbarnspedagogik.

Arbetet inom småbarnspedagogiken börjar äntligen uppskattas

Under de senaste månaderna har lönen för lärarna inom småbarnspedagogik varit starkt framme i den offentliga debatten. Ekonomiexperter betonar småbarnspedagogikens betydelse med tanke på hela nationens välfärd.

BTLF:s ordförande Anitta Pakanen är glad över att man äntligen har förstått betydelsen också i vidare kretsar. OAJ:s förhandlingar och intressebevakning har gett resultat och kommunerna har tävlat i att höja lönerna för lärare inom småbarnspedagogik. Men visst finns det ännu mycket att göra.

– Undersökningar visar att småbarnspedagogik är den mest betydande delen av utbildningssystemet. Därför måste också lönerna för lärarna inom småbarnspedagogik fås till rätt nivå i förhållande till jobbets betydelse och kravnivå, säger Pakanen.

Nytt namn på förbundet

På hösten trädde den nya lagen om småbarnspedagogik i kraft. Lagen innebär att det i framtiden finns flera lärare inom småbarnspedagogik i daghemmen och det i sin tur stärker den pedagogiska verksamheten. I och med den nya lagen är den nya yrkesbeteckningen för barnträdgårdslärare nu lärare inom småbarnspedagogik. BTLF:s fullmäktige bereder redan en namnändring.

BTLF firar sitt 100-årsjubileum hela året. En jubileumsbok publiceras den 23 mars. Fullmäktigemöte med galamiddag är den 26 april och nationella BTLF-dagarna ordnas i Lahtis den 21–22 september.

Text och bild: Riitta Korkeakivi